Mer stöd till kvinnliga flyktingar från Syrien

Pressmeddelande 84/2016
29.4.2016

Finland beviljar 1,5 miljoner euro till ett projekt som drivs av FN:s jämställdhetsorganisation UN Women i Jordanien. Projektet har grundat tre kvinnocenter i flyktinglägret Za'atar. Centren erbjuder kvinnor och flickor en trygg plats och möjligheter till yrkesutbildning, barndagvård, läsundervisning och skydd från våld. Centren besöks av cirka 750 kvinnor och flickor varje månad, och 172 kvinnor har redan får arbete vid centren. Projektet arbetar med lägrets manliga ledare, och i målgruppen har familjevåldet gått ner med 20 procent. Med tilläggsstödet ska det också öppnas ett nytt center i flyktinglägret Azraq.

”Jag besökte UN Womens kvinnocenter i flyktinglägret Za'atar i oktober 2015. Det var imponerande att se UN Womens viktiga arbete för kvinnors och flickors egenmakt i lägret”, konstaterar utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka.

”Kvinnocentren är en betydande aktör som kan erbjuda arbete och inkomster i lägret. I och med att kvinnornas ekonomiska ställning blir bättre stiger deras socioekonomiska ställning och kvinnornas rättigheter förbättras i allmänhet.”

I staden Mafraq i närheten av flyktinglägret arbetar projektet med fattiga jordanska och syriska kvinnor. Kring 80 kvinnor har hittills sysselsatts inom textilindustrin.

Kvinnors politiska och ekonomiska egenmakt är ett av de viktigaste målen i Finlands utvecklingssamarbete och det gäller även Finlands stöd till konflikten i Syrien. År 2014 beviljade Finland UN Womens projekt 500 000 euro. Italien är projektets andra huvudfinansiär. Också efter nedskärningarna i utvecklingssamarbetet är Finland en av UN Womens största finansiärer med allmänt bidrag på 10 miljoner euro år 2016.

Den nu beviljade summan är en del av det paket på 25 miljoner euro som statsminister Juha Sipilä lovade Syrien och dess grannländer under givarkonferensen i London i februari. Av det utlovade stödet är 15 miljoner humanitärt bistånd och 10 miljoner utvecklingssamarbete till stöd för bärkraften i grannländerna och lokalsamhällen som härbärgerar flyktingar.

Ytterligare information: Jussi Nummelin, ansvarig tjänsteman för Syrien, tfn 050 4302018, och Marjaana Ettala, ansvarig tjänsteman för UN Women, tfn 050 4086013                                                   

UN Womens video om projektet: https://youtu.be/QlkxUC1x4w8(Linkki toiselle web-sivustolle.) (på finska)