Sirpa Pietikäinen ny styrelsemedlem i internationellt demokratiinstitut

Pressmeddelande 190/2006
16.6.2006

Sirpa Pietikäinen har valts till styrelsemedlem i det internationella demokratiinstitutet International IDEA eller Institute for Democracy and Electoral Assistance vid IDEA:s rådsmöte i Stockholm. IDEA:s verksamhet fokuserar på främjande av flerpartidemokrati.

Pietikäinen efterträder statsrådet Harri Holkeri, som i våras bad att bli befriad från sitt uppdrag. Tidigare har även president Martti Ahtisaari varit medlem i IDEA:s styrelse.

Som styrelseordförande fortsätter Sveriges före detta utrikesminister Lena Hjelm-Wallén.

IDEA, som framför allt bedriver verksamhet i utvecklingsländer och länder med övergångsekonomi, fokuserar för tillfället främst på demokratifrågor i fråga om partisystem, utveckling av en dialog mellan regeringspartier och oppositionen samt utveckling av ett demokratiskt grundlagssystem i återuppbyggnaden efter konflikter. Institutet producerar bakgrundsmaterial bland annat om valarrangemang och finansiering av partiverksamhet, men deltar inte direkt i valobservationen.

Finland hör till de länder som var med om att grunda IDEA 1995. Institutet har numera 24 medlemsländer, bland dem såväl industri- som utvecklingsländer.

Den nyvalda styrelsemedlemmen Sirpa Pietikäinen arbetar bland annat som personalutbildare och ordförande för Finlands FN-förbund. Pietikäinen var miljöminister 1991-95 och riksdagsledamot 1983-2003. Under denna tid fungerade hon som vice ordförande för samlingspartiet och ledamot i riksdagens utrikesutskott.

Närmare upplysningar: rådgivare Rauno Merisaari, enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter, tfn 09 1605 6177, http://www.idea.int(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

ihmisoikeudet