IOM:s generaldirektör William Lacy Swing på besök till Finland

Pressmeddelande 205/2016
2.11.2016

Internationella migrationsorganisationen IOM:s (International Organization for Migration) generaldirektör William Lacy Swing besöker Finland 6–7 november 2016 och träffar utrikesminister Timo Soini. Under besöket diskuteras den globala flyktingsituationen och det aktuella läget i Europa i fråga om migration. Dessutom förs diskussioner om fortsatta åtgärder med anledning av FN:s högnivåmöte om migration som hölls i september och om samarbetet mellan Finland och IOM.

Under sitt besök träffar generaldirektör Swing även republikens president Sauli Niinistö och inrikesminister Paula Risikko. Generaldirektör Swing kommer också att besöka en förläggning för asylsökande.

William Lacy Swing är generaldirektör för IOM sedan oktober 2008 och han blev omvald för en andra period 2013. Detta är hans andra besök till Finland i hans nuvarande befattning.

IOM, som grundades år 1951, är ett mellanstatligt organ som numera har hand om ett brett spektrum av uppgifter för att underlätta migration. IOM anslöt sig till Förenta Nationerna i september 2016. Organisationen har 165 medlemsstater och kontor i 100 över länder.

IOM arbetar för att främja human och balanserad migration med hänsyn till såväl migranters som staters behov. IOM satsar på att ta fram praktiska lösningar och ger nödställda migranter humanitärt bistånd. Finland är medlem i IOM sedan 1991 och kontoret i Finland grundades 1993. I Finland koncentreras IOM:s verksamhet till fem olika delområden: frivillig återresa och stöd för återintegration, migration och utveckling, integration, vidarebosättning av flyktingar och bekämpning av människohandel.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn 046 923 4581 och Pekka Hyvönen, ledande sakkunnig, enheten för allmänna EU-frågor och samordning, tfn 050 465 8516.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

muuttoliike