Strasbourgin edustuston sauna uusittiin yhteistyöllä

Strasbourgin edustuston sauna uusittiin yhteistyöllä

Strasbourgin edustuston sauna oli tullut tiensä päähän: saunan katto oli putoamassa niskaan, seinäpaneelit irvistelleet jo pitkään, yleisilme oli nuhruinen.  Kiuas tukehtui ja lopetti toimintansa useammaksi päiväksi, jos sille uskalsi heittää reilummin vettä. Oli tullut aika kunnostaa noin 30 vuotta palvellut saunatila.  Tässä oli parasta luottaa suomalaiseen laatuun.

Vuoden 2018 alussa oli uusittava myös virka-asunnon keittiö, minkä toteutti paikallinen yritys. Ministeriön myöntämät määrärahat saatiin riittämään myös saunaan, kun paikalla oli apuna käteviä nikkareita omasta takaa.  Suurlähettilään puolison Henrikin jo isoisältään nuorena  opitut ja monien vuosien saatossa jalostuneet taidot tulivat tarpeeseen, ja hän myös suunnitteli saunan yhdessä suomalaisen saunayrityksen kanssa.  Apuna rakentamisessa olivat tarvittaessa edustuston ranskalainen monitoimimies Fabien ja yhden virkamiehen puoliso Gennadi.   

Kaikki ei mennyt ihan kuin Strömsössä.  Vanhat seinärungot olivat luultua huonommassa kunnossa, ne piti purkaa, kunnostaa ja kasata kokonaan uudestaan.  Tavarat tulivat myöhässä ja koko konsepti vaati monenlaista muokkaamista, mittaamista, sahausta ja höyläystä. Varaa ei ollut virheisiin, varamateriaalia ei ollut saatavilla tai sitä olisi ollut noin 2000 km päässä Suomessa.

Projekti oli työläs ja aikaa kului monta kuukautta  suunniteltua pidempään,  mutta tärkeintä on hieno ja toimiva lopputulos.  Suuri kiitos kovasta urakasta kuuluu kaikille tekijöille.  Nyt sauna voi toivottavasti palvella entistä paremmin seuraavat tulevat vuosikymmenet.

Suihkutiloja oli osittain uudistettu jo aiemmin ja nyt seinät ja lattia voitiin viimeistellä saunaremontin yhteydessä. Pukutilat vaativat vielä parannusta, jotta nekin olisivat edes kohtuullisessa kunnossa.

Ensimmäisenä ulkopuolisina vieraina uuden saunan löylyjä kokeilivat kunniakonsulimme Frédéric Fritsch yhdessä Kalevala Spiritin johtajan, Akke Virtasen, ja muutamien muiden vieraiden kanssa. Akke tiimeineen toteutti yhteistyössä edustuston kanssa suomalaisen joulukylän Strasbourgin joulumarkkinoille, mikä myös avasi Suomen Euroopan neuvoston puheenjohtajakauden kulttuuriohjelman viime vuoden lopulla.  Puheenjohtajakausi on nyt kunniallisesti ohi, stressiä voidaan lieventää saunan lämmössä eikä kiuas ala yskiä suuremmankaan vesikauhallisen jälkeen.   

Saunaprojekti, samoin kuin monien kulttuuriohjelmaan liittyvien näyttelyiden pystytys, ovat esimerkkejä edustuston perheenjäsenten avusta edustuston työssä: yhteistyöllä saadaan paljon aikaiseksi.