angle-left Soini ja Jagland: Venäjä haasteena Suomen puheenjohtajakaudella Euroopan neuvostossa

Soini ja Jagland: Venäjä haasteena Suomen puheenjohtajakaudella Euroopan neuvostossa

Ulkoministeri Timo Soini ja Euroopan neuvoston pääsihteeri Jagland tapasivat Suomen lähestyvän puheenjohtajakauden merkeissä 8. marraskuuta. Samana päivänä avattiin Suomen puheenjohtajakauden verkkosivut.

Kuva pääsihteeri Jaglandista ja ministeri Soinista.

Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland tapasi ulkoministeri Timo Soinin vieraillessaan Suomessa 8. marraskuuta. Vierailu liittyy 21. marraskuuta alkavaan Suomen puheenjohtajakauteen Euroopan neuvostossa. Puheenjohtajuus päättyy toukokuussa 2019.

Vierailun aikana keskusteltiin erityisesti Venäjän maksamattomista jäsenmaksuista sekä osallistumisoikeudesta Euroopan neuvostossa. Tilanteeseen on tarkoitus löytää ratkaisuja Suomen puheenjohtajuuskaudella. Sekä Soini että Jagland painottivat, että toiveena on Venäjän pysyminen neuvostossa, sillä se on sekä Venäjän valtion että maan kansalaisten etu.

Suomen painopisteet puheenjohtajakaudelle ovat eurooppalaisen ihmisoikeus- ja oikeusvaltiojärjestelmän vahvistaminen, tasa-arvo ja naisten oikeudet, avoimuus ja osallisuus sekä nuoret ja radikalisoitumisen ehkäisy. Puheenjohtajakaudella nostetaan esiin myös uuden teknologian ihmisoikeusvaikutukset, ja Helsingissä järjestetäänkin tekoälyä ja ihmisoikeuksia koskeva kansainvälinen konferenssi 26.-27. helmikuuta 2019.

Ulkoministeriö avasi pääsihteeri Jaglandin vierailupäivänä Suomen puheenjohtajakauden verkkosivut osoitteessa um.fi/euroopan-neuvosto-suomen-puheenjohtajuuskausi-2018-2019. Myös Suomen Euroopan neuvoston pysyvän edustuston uudet verkkosivut on avattu osoitteessa finlandabroad.fi/web/coe/etusivu.