Femtiofem kandidater tävlar om Millenniumpriset

Sammanlagt 55 personer och deras 39 innovationer konkurrerar om 2010 års Milleniumpris. Flest nomineringar, sex stycken har mottagits från USA, medan fyra nomineringar kommer från Tyskland, Storbritannien respektive Australien. Inga finländare har nominerats för priset i år. Finalisterna offentliggörs i april. Millennium Trophy 2

Millenniumpriset delas ut vartannat år av Teknikakademien. Priset är väldens största teknologipris – över en miljon euro.

"Intresset för Millennium-teknologipriset har varit stort. Vi har fått in ansökningar från ett större geografiskt område än tidigare och från alla teknologisektorer. Det viktigaste kriteriet för juryn är att innovationen förbättrar livskvaliteten för så många människor som möjligt och främjar en hållbar utveckling", berättar Teknikakademiens verkställande direktör Ainomaija Haarla.

The Millennium 

Det första priset gick år 2004 till Tim Berners-Lee, skaparen av World Wide Web. År 2006 tilldelades Shuji Nakamura det andra priset för utvecklingen av LED-ljuset och i fjol mottog Robert Langer det tredje priset för sina innovativa biomaterial för kontrollerad läkemedelsdosering och vävnadsregenerering.

 www.millenniumprize.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)