Edustuston syksyn 2019 kuulumisia

Edustuston arki on jatkunut vilkkaana Euroopan neuvoston puheenjohtajuuskauden päätyttyä. Nyt on aika vetää yhteen kuluneita kuukausia oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamisen keskiössä.

Euroopan neuvoston eli Euroopan johtavan ihmisoikeusjärjestön kolme peruspilaria ovat demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate. Koska kyseessä on 47 jäsenvaltion ja yli 220 sopimuksen kattava kansainvälinen järjestö, pitää se myös Suomen pysyvän edustuston Euroopan neuvostossa kiireisenä.

Syksyn aikana Euroopan neuvoston jäsenmaat muun muassa neuvottelivat ja sopivat järjestön budjetista ja työohjelmasta vuosille 2020-21. Tämän ja muiden ”rutiinikokousten” rinnalle mahtuivat muun muassa oikeusministeri Henrikssonin, eduskunnan varapuhemies Haataisen ja perustuslakivaliokunnan vierailut, sekä parlamentaarinen yleiskokous ja paikallis- ja aluehallinnon kongressi. Pääsimme myös esittelemään suomalaista kulttuuria EU:n puheenjohtajamaan ominaisuudessa sekä järjestimme seminaarin EU:n liittymisestä Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Syksy toi myös uusia kasvoja edustuston johtoon, kun suurlähettiläs Nina Nordström ja pysyvän edustajan sijainen Toni Sandell aloittivat työtehtävissään. Harjoittelijamme Ermin Zec ja Jemina Järvilehto antoivat kiireisen syksyn aikana tärkeää tukea edustustolle.

Harjoittelijamme Jemina Järvilehto ja Ermin Zec pääsivät tutustumaan paitsi Suomen ulkomaan edustuston, myös Euroopan neuvoston toimintaan läheisesti syksyn harjoittelujaksoillaan. Kuva: ENE.

 

Suomi on menneen Euroopan neuvoston puheenjohtajuutensa sekä käynnissä olevan EU-puheenjohtajakautensa johdosta ollut näkyvässä roolissa Strasbourgissa. Euroopan neuvoston puheenjohtajuuden aikana Suomi pyrki aktiivisesti vahvistamaan oikeusvaltioperiaatetta, mikä on ollut näkyvästi esillä myös Suomen EU-puheenjohtajakaudella. Edustusto järjesti lokakuussa yhteistyössä Association Parlementaire Européennen kanssa tapahtuman, jossa esiteltiin suomalaista kulttuuria. Kutsuvierailla oli mahdollisuus kuulla suomalaisen musiikin klassikoita harpulle sovitettuna, maistella suomalaisia ruokia sekä tutustua suomalaisiin luontokuviin.

Suomen puheenjohtajuuskaudet Euroopan neuvostossa ja Euroopan unionissa ovat näkyneet monella tapaa edustuston arjessa. Kuva: ENE.

Olemme myös vastaanottaneet lukuisia vierailuja kuluneina kuukausina. Oikeusministeri Anna-Maija Henrikssonin ja eduskunnan varapuhemiehen Tuula Haataisen visiitit sekä perustuslakivaliokunnan vierailu neuvostossa ovat nousseet otsikoihin myös kotimaan mediassa.

Oikeusministeri Henriksson osallistui neuvoston 14.-15.10. järjestämään konferenssiin ihmisoikeuksista ja tekoälystä. Lisäksi Henriksson ehti vierailunsa aikana vaihtamaan näkemyksiä ihmisoikeustuomioistuimessa, tapaamaan järjestön pääsihteeriä ja ihmisoikeusvaltuutettua ja vielä keskustelemaan oikeusvaltiokehityksestä Euroopassa. Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen ja pääsihteeri Maija Leena Paavola puolestaan vierailivat Euroopan neuvostossa parlamentaarisen yleiskokouksen puhemieskokouksessa 24.-25.10. Aiheina olivat mm. kestävä kehitys, tasa-arvo ja naisten oikeudet. Haatainen piti konferenssissa voimakkaan puheenvuoron vaatien toimia naisiin kohdistuvan väkivallan ja häirinnän kitkemiseksi.

Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatovicin kanssa. Kuva: ENE.

 

Tuula Haatainen pitämässä puhetta naisiin kohdistuvan häirinnän poistamisesta. Kuva: ENE.

Olimme myös tiiviisti mukana parlamentaarisen yleiskokouksen viikolla 30.9.-4.10. Suomen keväisten eduskuntavaalien jälkeen nimetty uusi parlamentaarinen valtuuskunta osallistui kaikkien kymmenen kansanedustajansa voimin. Viikon aikana Ranskan presidentti Macron piti historiaan jäävän puheen Euroopan neuvoston roolista Euroopan yhdistämisessä. Lisäksi viisi kunnanvaltuutettua sekä Kuntaliitto osallistuivat paikallis- ja aluehallinnon kongressin 37. istuntoon 29.-31.10.  Kongressi tekee arvokasta työtä paikallis- ja aluedemokratian vahvistamiseksi jäsenmaissa.

Suomi edusti paikallis- ja aluehallinnon kongressin 37. istunnossa. Kuva: ENE.

Perustuslakivaliokunta vieraili Strasbourgissa 6.-7.10. Heidän ohjelmansa koostui muun muassa perehtymisestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, Venetsia-toimikuntaan ja sen oikeusvaltiotyöhön, korruptiota vastaan työskentelevään GRECO:n ja useaan ajankohtaiseen ihmisoikeus- ja oikeusvaltioteemaan. Valiokuntalaiset vastaanottivat myös kokonaisvaltaisen tietopaketin neuvoston toiminnasta kahvihetkellään edustustossa.

PeVL saamassa tärkeää taustatietoa neuvoston toiminnasta edustustolla. Kuva: ENE.

Marraskuussa edustusto järjesti yhdessä EU-delegaation ja Euroopan neuvostoa puheenjohtaneen seminaarin EU:n liittymisestä Euroopan ihmisoikeussopimukseen. EU-puheenjohtajana Suomi on tasoittanut tien pian Strasbourgissa alkaville neuvotteluille EU:n liittymisestä. Seminaariin tuli osallistujailmoittautumisia yli odotusten, ja tiivistunnelmaiset paneelit olivat erittäin onnistuneita.

Suurlähettiläämme Nina Nordström pitämässä 18.11. seminaarin avajaispuhetta. Kuva: ENE.