Finlands åtgärder med anledning av coronaviruset

När det gäller coronaviruset och Kinas åtgärder för att motverka det förändras situationen hela tiden. Finlands ambassad i Peking och generalkonsulat i Shanghai håller kontinuerligt kontakt med flera olika organisationer och myndigheter för att upprätthålla lägesbilden och planera åtgärder. Institutet för hälsa och välfärd har utfärdat anvisningar för resenärer och om coronaviruset i allmänhet.

Utrikesministeriet följer i första hand den riskbedömning som utförs av Institutet för hälsa och välfärd THL. Den baserar sig i hög grad på Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer och på internationellt samarbete. Vi rekommenderar att man följer både THL:s(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (Länk till en annan webbplats.)och WHO:s(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) information om coronaviruset. Det är lättast att följa de kinesiska myndigheternas information via engelskspråkiga nyhetssajter, till exempel Xinhua(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)China Daily(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och china.org.cn(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

 

Om du befinner dig i Kina rekommenderar vi att du håller dig borta från platser med mycket folk och att du undviker att skaka hand. Man kan använda ansiktsskydd för att skydda sig mot droppsmitta eller för att undvika att smitta andra. Det viktigaste är att tvätta händerna ofta och grundligt.

 

Undvik också all kontakt med djur, torg där man säljer levande eller döda djur, rått eller dåligt tillagat kött, opastöriserade mjölkprodukter, otvättade frukter och grönsaker. Lokalt kan det vara svårt att få tag på vissa livsmedel och förnödenheter.

 

Vi avråder från resor som inte är nödvändiga till Kina och från alla resor till provinsen Hubei. Överväg också noga om du planerar att resa till provinsen Zhejiang. Om du har andra sjukdomar eller på annat sätt har sänkt immunförsvar rekommenderar vi på grund av coronaviruset att du skjuter upp resor inom Kina. De kinesiska myndigheternas åtgärder, särskilt vad gäller kollektivtrafiken och utegångsförbud, gör vardagen besvärlig och försvårar resor i hela landet Nya åtgärderna kan införas snabbt, också i andra provinser än Hubei och Zhejiang.

 

I samarbete med EU och andra länder bedömer vi fortgående situationen. Vi är också hela tiden i kontakt med de kinesiska myndigheterna. För närvarande finns det inte behov av evakueringar i andra provinser än Hubei.

 

Gör så här om du misstänker att har smittats av coronavirus (Källa: THL)

Om du vistats i det nya coronavirusets epidemiområde (på det kinesiska fastlandet) och du inom 14 dagar efter att du lämnat området får symptom som tyder på luftvägsinfektion, som feber, hosta och andnöd, gör så här:

Ring alltid först din hälsostation eller det nummer som står på ditt reseförsäkringskort. De kan säga var du ska söka vård.

Skydda mun och näsa med en pappersnäsduk när du hostar eller nyser. Släng genast den använda näsduken i soporna.

Om du inte har en näsduk kan du hosta i ärmen, aldrig i handen.

När du besöker en vårdinrättning kan du förses med ett munskydd i papper som skyddar personalen och andra patienter från smittan.

 

Om du befinner dig i Kina och misstänker att du smittats av coronavirus

Om möjligt, kontakta per telefon ett sjukhus som kan betjäna på engelska och följ de instruktioner du får där.

Om du behöver hjälp kan du alltid kontakta utrikesministeriets konsulära jour på +358 9 1605 5555 eller [email protected].

 

Vi uppmanar alla som befinner sig i Kina eller som planerar en resa dit att läsa utrikesministeriets resemeddelande om Kina(Länk till en annan webbplats.) (uppdaterat 7.2.2020) och att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Följ också Finlands beskickningar i Kina på Facebook!
Peking: www.facebook.com/embassyoffinlandinbeijing/(Länk till en annan webbplats.) 
Shanghai: www.facebook.com/consulategeneraloffinlandinshanghai/(Länk till en annan webbplats.)