Nyheter om coronapandemin i Kina

I Kina har det i början av aprill framkommit ett stort antal coronasmittor. Antalet är större än nånsin tidigare under hela pandemitiden, inklusive situation i Wuhan under våren 2020. Största delen av smittorna är i Shanghai och i Jilin, som ligger i nordost av Kina. I båda städerna har vida områden satts i strickt lockdown-läge. Även miljonstaden Shenzhen har varit i lockdown-läge i mars.

Det verkar inte som att Kinas strickta inreseregler skulle lindras i en när framtid. Att resa till Kina är fortfarande väldigt komplicerat och fr.o.m 19.2.2021 är det från Finland möjligt att inresa endast med direkt flyg . Alla inresande sätts i inresekarantän. Det verkar inte som att Kinas strickta inreseregler skulle lindras i en när framtid. Att resa till Kina är fortfarande väldigt komplicerat och fr.o.m 19.2.2021 är det från Finland möjligt att inresa endast med direkt flyg . Alla inresande sätts i inresekarantän.

Situationen i Shanghai

I mars-aprill har det raporterats  ca. 60 000 Covid-smittor i Shanghai och antalet smittor har i slutet på mars börjat stiga radikalt. Staden har varit i tudelat lockdown-läge sedan 28.3., dock var en del bostadsområden i karantän p.g.a smittor redan innan. Lockdown-läget har angetts ta slut 5.4. men det är osannolikt att så sker, eftersom smittoantalet fortfarande stiger.

Hela Shanghais invånare, 25 miljoner människor, ha PCR-testats flera omgångar och alla som får positivt resultat intas på sjukhus för vård eller flyttas till stora karantänlokaler med t.o.m 15 000 bäddplatser. Dessa är karantänlokaler är väldigt karga ställen med t.ex. dålig uppvärmning och utan ordentliga sanitets- eller tvättutrymmen. Det är näst intill omöjligt att lämna staden och tillgång till flyg är liten. Tillträde till flygplatsen är begränsad genom utegångsförbud och krav på PCR- och antigentest. Myndigheterna i Shanghai har levererat mat till en del bostadsområden.  Tillträde till sjukhus, även i akuta lägen, kan vara osäkert. Barn, som testas Covid-positiva, skills åt från sina föräldrar om inte föräldern även testar positivt.

Finland generalkonsulat i Shanghai är på grund av lockdown-läget stängd eller öppen endast begränsat. Kolla upp situation på konsulatets Facebook-sida eller via e-mail till [email protected]

I akuta situationer, ta kontakt med utrikesministeriets jour (+368 9 160 55 555), även i de situationer då ett barn hotas att skiljas från sina föräldrar.

Inresebestämmelser och resa inom landet

Myndigheterna i Kina kräver fr.o.m 1.4.2022 två negativa testresultat av vaccinerade resenärer. De inresande sätts i centraliserad karantän för minst två veckor. Karantänens längd kan variera beroende på provins. Reglerna och bestämmelserna kan även ändras väldigt snabbt och utan förvarning.

Resa inom landet kan kontrolleras med krav på negativa testresultat, karantän eller andra regler och begränsningar. I vissa provinser kan de, som inte är vaccinerade, utsättas för begränsingar angående tillträde till offentliga platser, köpcentrum eller sjukhus.

De kinesiska myndigheterna har informerat, att en covid-19-positiv person, oberoende av ålder, placeras i en lokal utsedd av myndigheterna. Detta gäller även symtomfria fall. Att skilja den som testat positivt från sin närkrets/familj, är i Kina en väsentlig åtgärd i bekämping av pandemin. Angående denna åtgärd finns inga undatag, fastän det skulle vara fråga om ett barn. De finska beskickingarna har få möjligheter att inverka på dessa åtgärder, som är utsatta av de kinesiska hälsomyndigheterna.

Kinas visumcenter i Helsingfors är stängd tillsvidare.

Kina har underlättat utfärdandet av visum åt personer, som är vaccinerade med kinesiska vaccin och som har vaccinbevis på det. Även resa till Kina för familjemedlemmar som har tagit det kinesiska vaccinet, har underlättats. Tillgång till dessa kinesiska vaccin finns inte i Finland och de är inte godkända av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Kina kräver, att ovaccinerade personer uppvisar resultat på PCR-test och antikroppstest tagna mindre än 48h innan ombordstigning på flyg till Kina. Dessa testresultat skall även vara godkända av Kinas ambassad i Finland. Av vaccinerade personer krävs testtagning 48h och 24h innan ombordstigning, i fall testen tas hos samma laboratorie. Kolla alltid testkraven få webbplatsen för Kinas ambassad, i god tid innan du reser. I fall antikroppstestet visar positivt, kan det hos ovaccinerade personer tolkas som ett asymtomatiska fall och inresa tillåts inte.

För tillfället är det möjligt att resa via transit till Kina endast från de länder, som inte har direkt flygrutter till Kina. Fr.o.m 19.2.2021 bör man från Finland till Kina resa med direkt flyg.

Mer information kan hittas på webbplatsen för Kinas ambassad in Finland.

I  Kina utsätts alla inresande personer för ett obligatoriskt coronavirustest och alla sätts i centraliserad hotellkarantän. Under karatäntiden utförs flera coronavirustest.

Beroende på provins, kan det efter hotellkarantänen vara obligatoriskt med hemkarantän och efter den ännu en speciell tidfrist med uppföljning av hälsotillståndet. Karantänbestämmelserna kan variera beroende på området. Utgifterna för hotellkarantänen betalas själv, och det kan vara begränsat med beställning av livsmedel till hotellet. Att kunna lämna karantänen efter den bestämda tiden förutsätter negativa testresultat.

Efter hotellkarantänen bör den, som inte bor i inresestaden, tillbringa en speciell uppföljningstid i ett utsatt hotel. Under denna uppföljningstid är det inte tillåtet att lämna hotellet för annat än akuta situationer. Även under uppföljningstiden utförs ett antal Covid-test.

Resor inom landet kontolleras av myndigheterna med krav på negativa Covid-tester vid ankomst och/eller avresa till området eller städer. Inresa till vissa städer kan även begränsas tillfälligt.

För att kun tillträda de flesta offentliga platser krävs uppvisning av den sk. gröna hälsokoden. Den finns på Alipay- eller WeChat-apperna, som man laddat i telefonen. Koden är olika för olika städer, och den bör fungera automatiskt efter att man har avlagt karatän. Det krävs ett kinesisk telefonabonemang för att få koden och appen att fungera. I.o.m delta- och omikronvarianterna har det blivit krav på att skanna en QR-kod får att registrera sig, då man tillträder olika byggnader och ställen, som t.ex. offentliga byggnader, köpcentrum och sjukhus. I vissa provinser kan det vara begränsat för personer utan vaccinering att tillträda olika ställen och platser.

Beroende på begränsningarna och reglerna, kan det finnas krav på grön hälsokod även för att resa inom landet. Det har framkommit fall med svårigheter för utlänningar med koden och det har varit omöjligt att köpa flygbiljetter. Hälsoappen kan även kräva en karatäntid när man anländer till en ny stad.

Kinas myndigheter kan ge flygförbud åt olika flygbolag och deras rutter. Dessa förbud kan börja med kort varsel och ta flera veckor.

Mera information:

Webbplast för Kinas utrikesministerium(Länk till en annan webbplats.)

Webbplats för CAAC (Kinas myndihet för civil luftfart) (Länk till en annan webbplats.)

Hälsa

Under våren har den i Kina raporteras om större antal smittor än under hela pandemitiden tidigare. Städer kan beordras i totalt lockdown-läge med mycket kort varsel. Sk. importerade fall konstateras vanligen i samband med inresekontrollen eller under karantäntiden och därmed stävas till att effektivt förhindra spridning av viruset.

De provinser, där det uppdagas lokala fall, tar snabbt i bruk masstesting av invånare och de lokala myndigheterna kontrollar utrese från provinsen. Att avlägsna sig från sin bostadsbyggnad kan även begränsas. I största delen av landet är det i kraft olika regler angående användning av ansiktsmask (bl.a. offentlig trafik och platser) och karantän inom landet är möjlig.

Största delen av människorna använder ansiktsmask, beroende på staden, även när de går ute.

Mera information:

Webbplats för Kinas nationella hälsomyndighet NHC(Länk till en annan webbplats.)

Beskickningarnas kundservice

Finland ambassad i Peking och Finland generalkonsulat i Shanghai har avbrutit största delen av visumhanteringen och alla Finlands visumcentren (VAC) är stängda tillsvidare.

Mottagning av pass- och personkortsansökningar samt uppehållstillståndsansökningar fungera normalt. Även notarie- och legaliseringstjänsterna fungerar normalt.

I fall du vill besöka beskickningen i pass-, personkort-, notarie- eller legaliseringsärenden, ta först kontakt via e-mail: [email protected] (Peking) eller [email protected] (Shanghai).

I akuta fall utanför tjänstetid, ta kontakt med utrikesministeriets jour(Länk till en annan webbplats.).

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer och de som vistas i landet, att göra en reseanmälan: https://um.fi/reseanmalan(Länk till en annan webbplats.)

I fall du redan gjort en reseanmälan och din vistelse i landet fortsätter, är det bra att ange ett nytt datum för utresan. På så sätt vet vi att du fortfarande är i landet och kan informera eller kontakta dig vid behov.  I fall du är registrerad i servicen, kan du själv ändra på din anmälan. I fall du inte är registrerad, bör du göra en ny reseanmälan.

I fall in reseanmälan inte har ett slutdatum eller du har återvänt tidigare än planerat till Finland, är det bra att annulera anmälan. I fall du är registrerad i servicen, kan du själv ändra på din anmälan. I fall du inte är registrerad, kan du be om annulering av anmälan via e-mailaddressen [email protected]. Servicen kan vara tillfälligt överbelastad, så den kan ta tid innan vi hinner behandla din begäran.

Mera information:

Beskickningarna på Facebook:

Peking(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Shanghai(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Kinesiska nyhetssidor på engelska:

Xinhua(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
China Daily(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Shanghai Daily(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
china.org.cn(Länk till en annan webbplats.)