Nyheter om coronapandemin i Kina

Det har under hösten 2022 konstaterats coronasmittor i alla provinsser i Kina. Spridning av smittorna har kontrollerats med strikt avstängningar och reserestriktioner. Masstestningen fortsätter tillsvidare i hela landet, bl.a. i Peking och Shanghai. Peking har betydligt striktare restriktioner på inresa till staden än andra städer.

De strikta landomfattande inresereglerna är fortfarande i kraft i Kina och det är svårt att hitta flygförbindelser för inresa. Utrikesministeriet har 24.5.2022 höjt Kinas risknivån till unvik icke nödvändiga resor. Det är fortfarande utmanande att resa till Kina men fr.o.m 29.6.2022 är det även möjligt att inresa med transitflyg. Alla inresande placeras i inresekarantän på hotel utvalda av den lokala myndigheten. Karantänen är 10 dygn lång, inclusive en tre dagars självövervakingsperiod. Karantäntiden kan variera beroende på provins.

Inresebestämmelser och resa inom landet

Myndigheterna i Kina kräver fr.o.m 30.6.2022 två negativa testresultat av resenärer innan de får tillåtelse att inresa. Alla inresande placeras i centraliserad karantän för sju dagar, med påföljande tre dagars sk. självövervakningsperiod. Karantänens längd kan variera beroende på provins. Reglerna och bestämmelserna kan ändras snabbt och utan förvarning.

Resa inom landet kan kontrolleras med krav på negativa testresultat, karantän eller andra regler och begränsningar. Varje provins har en egen app-baserad hälsokod och det kan vara svårt att resa i landet utan ett kinesiskt id-kort. När man reser med den offientliga traffiken kan det vara bra att förbereda sej på långa väntetider på stationerna, och det ställs krav på att alla inresande registrerar sig och testas.

I vissa provinser kan de, som inte är vaccinerade, utsättas för begränsingar angående tillträde till offentliga platser, köpcentrum eller sjukhus. Kina har utvidgat vaccineringsplanen till att även gälla utlänningar och vaccinering är vida tillgänglig i olika provinsser.

De kinesiska myndigheterna har angett, att en covid-19-positiv person, oberoende av ålder, placeras i en lokal utsedd av myndigheterna. Detta gäller även symtomfria fall. Att skilja den som testat positivt från sin närkrets/familj, är i Kina en väsentlig åtgärd i bekämping av pandemin. De finska beskickingarna har få möjligheter att inverka på dessa åtgärder, som är utsatta av de kinesiska hälsomyndigheterna.

Kina har från och med 13.6.2022 underlättat ansökandet av visum för personer, som är vaccinerade med kinesiska vaccin och av WHO godkända vaccin. Det är inte mera heller obligatoriskt att uppvisa ett av lokalmyndigheterna utfärdat PU-brev, i fall personen ämnar arbeta i Kina. Även familjemedlemmar till kinesiska medborgare och familjemedlemmar till utlänningar som vistas i Kina med permanent uppehållstillstånd kan ansöka om visum.

Kinas visumcenter i Helsingfors är stängd tillsvidare.

Kina kräver att inresande personer uppvisar resultat på två PCR-test tagna mindre än 48h innan ombordstigning på flyg till Kina. Fr.o.m. 30.6 ställs inga krav på var testen tagits, förutom att teststället bör vara godkänt av social- och hälsovårdsministeriet. Flygbolagen kan dock ställa egna krav på teststället.

Testen skall vara tagna senast 48h innan ombordstigning, i fall testen tas på två olika testställen. I fall testen tas på samma ställe, skall de tas med 24 timmars mellanrum. Kolla alltid i god tid innan du reser testkraven få webbplatserna för Kinas ambassad i Helsingfors och flygbolagen. I fall resenären har haft en COVID-19-infektion, anses hon vara tillfrisknad 14 dagar efter tillfriskandet. Tillfrisknandet konstateras med två test tagna med minst 24 timmars mellanrum. samt genom att själv konstatera symptomfrihet i 14 dagar. 

Fr.o.m. 30.6.2022 är det möjligt att resa transit till Kina från alla länder. För att få den sk. grön koden för inresa, bör resenären alltid själv ta reda på och kolla upp kraven för koden hos respektiva transitlands Kinas ambassad.

Mer information kan hittas på webbplatsen för Kinas ambassad in Finland(Länk till en annan webbplats.).

Resenären står själv för inresekarantänens hotellutgifter. Det kan vara begränsat med beställning av livsmedel till hotellet. Att kunna lämna karantänen efter den bestämda tiden förutsätter negativa testresultat. Även under hemkarantänen och under tidfristen för uppföljing kan det vara omöjligt att lämna hemmet annat än i nödfall. Under hemkarantänen och uppföljningstidsfristen kan det även utföras flera covid-test.

Resor inom landet kontolleras av myndigheterna med krav på negativa Covid-tester vid ankomst och/eller avresa till området eller städer. Inresa till vissa städer kan även begränsas tillfälligt.

För att kun tillträda de flesta offentliga platser krävs uppvisning av den sk. gröna hälsokoden. Den finns på Alipay- eller WeChat-apperna, som man laddat i telefonen. Koden är olika för olika städer, och den bör fungera automatiskt efter att man har avlagt karatän. Det krävs oftast ett kinesisk telefonabonemang för att få koden och appen att fungera. Då man tillträder olika byggnader och ställen, som t.ex. offentliga byggnader, köpcentrum och sjukhus. bör man oftast skanna en QR-kod får att registrera sig. I vissa provinser kan det vara begränsat för personer utan vaccinering att tillträda olika ställen och platser.

Beroende på begränsningarna och reglerna, kan det finnas krav på grön hälsokod även för att resa inom landet. Det har framkommit fall med svårigheter för utlänningar med koden och det har varit omöjligt att köpa flygbiljetter. Hälsoappen kan även kräva en karatäntid när man anländer till en ny stad.

Mera information:

Webbplast för Kinas utrikesministerium(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Webbplats för CAAC (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Hälsa

Under hösten har det i Kina raporteras  smittor i hela landet. Städer kan beordras i totalt eller delvist lockdown-läge med mycket kort varsel. Sk. importerade fall konstateras vanligen i samband med inresekontrollen eller under karantäntiden och därmed stävas till att effektivt förhindra spridning av viruset. De provinser, där det uppdagas lokala fall, tar snabbt i bruk masstesting av invånare och de lokala myndigheterna kontrollar utresa från provinsen Att avlägsna sig från sin bostadsbyggnad kan även begränsas. I största delen av landet är det i kraft olika regler angående användning av andningsskydd (bl.a. offentlig trafik och platser) och karantän inom landet är möjlig.

Största delen av människorna använder ansiktsmask, beroende på staden, även när de går ute.

Mera information:

Webbplats för Kinas nationella hälsomyndighet NHC(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Beskickningarnas kundservice

Finlands visumcentrum (VAC) är öppna i Peking och Shanghai. Visumansökningarna inlämnas i första hand hos visumcenteren. Visum kan ansökas i alla katergorier.

Mottagning av pass- och personkortsansökningar samt uppehållstillståndsansökningar fungera normalt vid de finska missionerna. Även notarie- och legaliseringstjänsterna fungerar normalt.

I fall du vill besöka beskickningen i pass-, personkort-, notarie- eller legaliseringsärenden, ta först kontakt via e-mail: [email protected] (Peking) eller [email protected] (Shanghai).

I akuta fall utanför tjänstetid, ta kontakt med utrikesministeriets jour(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), även i de fall då det är fara för att ett minderårigt barn ämnas skillas från sina föräldrar för att föras till ett covid-sjukhus.

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer och de som vistas i landet, att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

I fall du redan gjort en reseanmälan och din vistelse i landet fortsätter, är det bra att ange ett nytt datum för utresan. På så sätt vet vi att du fortfarande är i landet och kan informera eller kontakta dig vid behov.  I fall du är registrerad i servicen, kan du själv ändra på din anmälan. I fall du inte är registrerad, bör du göra en ny reseanmälan.

I fall in reseanmälan inte har ett slutdatum eller du har återvänt tidigare än planerat till Finland, är det bra att annulera anmälan. I fall du är registrerad i servicen, kan du själv ändra på din anmälan. I fall du inte är registrerad, kan du be om annulering av anmälan via e-mailaddressen [email protected]. Servicen kan vara tillfälligt överbelastad, så den kan ta tid innan vi hinner behandla din begäran.