Ekonomisk tillväxt och öppnare klimat erbjuder Finland nya möjligheter i Kina

I dag är Kina inte enbart ett produktionsområde för finländska företag. Nu söker företagen ett bredare partnerskap inom miljöteknologi och energi. Också Finland intresserar Kina, vilket bland annat syns i det stora besökarantalet i den finländska Expopaviljongen - antalet överskred fem miljoner under minister Väyrynens besök i Shanghai.

Den finländska paviljongens fem miljonte besökare på världsutställningen i Shanghai belönades med en flygbiljett till Helsingfors.Den finländska paviljongens fem miljonte besökare på världsutställningen i Shanghai belönades med en flygbiljett till Helsingfors.

 

 

 

 

 

 

 

Den kortaste vägen från Asien till Europa går via Finland

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen besökte Hongkong, Shenzhen och Shanghai den 10-16 oktober. Ministern åtföljdes av en företagsdelegation på 25 representanter främst för informationsteknologi och finanssektorn.

I år fyller de diplomatiska förbindelserna mellan Folkrepubliken Kina och Finland 60 år. Samtidigt finns det i Kina ett allt större intresse för många drag i den finländska samhällsmodellen, såsom transparent förvaltning, social trygghet och teknologisk utveckling. Ekonomisk tillväxt och ett öppnare klimat kan erbjuda Finland nya möjligheter i Kina tillsammans med ökad inhemsk efterfrågan.

Miljonstäderna Hongkong och Shenzhen strävar genom ett samarbets- och integrationsprojekt efter att bli en global metropolregion senast 2020. Regionens fördelaktiga geografiska läge - mer än hälften av jordens befolkning finns inom en fem timmars flygresa - ökar tillväxtförutsättningarna. Enligt minister Väyrynen har vi dock långt ifrån fullt utnyttjat möjligheterna som den särskilda ekonomiska zonen erbjuder. Regionen erbjuder Finland möjligheter till partnerskap, men också möjligheter som investeringsobjekt och som en kanal till den europeiska och ryska marknaden. Vi ska också minnas att den kortaste och snabbaste flygrutten från både Hongkong och Shanghai till Europa går via Helsingfors.

Världsutställningen Expo 2010 oöverträffad framgång för Finland

Den finländska paviljongen Kirnu på världsutställningen.Den finländska paviljongen Kirnu på världsutställningen.

 

Expo 2010 i Shanghai har varit en framgång av aldrig skådat slag för Finland. Under sitt besök belönade minister Väyrynen den finländska paviljongens fem miljonte besökare på världsutställningen. I medeltal har 30 000 personer besökt den finländska paviljongen Kirnu dagligen. ”Det stora besökarantalet är ett fint bevis på Finlands förmåga att tilltala Expobesökarna, som till största delen är kineser. När vi beaktar att det finns över 90 paviljonger på utställningsområdet är resultatet glädjande för vårt land”, konstaterade minister Väyrynen. Kirnu har lockat många högt uppsatta inhemska och utländska gäster, senast Sveriges kronprinsessa Victoria, som besökte paviljongen på onsdagen.

Den finländska paviljongen har varit en oöverträffad framgång förutom när det gäller besökarantalet även ur det finländska näringslivets synvinkel. Finländska företag har utnyttjat världsutställningen mycket flitigt i sina kundevenemang och kinesiska kunder har aktivt deltagit i de finländska evenemangen. Det har varit möjligt att presentera nya branscher där det ännu inte finns någon egentlig affärsverksamhet, till exempel hälsovård, förnybar energi och äldreomsorg.

Världsutställningen kan också medföra helt nya möjligheter att öka efterfrågan på finländska produkter i Kina. Den finländska butiken i Kirnu har varit den näst framgångsrikaste på hela utställningsområdet. Samtidigt har New York Times valt den finländska paviljongen och dess olika material till en av de intressantaste och en av de fem mest ekologiska paviljongerna.

Finland kan bygga broar för en hållbarare ekonomisk utveckling

I Shanghai öppnade minister Väyrynen huvudstadsregionens innovationsdagar, investerings- och finansieringsseminarier och ett evenemang för ren teknologi i den finländska paviljongen. Dessutom undertecknade Invest in Finland en avsiktsförklaring med sin lokala samarbetspartner OID i Shanghai.

Företagen som deltog i den exportfrämjande resan ansåg att Kina får en allt större betydelse som marknadsområde i och med den kraftiga ekonomiska tillväxten och den ökade inhemska efterfrågan. Kina är inte längre enbart ett produktionsområde för finländska företag. Nu söker företagen ett bredare och mer jämlikt partnerskap i och med den ekonomiska tillväxten och det öppnare klimatet. Samtidigt hårdnar konkurrensen på den kinesiska marknaden och även Finland måste utveckla sin konkurrenskraft och stärka sin egen specialkompetens.

Den kraftiga industrialiseringen och ekonomiska tillväxten i Kina orsakar problem för miljön och energitillgången. Finland kan erbjuda kompetens för att möta utmaningen och kan således bygga broar för en hållbarare utveckling. Syftet är att mångsidigt utnyttja den finländska kompetensen. ICT är en viktig gemensam nämnare. Ministerbesöket gav finländska företag en möjlighet att förevisa modeller för tillämpning av informationsteknologi i det nuvarande kinesiska utvecklingsskedet.

Positiva resultat är också att vänta när det gäller kinesiska investeringar i Finland och utnyttjande av Finlands ställning i handel och investeringar mellan Kina och Europa.