Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 13.6.2021. Ennakkoäänestys on mahdollista Kiinassa 2.-4.6.2021.

Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 13.6.2021. Ennakkoäänestys on mahdollista Kiinassa 2.-4.6.2021. Ennakkoäänestyspaikat sijaitsevat Suomen edustustoissa tai niiden toimipaikoissa 75 maassa. Yhteensä ennakkoäänestyspaikkoja ulkomailla on 108.

Vaalikuva

Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä edustojen lisäksi suomalaisilla aluksilla, jotka liikkuvat Suomen rajojen ulkopuolella ennakkoäänestysajankohtana.

Kuntavaaleissa äänioikeus on sidoksissa asianomaisessa kunnassa asumiseen – siten pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa.

Oikeusministeriöllä on yleisvastuu vaalien toimeenpanosta. Kiinassa voi äänestää Suomen Pekingin-suurlähetystössä ja Shanghain-pääkonsulaatissa. Vaalit.fi-verkkosivuilla on julkaistu lista ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kuntavaaleissa äänioikeutettu voi käyttää äänioikeuttaan myös kirjeäänestyksessä, jonka järjestämisestä vastaa oikeusministeriö. Äänioikeutettua kehotetaan tilaamaan kirjeäänestysmateriaali myös siinä tapauksessa, että hän suunnittelee äänestävänsä ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä. Jos epäilet, ettei kirjeäänestysmateriaalin postittaminen onnistu oleskelumaahasi, ole yhteydessä oikeusministeriön  vaalipalvelunumeroon tai WhatsApp-viestipalveluun kirjeäänestyssivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) selvittääksesi, voiko materiaalin toimittaa perille kaupallisen kuriiripalvelun välityksellä.    

Koronapandemian johdosta ennakkoäänestyksen järjestäminen ilmoitetusti ennakkoäänestyspaikassa ei välttämättä toteudu maan viranomaisten joskus lyhyelläkin aikasäteellä ilmoittamien rajoitusten tai sulkujen johdosta. Kirjeäänestyksen määräajat, ohjeet ja materiaalien tilauslomake löytyvät vaalit.fi-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Ennakkoäänestyspaikat Kiinassa


Suomen suurlähetystö, Peking
Kerry Centre, South Tower, Level 26, Guanghua Lu 1
Äänestysaika:
Ke-pe 2.-4.6.2021 klo 11:00-17:00 


Suomen pääkonsulaatti, Shanghai
Citic Square 2501-2505, 25th Fl, 1168 Nanjing Xi Lu
Äänestysaika:
Ke-pe 2.-4.6.2021 klo 11:00-17:00