Kiinan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Team Finland-työ Kiinassa tulee vuonna 2021 keskittymään kuudelle eri sektorille, joilla tarjontamme vastaa parhaiten kiinalaista kysyntää. Näitä ovat 1) kestävät kaupungit (sis. bio- ja kiertotalous, digitalisaatio sekä älykäs liikenne ja energia), 2) ruoka ja maatalous, 3) koulutus, 4) talviurheilu, 5) matkailu ja 6) terveysteknologia. Teollisia investointeja Kiina tulee tekemään vuonna 2021 uuteen infrastruktuuriin, uusiin teknologioihin ja kestävään kehitykseen. Tavoitteena on vahvistaa edelleen omaa tuotantorakennetta ja vähentää riippuvuutta kansainvälisistä markkinoista oman kysynnän kautta.

Kiina on yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista (vienti 6. suurin, tuonti 4. suurin v. 2019). Kiinan talous on selvinnyt epidemiasta suhteellisen hyvin ja on jälleen kasvu-uralla. Mahdollisuuksia suomalaisyrityksille on nyt ja seuraavien 12 kuukauden aikana etenkin tavarakaupassa, mutta palveluvientikin lähtenee kasvuun, kun Kiinan kotimainen kulutus jatkaa elpymistään koronakriisistä. 


Suomen vahvuudet Kiinassa liittyvät teknologiaosaamiseen, innovaatioihin, koulutukseen, puhtaaseen luontoon ja talveen. Suomalaiselle tarjoamalle parhaimmat markkinamahdollisuudet löytyvät seuraavilta sektoreilta: 1) kestävät kaupungit (sis. bio- ja kiertotalous, digitalisaatio sekä älykäs liikenne ja energia), 2) ruoka ja maatalous, 3) koulutus, 4) talviurheilu, 5) matkailu ja 6) terveysteknologia. Maantieteellisesti Team Finland-työ tulee keskittymään Pekingiin, Shanghaihin ja Hongkongiin, joissa Suomella on diplomaattiset edustustot, sekä niitä ympäröiville alueille. Näiden lisäksi  maantieteellisiksi painopisteiksi on valittu seuraavat kuusi aluetta: 1) Guangdong, 2) Henan, 3) Sichuan, 4) Jilin, 5) Taiwan ja 6) Hainan.


Suomalaisille yrityksille mahdollisuuksia Kiinassa tarjoavat myös suuret teolliset investoinnit. Kiina investoi voimakkaasti uuteen infrastruktuuriin, uusiin teknologioihin ja kestävään kehitykseen. Kiina aikoo esimerkiksi rakentaa uuden digitaalisen infrastruktuurin hyödyntäen 5G:tä, uudistaa energiasektorinsa vastaamaan kasvavaa kysyntää puhtaammilla vaihtoehdoilla, parantaa kiertotaloutta (ml. jätehuolto) ja lisätä valmistavan teollisuuden kilpailukykyä. Yksi viimeaikaisista suurista mahdollisuuksista Suomelle on presidentti Xin ilmoittama tavoite hiilineutraaliudesta Kiinassa vuoteen 2060 mennessä. 

Jarno Syrjälä, Suomen suurlähettiläs, Kiina