Utrikesministeriet

Nyheter, 26.9.2018

Finland skickar fyra utbildnings- och forskningsambassadörer ut till världen

Undervisnings- och kulturministeriet stärker synligheten av finsk expertis i samarbete med utrikesministeriet på fyra olika platser runt om i världen. De första ambassadörerna för finländsk utbildning och forskning  dvs. Team Finland Knowledge – specialisterna har utsetts till Buenos Aires, Peking, Singapore och Washington.

Team Finland Knowledge – experterna har som uppdrag att stärka finska utbildnings- och forskningssamarbetet samt exporten av finskt kunnande och utbildningsinnovationer. Experterna arbetar på Finlands ambassader som en del av Team Finland -gruppen. De börjar med sina nya arbetsuppgifter den 1 oktober  genom att delta  I en introduktionsperiod i Finland.

"Målet är att uppnå ett mer öppet och internationellt Finland. De fyra första ambassadörerna för utbildning, forskning och utbildningsexport sätter fart på internationaliseringen och exporten, vilket förbättrar Finlands rykte som ett ledande land för utbildning, vetenskap och innovation", säger undervisningsministern Sanni Grahn-Laasonen.

"Nästa år växer Team Finland Knowledge –nätverket vidare när vi sänder representanter till Pretoria, Moskva och New Delhi. Ytterligare platser diskuteras efter det, säger undervisningsministern.

Emilia Ahvenjärvi, utsedd till Buenos Aires, arbetade senast vid Lapplands universitet som expert inom utbildningsexport. Tidigare har hon arbetat på EduCluster Finland och på Jyväskyläs universitet. Hon har också erfarenhet som utbildningsexpert i Latinamerika.

Mari-Anna Suurmunne, som har blivit vald till Peking, arbetade som chef för internationella relationer vid Aalto universitet. Tidigare har hon jobbat till exempel som chef för internationella frågor vid Helsingfors handelshögskola och som expert på Finlands ambassad i Kanada.

Anna Korpi, utsedd till Singapore, arbetade som direktör på EduCluster Finland. Mellan 2014 och 2017 var hon ansvarig för Educlusters verksamhet i Öst- och Sydostasien. Hon har tidigare arbetat som utvecklingskoordinator på Jyväskylä utbildningssamkommun och på UniServices-företaget.

Ilkka Turunen, som åker till Washington, är konsultativ tjänsteman vid undervisnings- och kulturministeriet på kanslichefens stab. Tidigare har han varit verksam som generalsekreterare vid forsknings- och innovationsrådet och arbetat på avdelningen för högre utbildnings- och vetenskapspolitik, som ansvarig bl.a. för internationellt samarbete mellan högskolor. Turunen har också arbetat som expert i Paris och Bryssel.

Uppdragsperioderna är tre år långa och det finns möjlighet till en förlängning på två år. Team Finland Knowledge -experterna arbetar på Finlands ambassader.

Team Finland Knowledge -nätverket verkställer riktlinjerna för främjandet av internationaliseringen av högre utbildning och forskning som syftar till att stärka kvalitetet av den finländska högre utbildningen och forskningen samt att uppnå en globalt erkänd föregångarställning fram till 2025 och att stödja exporttillväxten av kunskaps- och utbildningsinnovationer.

För mer information:

  • Undervisningsråd Tiina Vihma-Purovaara, tel +358 953 30327
  • Ambassadör för utbildningsexport Marianne Huusko,  tel. +358 50 3250641
  • Specialmedarbetare  till undervisningsministern Heikki Kuutti Uusitalo, tel. +358 50 302 8246