Coronavirussituationen i Chile

Artikeln uppdaterades senast den 30.12.2022, ursprungligen publicerad den 11.3.2020

De chilenska myndigheterna har infört inreserestriktioner som träder i kraft den 1 januari 2023.

På grund av coronaviruset gäller sanitärt larmtillstånd (alerta sanitaria) fortfarande i Chile. 

Mer information kan fås till exempel från den chilenska regeringens webbsida(Länk till en annan webbplats.) (på spanska) och Chiles hälsovårdsministerium har samlat instruktioner och information om coronaviruset på sin webbsida (Länk till en annan webbplats.)(på spanska). Information om coronaviruset kan också fås från numret 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7, vilket hör till Chiles hälsovårdsministerium). Du kan även kontakta dem per telefon, ifall du misstänker att du har blivit smittad.

Inresebestämmelser  och reserestriktioner

De chilenska myndigheterna har infört inreserestriktioner som träder i kraft den 1 januari 2023.

Restriktionerna gäller för dem som anländer till landet via hamnar och flygplatser. Aleatorisk PCR-testning utökas vid ankomst till Chile. De som anländer från Kina ska ha tagit ett PCR-test innan de går ombord på planet och kommer att testas för coronaviruset vid ankomst. Om resultatet är positivt måste de isoleras i fem dagar i anläggningar som utsetts av staten. 

Kontrollera aktuell information gällande krav med lokala myndigheter, till exempel på Chiles servicewebbplats information om resor och gällande restriktionsnivå(Länk till en annan webbplats.) (på spanska). Se också information i den chilenska regeringens Seguimos cuidándonos Paso a Paso –coronastrategi(Länk till en annan webbplats.); Plan Fronteras Protegidas (på spanska).

Utländska resenärer bör de uppvisa ett vaccinationsintyg utfärdat av en utländsk myndighet eller ett negativt resultat av ett PCR-test utförts senast 48 timmar före resan, tillsammans med ID och/eller pass.  PCR-testning krävs inte för personer under 18 år. Se mer på det chilenska hälsoministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.) (på spanska).

PCR-testning före resa krävs inte för dem som innehar ett vaccinationsintyg. Ovaccinerade utländska resenärer ska visa upp ett negativt resultat av ett PCR-test som utförts senast 48 timmar före resan.  Testet måste ha utförts i ett laboratorium som är godkänt av hälsovårdsmyndigheterna i det landet där testet utfördes. Kontrollera aktuell information gällande krav med lokala myndigheter, till exempel på Chiles servicewebbplats information om resor och gällande restriktionsnivå(Länk till en annan webbplats.) (på spanska)

Anländande resenärer kan testas för SARS-CoV-2 vid ankomst. Om resultatet är positivt försätts de i isolering. 

Rörlighet

Användning av ansiktsmask är obligatorisk  endast i hälsoinrättningar, medan det rekommenderas för personer med symtom på Covid-19, i passagerartransporter och i folksamlingar.  Se mer till exempel i chilenska regeringens Seguimos cuidándonos Paso a Paso –coronastrategi; Plan Fronteras Protegidas; Documentos; Apertura Plan Seguimos Cuidándonos(Länk till en annan webbplats.) (på spanska). 

Hälsovård

De chilenska myndigheterna har publicerat anvisningar för åtgärder vid en corona infektion eller exponering, se den chilenska regeringens coronawebbplats(Länk till en annan webbplats.) (på spanska). Mer information om coronaviruset kan fås också från numret 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7, vilket hör till Chiles hälsovårdsministerium), Du kan även kontakta dem per telefon, ifall du misstänker att du har blivit smittad.

Beskickningens kundbetjäning

Kundservice: mån, ons, fre kl. 9.00-11.00.

Kontakt via e-post: [email protected]

Ansökningar om pass, identitetskort, visa och uppehållstillstånd med tidsbokning via e-post: [email protected]

Ambassadens tjänstetid: mån 8.30-16.45, tis-tors 8.30-17.00 och fre 8.30-13.00

Reseanmälan

Vi rekommenderar att alla resenärer i Chile samt personer som bor mer stadigvarande i Chile gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.). En reseanmälan innebär att utrikesministeriet kan kontakta dom som har gjort den i fall av nödsituation eller kris. Reseanmälan kan även göras med 112 Suomi –mobilappen.(Länk till en annan webbplats.)

Om du redan har gjort en reseanmälan och din vistelse utomlands förlängs, är det skäl att ändra slutdatumet för reseanmälan. På detta sätt får vi information om att du fortfarande är i landet och att vi kan skicka både meddelanden och förfrågningar till dig. Om du har registrerat dig i tjänsten, kan du själv ändra din anmälan. Om du inte är registrerad, gör en ny reseanmälan.

Om din reseanmälan inte har haft något slutdatum eller om du återvänt till Finland tidigare än planerat, är det skäl att radera anmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten, kan du redigera din anmälan själv. Om du inte är registrerad, skicka begäran om avregistrering till e-postadressen [email protected]

Utrikesministeriet uppdaterar informationen i resemeddelandena om olika länder vid behov. Kontrollera det senaste resemeddelandet för Chile på vår webbsida (Öppnar nytt fönster)

Länkar

Kontrollera aktuell information från de lokala myndigheterna. Mer information kan fås t.ex. från den chilenska regeringens webbsida(Länk till en annan webbplats.) (på spanska). 

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat anvisningar för resenärer och allmän information om coronaviruset:

Se också: