Suurlähettiläs Eija Rotisen tervehdys suomalaisille Chilessä

Suurlähettiläs Eija Rotisen tervehdys suomalaisille Chilessä

Hyvät Chilen suomalaiset,
 
Paljon on muuttunut maailmassa lyhyessä ajassa. Enää ei tarvitse kuvitella, millaista on elämä kriisissä. Koronavirus on muuttanut elämäämme perusteellisesti ja muistamme varmaan nämä ajat vielä kauan. Aivan poikkeuksellisesti Suomen hallitus ja ulkoministeriö on jo maaliskuussa kehottanut kaikkia suomalaisia matkailijoita palaamaan takaisin Suomeen niin pian kuin mahdollista. Kehotus ei kuitenkaan koske pysyvästi ulkomailla asuvia, kuten teitä, joiden koti, elämä ja turvaverkot ovat täällä. Teidän toivotaan pysyvän kotona Chilessä. Täälläkin on toimiva terveydenhuolto.
 
Santiagon suurlähetystö on lähettänyt matkustusilmoituksen tehneille ajankohtaista tietoa tilanteesta Chilessä, päivittänyt tietoa Chilen koronatilanteesta verkkosivuilleen ja ohjannut paikallisviranomaislähteiden pariin sekä jakanut tietoa sosiaalisen median kautta. Santiagon suurlähetystö on auttanut monia suomalaisia matkailijoita löytämään toimivan paluun Suomeen. Tällä hetkellä kaupallisia lentoyhteyksiä ei ole. Suurlähetystö jatkaa tilanteen seuraamista.
 
Chilen viranomaiset ovat antaneet paljon ohjeita ja määräyksiä kaikkia Chilessä oleskelevia koskien. Tarkoitus on covid-19 -pandemian leviämisen hidastaminen, jotta maan terveydenhuollon kapasiteetti riittäisi sairastuneiden hoitamiseen. Niin hankalaksi kuin ne voivatkin toisinaan tehdä elämämme, niitä on kuitenkin syytä noudattaa tunnollisesti. Emme voi tietää, mitä eteemme vielä tulee, emmekä tiedä, kuinka kauan tämä vielä jatkuu. Pestään käsiämme usein ja otetaan fyysistä etäisyyttä. Mutta kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistökin toivoo, otetaan samalla henkistä läheisyyttä. Moni teistä on varmaan tottunut pitämään sähköisesti yhteyttä kaukana oleviin läheisiin. Sitä käytäntöä on nyt entistä tärkeämpää jatkaa.
 
Vielä jonain päivänä tämä kaikki on takanamme ja saamme taas tavata toisiamme.

Kyllä me tästä selviämme.
 
Terveisin
Eija Rotinen
Suomen suurlähettiläs