Koronavirusuutiset Chilessä

Koronavirusuutiset Chilessä

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on voimassa terveydellinen hälytystila (alerta sanitaria). Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita ja tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta.

Artikkelia muokattu viimeksi 30.11.2021, alkuperäinen julkaistu 11.3.2020

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on voimassa terveydellinen hälytystila (alerta sanitaria).

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)  ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita(Linkki toiselle verkkosivustolle) löytyy sen verkkosivuilta (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännöksiä ja matkustusrajoituksia

Chilen rajat (maitse, vesitse, ilmateitse) suljettiin maahan tulevilta ulkomaalaisilta 18.3.2020. Chilen kansalaiset ja maassa pysyvästi oleskelevat pääsevät lähtökohtaisesti maahan ja lisäksi 10.10.2020 lisättiin uusia poikkeuksia mainittuun maahantulokieltoon. Ulkomaalaiset, hyväksytyn koronarokotesarjan saaneet voivat päästä 1.10.2021 lähtien maahan Chilen viranomaisen myöntämällä liikkumisluvalla (pase de movilidad) Arturo Merino Benítezin, Iquiquen, Antofagastan tai Punta Arenasin lentokenttien kautta.  Pase de movilidad –liikkumislupa haetaan Chilen terveysministeriön sähköisestä palvelusta(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (https://mevacuno.gob.cl/(Linkki toiselle verkkosivustolle)). Hakemuksen käsittely voi kestää 30 päivää. Myönnetty liikkumislupa on voimassa 45 päivää, jonka jälkeen lupa raukeaa, jos hakija ei ole saapunut maahan. Chilen lähetystön myöntämän poikkeusluvan (salvoconducto) avulla tai erityisryhmään kuuluvat ulkomaalaiset voivat päästä maahan muultakin rajanylityspaikalta. Chileläisten ja Chilessä asuvien ulkomaalaisten matkustamisrajoitukset ulkomaille poistuvat 1. joulukuuta 2021 alkaen, mutta maahantulorajoituksia jatketaan tietyin ehdoin. Katso lisätietoa esimerkiksi Chilen hallituksen koronasivuston Paso a Paso –ohjelman kohta Fronteras Protegidas(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi) ja Chilen ulkoministeriön sivuilta (espanjaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)englanniksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)).

Chile on ottanut käyttöön terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen, joka kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää etukäteen (www.c19.cl(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) International travelers affidavit / Declaración jurada Viajeros internacionales(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)). Kaikilta maahan saapuvilta vaaditaan myös negatiivinen tulos SARS-CoV-2 PCR -testistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen viimeiselle lennolle nousua. Testin tulee olla tehty testimaan terveysviranomaisten hyväksymässä laboratoriossa. Lisäksi lentokentillä on käytössä terveystarkastuksia ja maahan saapuville voidaan tehdä myös PCR-testi. Ulkomaalaisilla matkalaisilla tulee olla myös matkavakuutus, joka kattaa terveydenhoidon palveluja vähintään USD 30.000;-  ja joka on voimassa koko suunnitellun oleskelun ajan. Lisäksi ulkomaalaisilla matkalaisilla tulee olla Chilen terveysministeriön myöntämä todistus ulkomailla saatujen koronarokotusten hyväksynnästä (pase de movilidad). 

Keskiviikkona 1.12.2021 tulee voimaan maahantulokielto uuden omikron-koronamuunnoksen vuoksi ulkomaalaisille matkalaisille, jotka ovat oleskelleet viimeisten 14 päivän aikana joissakin seuraavista maista (Etelä-Afrikka, Zimbabwe, Namibia, Botswana, Lesotho, Swazimaa ja Mosambik). Chilen kansalaisille ja maassa pysyvästi oleskeleville, jotka ovat vierailleet edellä mainituissa maissa viimeisten 14 päivän aikana, maahantulo on sallittu, mutta heille tehdään PCR-testi maahan saavuttaessa ja heidät määrätään pakolliseen seitsemän päivän karanteeniin.

Kaikki maahan saapuvat, jotka ovat saaneet tehosteannoksen matkaansa edeltävän kuuden kuukauden aikana ja joilla on pase de movilidad –lupa, vapautetaan maahantulotesteistä ja karanteenista (ei koske yllämainituissa erityisrajoitusten piirissä olevista maista saapuvia tai niissä viimeisten 14 päivän aikana oleskelleita). Henkilöille, joilla on pase de movilidad -lupa, mutta ei tehosteannosta, tehdään PCR-testi maahan saavuttaessa ja heidän tulee olla karanteenissa kodissaan/majapaikassaan negatiivisen tuloksen saamiseen asti. Henkilöille, joilla ei ole Chilen terveysministeriön myöntämää todistusta ulkomailla saatujen koronarokotusten hyväksynnästä (pase de movilidad), tehdään PCR-testi maahan saavuttaessa kansalaisuudesta riippumatta. Näiden henkilöiden karanteenin pituus on viisi päivää, vaikka testin tulos olisi negatiivinen.  

Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. Jos testi on positiivinen, jatkuu oleskelu viranomaisten osoittamissa tiloissa. Maahan saapuvat sitoutuvat myös 10 päivää kestävään seurantajaksoon. Katso tarkemmin esimerkiksi  Chilen ulkoministeriön sivu maahantuloa koskevista vaatimuksista (englanniksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)espanjaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)).

 

Liikkuminen

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi on koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi rajoitettu maan sisäistä liikkumista. Julkisilla tai kaupallisilla kulkuvälineillä (lentokone, bussi, juna) alueiden välillä liikkuvien tulee lokakuussa 2021 täyttää myös terveydentilaa ja matkustustietoja koskeva lomake (Linkki toiselle verkkosivustolle)(espanjaksi) pase de movilidad -lupansa lisäksi; marraskuusta 2021 alkaen tähän tarvitaan vain Pase de movilidad -lupa.

Perjantaista 17.4.2020 lähtien hengityssuojainta käyttää tulee käyttää kaikessa julkisessa ja kaupallisessa liikenteessä Chilessä, kuten metroissa, takseissa ja lentokoneissa, sekä muissa suljetuissa julkisissa tiloissa, joihin voi kokoontua yli 10 ihmistä, kuten ruokakaupoissa, apteekeissa ja lentokentillä, sekä kaikissa hisseissä. Lisäksi hengityssuojainta tulee käyttää taajama-alueiden kaikilla julkisilla paikoilla. Katso esim. Chilen hallituksen koronasivusto Autocuidado(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi).

Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi, jota on sittemmin useasti päivitetty (katso tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto Paso a paso –suunnitelma(Linkki toiselle verkkosivustolle), espanjaksi).

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Koronan vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta voidaan Chilessä määrätä sakko tai jopa vankeutta.

Terveys

Terveydenhuollon kapasiteetin on ajoittain ilmoitettu olleen äärirajoillaan koronatapausten vuoksi.  Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Palvelut

Ravintolat, baarikahvilat, yökerhot ja monet julkiset tilat määrättiin väliaikaisesti sulkemaan ovensa 21.3.2020. Palveluiden asteittaisessa avautumisessa ja kokoontumisrajoituksissa on suuria alueellisia eroja (ks. tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto, Paso a Paso -suunnitelma(Linkki toiselle verkkosivustolle), espanjaksi).

Edustuston asiakaspalvelu

Suurlähetystö ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella: [email protected]. Asiakaspalvelu ma, ke, pe klo 9.00–11.00.

Passi-, henkilökortti-, viisumi- ja oleskelulupahakemukset ajanvarauksella sähköpostitse: [email protected]

Suurlähetystön virka-aika ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-17.00 ja pe 8.30-13.00 
 

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle). Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Matkustusilmoituksen voi tehdä myös 112 Suomi -sovelluksen kautta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] 

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme (avautuu uuteen ikkunaan).

Linkkejä

Tarkista ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•    Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  
•   Matkustaminen ja koronaviruspandemia(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Katso myös: