Koronavirusuutiset Chilessä

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on voimassa terveydellinen hälytystila (alerta sanitaria). Chilen viranomaiset ovat päivittäneet suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi. Muutokset tulevat voimaan 14.4.2022 alkaen. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita ja tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta.

Artikkelia muokattu viimeksi 14.4.2022, alkuperäinen julkaistu 11.3.2020

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on voimassa terveydellinen hälytystila (alerta sanitaria).

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)  ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita(Linkki toiselle verkkosivustolle) löytyy sen verkkosivuilta (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännöksiä ja matkustusrajoituksia

Maahantuloon Chileen ei kohdistu 14.4.2022 lähtien koronasta johtuvia rajoituksia (taso 1 / Alerta Nivel 1). Rajoituksia voidaan kuitenkin asettaa, jos viranomaiset katsovat tartuntatilanteen sitä vaativan (taso 2 tai 3 / Alerta Nivel 2-3). Kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää etukäteen C19-lomake www.c19.cl(Linkki toiselle verkkosivustolle)International travelers affidavit / Declaración jurada Viajeros internacionales(Linkki toiselle verkkosivustolle). Ulkomaalaisilla matkalaisilla tulee olla myös matkavakuutus, joka kattaa terveydenhoidon palveluja vähintään USD 30.000 ja joka on voimassa koko suunnitellun oleskelun ajan. Tarkasta ajantasaiset tiedot vaatimuksista paikallisviranomaisilta, esimerkiksi Chilen palvelusivuston tiedot matkustamisesta ja voimassaolevasta rajoitustasosta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)Katso lisätietoa myös  Chilen hallituksen koronasivuston seguimos cuidándonos Paso a Paso –ohjelman kohta Pase movilidad(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi).

Maahantulo sallitaan seuraavilta rajanylityspaikoilta: Arturo Merino Benítezin, Iquiquen, Antofagastan ja Punta Arenasin lentokentät sekä seuraavat maarajat: Paso Los Libertadores, Región de Valparaíso; Paso Futaleufú, Región de Los Lagos; Paso Huemules, Región de Aysén; Paso Jeinimeni, Región de Aysén sekä Paso Monte Aymond, Región de Magallanes y la Antártica Chilena. Kaikki maarajat avataan maahantulolle 1.5.2022 lähtien.

Ulkomaalaisten matkaajien ei tarvitse 14.4.2022 alkaen hyväksyttää todistusta saaduista COVID-rokotteista etukäteen Chilen terveysministeriöllä, mutta sitä suositellaan tehtäväksi, koska liikkumislupaa (pase de movilidad) vaaditaan esimerkiksi suljettuihin kohteisiin pääsemiseen ja suuriin tapahtumiin osallistumiseen. Tartuntatilanteen muuttuessa liikkumislupaa voidaan matkaajilta vaatia maahan pääsemiseksi. Katso lisää alta kohdassa Pase de movilidad -liikkumislupa ja esimerkiksi Chilen hallituksen koronasivuston seguimos cuidándonos Paso a Paso –ohjelman kohta Pase movilidad(Linkki toiselle verkkosivustolle)  (espanjaksi) 

Maahan saapuvilta ei vaadita ennen matkaa tehtyä PCR-testiä 14.4.2022 alkaen, mutta sen tekemistä suositellaan.  Tartuntatilanteesta riippuen voidaan kuitenkin vaatia negatiivinen tulos SARS-CoV-2 PCR -testistä, jonka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen viimeiselle lennolle nousua. Testin tulee olla tehty testimaan terveysviranomaisten hyväksymässä laboratoriossa. Tarkasta ajantasaiset tiedot vaatimuksista paikallisviranomaisilta, esimerkiksi esimerkiksi Chilen palvelusivuston tiedot matkustamisesta ja voimassaolevasta rajoitustasosta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)

Maahan saapuville voidaan tehdä SARS-CoV-2 - testi maahan saavuttaessa. Jos tulos on positiivinen, heidän tulee olla eristyksissä C19-lomakkeessa ilmoittamassaan osoitteessa tai terveysviranomaisten osoittamassa paikassa. Eristäytymisajan pituus riippuu tartuntatilanteesta.

Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. 

Liikkuminen

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi julkisilla tai kaupallisilla kulkuvälineillä (kuten lentokone, bussi, juna) alueiden välillä liikkuvien tulee esittää Pase de movilidad -lupa.

Torstaista 14.4.2022 alkaen kasvomaskin käyttö on pakollista sisätiloissa tai julkisilla paikoilla, joissa ei ole mahdollisuutta pitää vähintään metrin välimatkaa muihin henkilöihin. Rajoituksissa voi kuitenkin olla kuntakohtaista vaihtelua (Bajo Impacto Sanitario/vihreä, Medio Impacto Sanitario/keltainen ja Alto Impacto Sanitario/punainen).  Katso lisää esimerkiksiesimerkiksi Chilen hallituksen koronasivuston seguimos cuidándonos Paso a Paso –ohjelman kohta Paso a Paso sekä kuntakohtaisesta tilanteesta kohta Comunas(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi).

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Koronan vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta voidaan Chilessä määrätä sakko tai jopa vankeutta.

Terveys

Chilen viranomaiset ovat julkaisseet ohjeet, miten toimia koronatartunta- tai altistustapauksessa, katso Chilen hallituksen sivut(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Pase de movilidad -liikkumislupa

Pase de Movilidad –liikkumislupaa, jonka myöntää Chilen terveysministeriö, vaaditaan kaikkiin suljettuihin kohteisiin pääsemiseen ja suuriin tapahtumiin osallistumiseen.

Tällaisiksi kohteiksi ymmärretään paikat, joissa yleensä oleskellaan yli tunnin ajan, kuten ravintolat, kahvilat, urheilukeskukset, tapahtumakeskukset, teatterit ja elokuvateatterit, mutta mm. supermarketteja, toreja/markkinoita ja kauppakeskuksia ei lasketa mukaan.

Koronarokotusten validointia eli Pase de movilidad -liikkumislupaa haetaan Chilen terveysministeriön sähköisestä palvelusta(Linkki toiselle verkkosivustolle). Hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa ja siitä tulee ilmetä kaikki saadut koronarokotukset, mukaan lukien rokotteen eränumerot ja rokotuspäivämäärät. 

 

Edustuston asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu: ma, ke, pe klo 9.00–11.00.

Yhteydenotot sähköpostilla: [email protected]

Passi-, henkilökortti-, viisumi- ja oleskelulupahakemukset ajanvarauksella sähköpostitse: [email protected]

Suurlähetystön virka-aika: ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-17.00 ja pe 8.30-13.00 
 

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle). Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Matkustusilmoituksen voi tehdä myös 112 Suomi -sovelluksen kautta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] 

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme (avautuu uuteen ikkunaan).

Linkkejä

Tarkista ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•   Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  
•   Matkustaminen ja koronaviruspandemia(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Katso myös: