Koronavirusuutiset Chilessä

Koronavirusuutiset Chilessä

Koronaviruksesta johtuen Chilessä julistettiin 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen, ja sitä on jatkettu 30.9.2021 saakka. Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita ja tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta.

Artikkelia muokattu viimeksi 26.8.2021, alkuperäinen julkaistu 11.3.2020

Koronaviruksesta johtuen Chilessä julistettiin 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen, ja sitä on jatkettu 30.9.2021 saakka. 

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)  ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita(Linkki toiselle verkkosivustolle) löytyy sen verkkosivuilta (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännöksiä ja matkustusrajoituksia

Chilen rajat (maitse, vesitse, ilmateitse) suljettiin maahan tulevilta ulkomaalaisilta 18.3.2020. Chilen kansalaiset ja maassa pysyvästi oleskelevat pääsevät lähtökohtaisesti vielä maahan ja lisäksi 10.10.2020 lisättiin uusia poikkeuksia mainittuun maahantulokieltoon. Maahantulo sallittiin ulkomaalaisille 23.11.2020 alkaen Santiagon kansainvälisen Arturo Merino Benítez -lentokentän kautta. Muilla rajanylityspaikoilla rajoitukset pysyivät ennallaan. Chile sulki uudelleen rajansa tiukemmin 5.4.2021 alkaen. Ulkomaalaisten maahantuloa ei pääsääntöisesti sallita. Niin ikään chileläisten ja Chilessä asuvien ulkomaalaisten matkustamista ulkomaille on rajoitettu; torstaina 22.7.2021 viranomaiset ilmoittivat maasta poistumisen helpottuvan 26.7.2021 alkaen siten, että tietyt edellytykset täyttävät henkilöt pääsevät matkustamaan ulkomaille ilman välttämätöntä syytä. Katso lisätietoa esimerkiksi Chilen hallituksen koronasivuston Paso a Paso –ohjelman kohta Fronteras Protegidas(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi) ja Chilen ulkoministeriön sivuilta (espanjaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)englanniksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)).

Chile on ottanut käyttöön terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen, joka kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää (www.c19.cl(Linkki toiselle verkkosivustolle) International travelers affidavit / Declaración jurada Viajeros internacionales(Linkki toiselle verkkosivustolle)). Kaikilta maahan saapuvilta vaaditaan myös negatiivinen tulos SARS-CoV-2 PCR -testistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen viimeiselle lennolle nousua. Testin tulee olla tehty testimaan terveysviranomaisten hyväksymässä laboratoriossa. Lisäksi lentokentillä on käytössä terveystarkastuksia ja maahan saapuville voidaan tehdä myös PCR-testi. Ulkomaalaisilla matkalaisilla tulee olla myös matkavakuutus, joka kattaa terveydenhoidon palveluja vähintään USD 30.000;-  ja joka on voimassa koko suunnitellun oleskelun ajan. Keskiviikosta 31.3.2021 lähtien kaikki maahan saapuvat määrätään pakolliseen 10 päivän karanteeniin ja 1.9.2021 alkaen karanteeniaika lyhenee seitsemään päivään. Chileläiset ja Chilessä asuvat, voimassa olevan Chilen viranomaisen myöntämän pase de movilidad -luvan omaavat saavat tietyin edellytyksin viettää karanteeniajan kotiosoitteessaan, jos karanteeniajan osoite sijaitsee korkeintaan viiden tunnin matkan päässä. Muiden tulee viettää karanteeniaika viranomaisten tähän tarkoitukseen osoittamissa maksullisissa majoituspaikoissa (hotel de tránsito). Matkustajan tulee maksaa karanteenimajoituksen kulut. Siirtyminen lentokentältä hotel de tránsitoon on järjestetty chileläisviranomaisten toimesta. Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. Jos testi on positiivinen, jatkuu oleskelu viranomaisten osoittamissa tiloissa. Maahan saapuvat sitoutuvat myös 14 päivää kestävään seurantajaksoon. Katso tarkemmin esimerkiksi  Chilen ulkoministeriön sivu maahantuloa koskevista vaatimuksista (englanniksi(Linkki toiselle verkkosivustolle), espanjaksi(Linkki toiselle verkkosivustolle)).

Liikkuminen

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen ja sitä on jatkettu 30.9.2021 astiKatastrofitila antaa valtuuksia armeijan päälliköille alueittain ja siten mahdollisuuden hyödyntää armeijaa koronan leviämisen vastaisissa toimissa ja yleisen järjestyksen ylläpidossa. Alueellisia eroja katastrofitilan toimeenpanossa Chilessä voi esiintyä. Koko Chilessä on määrätty öinen ulkonaliikkumiskielto 22.3.2020 lähtien ja 15.7.2021 alkaen ulkonaliikkumiskiellon voimassaoloaika määrätään kunkin alueen tartunta- ja rokotustilanteen pohjalta kestäväksi joko klo 22:00-5:00 tai klo 00:00-5:00. Katso lisää esimerkiksi Chilen hallituksen koronasivuston Paso a Paso –ohjelmasta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita sekä tiedotusvälineitä.

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi on koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi asetettu maan sisäisiä terveystarkastuksia ja rajoitettu maan sisäistä liikkumista. Rajoitetuille alueille matkustaminen on luvanvaraista. Lentokentillä on myös käytössä terveystarkastuksia. Terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen voi täyttää Chilen valtion sivuilla (Linkki toiselle verkkosivustolle)(espanjaksi). 

Yksittäisiä alueita on myös voitu asettaa karanteeniin (katso esimerkiksi Chilen hallituksen Paso a paso -ohjelma, situación comunal(Linkki toiselle verkkosivustolle), espanjaksi). Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai vankeutta. Lupaa liikkumiseen karanteenin aikana (permiso de desplazamiento) tulee pyytää henkilökohtaisesti poliisiasemalta tai verkossa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi), jossa on myös ulkomaalaisille vaihtoehto. Myös välttämättömään liikkumiseen ulkonaliikkumiskiellon aikana on mahdollista hakea erityislupa (salvoconducto, katso esimerkiksi Chilen hallituksen Paso a paso -ohjelma Toque de queda(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Linkki toiselle verkkosivustolle)(espanjaksi).  

Perjantaista 17.4.2020 lähtien hengityssuojainta käyttää tulee käyttää kaikessa julkisessa ja kaupallisessa liikenteessä Chilessä, kuten metroissa, takseissa ja lentokoneissa, sekä muissa suljetuissa julkisissa tiloissa, joihin voi kokoontua yli 10 ihmistä, kuten ruokakaupoissa, apteekeissa ja lentokentillä, sekä kaikissa hisseissä. Lisäksi hengityssuojainta tulee käyttää taajama-alueiden kaikilla julkisilla paikoilla. Katso esim. Chilen hallituksen koronasivusto Autocuidado(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)

Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi, (katso tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto Paso a paso –suunnitelma(Linkki toiselle verkkosivustolle), espanjaksi).

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Koronan vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta voidaan Chilessä määrätä sakko tai jopa vankeutta. Lisäksi on käytössä myös kuntakohtaisia sanktioita.

Terveys

Terveydenhuollon kapasiteetin on ajoittain ilmoitettu olleen äärirajoillaan koronatapausten vuoksi.  Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Palvelut

Ravintolat, baarikahvilat, yökerhot ja monet julkiset tilat määrättiin väliaikaisesti sulkemaan ovensa 21.3.2020. Palveluiden asteittaisessa avautumisessa ja kokoontumisrajoituksissa on suuria alueellisia eroja (ks. tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto, Paso a Paso -suunnitelma(Linkki toiselle verkkosivustolle), espanjaksi).

Edustuston asiakaspalvelu

Kaikki yhteydenotot vain sähköpostitse: [email protected]

Suurlähetystö ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella.

Passi-, henkilökortti-, viisumi- ja oleskelulupahakemukset ajanvarauksella sähköpostitse: [email protected]

Suurlähetystön virka-aika ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-17.00 ja pe 8.30-13.00 
 

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle). Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Matkustusilmoituksen voi tehdä myös 112 Suomi -sovelluksen kautta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] 

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme (avautuu uuteen ikkunaan).

Linkkejä

Tarkista ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•    Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  
•   Matkustaminen ja koronaviruspandemia(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Katso myös: