Koronavirusuutiset Chilessä

Koronavirusuutiset Chilessä

Myös Chilessä on todettu koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia. Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen. Katastrofitilaa on pidennetty neljästi ja se on nykyisellään voimassa 30.6.2021 asti. Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita ja tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta.

Artikkelia muokattu viimeksi 7.6.2021, alkuperäinen julkaistu 11.3.2020

Myös Chilessä on todettu koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia.

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi)  ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeitaLinkki toiselle web-sivustolle. löytyy sen verkkosivuilta (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännökset

Päivitys 7.6.2021: Chile sulki rajansa 5.4.2021 alkaen ja maanantaina 7.6.2021 viranomaiset ilmoittivat rajojen sulkua jatkettavan 30. kesäkuuta 2021 asti. Tämän ajanjakson aikana ulkomaalaisten maahantuloa ei pääsääntöisesti sallita. Niin ikään chileläisten ja Chilessä asuvien ulkomaalaisten matkustamista ulkomaille rajoitetaan koskemaan ainoastaan välttämättömästä syystä tehtävää matkaa, johon on haettava etukäteen lupaa Chilen poliisin Comisaría virtual -sivustoltaLinkki toiselle web-sivustolle.. Katso lisätietoa esimerkiksi Chilen terveysministeriönLinkki toiselle web-sivustolle..Linkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi) ja Chilen ulkoministeriön sivuilta (espanjaksiLinkki toiselle web-sivustolle., englanniksiLinkki toiselle web-sivustolle.).

Chilen rajat (maitse, vesitse, ilmateitse) suljettiin maahan tulevilta ulkomaalaisilta 18.3.2020. Chilen kansalaiset ja maassa pysyvästi oleskelevat pääsevät lähtökohtaisesti vielä maahan ja lisäksi 10.10.2020 on lisätty uusia poikkeuksia mainittuun maahantulokieltoon. Maahantulo sallitaan ulkomaalaisille 23.11.2020 alkaen Santiagon kansainvälisen Arturo Merino Benítez -lentokentän kautta. Muilla rajanylityspaikoilla rajoitukset pysyvät ennallaan. Chile on ottanut käyttöön terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen, joka kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää. Kaikilta maahan saapuvilta vaaditaan myös negatiivinen tulos SARS-CoV-2 PCR -testistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen viimeiselle lennolle nousua. Testin tulee olla tehty testimaan terveysviranomaisten hyväksymässä laboratoriossa. Lisäksi lentokentillä on käytössä terveystarkastuksia. Keskiviikosta 31.3.2021 lähtien kaikki maahan saapuvat määrätään 10 päivän karanteeniin, josta ensimmäiset viisi päivää tulee viettää Chilen viranomaisten määräämässä majoituksessa. Matkustajan tulee maksaa majoituksen kulut (myös chileläisten ja Chilessä asuvien ulkomaalaisten, jos matka on alkanut 27.3.2021 jälkeen). Muiden kuin Chilen kansalaisten ja maassa pysyvästi oleskelevien tulee maksaa karanteenimajoitus ennen Chileen matkustamista terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen täytön yhteydessä. Maahan saapuville tehdään myös PCR-testi. Jos tulos on negatiivinen, karanteenin viimeiset viisi päivää voi viettää kotonaan tai majapaikassaan. Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. Jos testi on positiivinen, jatkuu oleskelu viranomaisten osoittamissa tiloissa (maksuttomasti). Katso tarkemmin esimerkiksi Chilen ulkoministeriön sivu maahantuloa koskevista vaatimuksista (englanniksiLinkki toiselle web-sivustolle., espanjaksiLinkki toiselle web-sivustolle.).

Turistiviisumiin voi tietyin edellytyksin hakea pidennystä (90 päivää) verkossaLinkki toiselle web-sivustolle.. Lisätietoja Chilen palvelusivustoltaLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi).

Liikkuminen

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen. Katastrofitilaa on pidennetty neljästi ja se on nykyisellään voimassa 30.6.2021 astiKatastrofitila antaa valtuuksia armeijan päälliköille alueittain ja siten mahdollisuuden hyödyntää armeijaa koronan leviämisen vastaisissa toimissa ja yleisen järjestyksen ylläpidossa. Koko Chilessä on määrätty öinen ulkonaliikkumiskielto 22.3.2020 lähtien ja 19.5.2021 alkaen ulkonaliikkumiskielto on klo 22:00-5:00 välisenä aikanaAlueellisia eroja katastrofitilan toimeenpanossa Chilessä voi esiintyä. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita sekä seuraa tiedotusvälineitä.

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi on koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi asetettu maan sisäisiä terveystarkastuksia ja rajoitettu maan sisäistä liikkumista. Rajoitetuille alueille matkustaminen on luvanvaraista. Lentokentillä on myös käytössä terveystarkastuksia. Terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen voi täyttää Chilen valtion sivuilla Linkki toiselle web-sivustolle.(espanjaksi). 

Yksittäisiä alueita on myös asetettu karanteeniin (katso esim. Cuarentenas y Controles SanitariosLinkki toiselle web-sivustolle. espanjaksi). Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai vankeutta. Lupaa liikkumiseen karanteenin aikana (permiso de desplazamiento) tulee pyytää henkilökohtaisesti poliisiasemalta tai verkossaLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi), jossa on myös ulkomaalaisille vaihtoehto. Myös välttämättömään liikkumiseen ulkonaliikkumiskiellon aikana on mahdollista hakea erityislupa (salvoconducto, katso esim. Chilen hallituksen koronasivusto Toque de queda Linkki toiselle web-sivustolle.(espanjaksi).  

Perjantaista 17.4.2020 lähtien hengityssuojainta käyttää tulee käyttää kaikessa julkisessa ja kaupallisessa liikenteessä Chilessä, kuten metroissa, takseissa ja lentokoneissa, sekä muissa suljetuissa julkisissa tiloissa, joihin voi kokoontua yli 10 ihmistä, kuten ruokakaupoissa, apteekeissa ja lentokentillä, sekä kaikissa hisseissä. Lisäksi hengityssuojainta tulee käyttää taajama-alueiden kaikilla julkisilla paikoilla. Katso esim. Chilen hallituksen koronasivusto AutocuidadoLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi)

Jos hengityssuojaimia ei ole muutoin saatavilla, ovat Chilen viranomaiset antaneet ohjeistusta niiden valmistamiseksi Linkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi) .

Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi, (katso tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto Paso a paso –suunnitelmaLinkki toiselle web-sivustolle., espanjaksi).

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Koronan vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta voidaan Chilessä määrätä sakko tai jopa vankeutta. Lisäksi on käytössä myös kuntakohtaisia sanktioita.

Terveys

Terveydenhuollon kapasiteetin on ajoittain ilmoitettu olleen äärirajoillaan koronatapausten vuoksi.  Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Palvelut

Ravintolat, baarikahvilat, yökerhot ja monet julkiset tilat määrättiin väliaikaisesti sulkemaan ovensa 21.3.2020. Palveluiden asteittaisessa avautumisessa ja kokoontumisrajoituksissa on suuria alueellisia eroja (ks. tarkemmin esim. Chilen hallituksen koronasivusto, Paso a Paso -suunnitelmaLinkki toiselle web-sivustolle., espanjaksi).

Edustuston asiakaspalvelu

Koronaviruksesta johtuen Santiago de Chilen suurlähetystö vastaanottaa toistaiseksi vain kiireellisiä passi- ja henkilökorttihakemuksia. Oleskelulupahakemuksia otetaan vastaan rajoitetusti ulkoministeriön 16.6.2020 linjauksen mukaisesti ja lisäksi vain poikkeusryhmien viisumihakemuksia otetaan vastaan (ks. tarkemmin alla).

Kaikki yhteydenotot vain sähköpostitse:

Passi-, henkilökortti-, viisumi- ja oleskelulupahakemukset ajanvarauksella sähköpostitse:

Suurlähetystön virka-aika ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-17.00 ja pe 8.30-13.30 
Vastaanotto väliaikaisesti suljettu

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle.. Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. 

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] 

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme(avautuu uuteen ikkunaan).

Linkkejä

Tarkista ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•    Ajankohtaista koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)  
•   Matkustaminen ja koronaviruspandemiaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Katso myös: