Koronavirusuutiset Chilessä

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on voimassa terveydellinen hälytystila (alerta sanitaria). Chilen viranomaiset ovat päivittäneet suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi. Muutokset tulevat voimaan 14.4.2022 alkaen. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita ja tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta.

Artikkelia muokattu viimeksi 26.8.2022, alkuperäinen julkaistu 11.3.2020

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on voimassa terveydellinen hälytystila (alerta sanitaria).

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)  ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita(Linkki toiselle verkkosivustolle) löytyy sen verkkosivuilta (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännöksiä ja matkustusrajoituksia

Maahantuloon Chileen ei kohdistu 14.4.2022 lähtien koronasta johtuvia rajoituksia (taso 1 / Alerta Nivel 1). Rajoituksia voidaan kuitenkin asettaa, jos viranomaiset katsovat tartuntatilanteen sitä vaativan (taso 2 tai 3 / Alerta Nivel 2-3). Tarkasta ajantasaiset tiedot vaatimuksista paikallisviranomaisilta, esimerkiksi Chilen palvelusivuston tiedot matkustamisesta ja voimassaolevasta rajoitustasosta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)Katso lisätietoa myös  Chilen hallituksen koronasivuston seguimos cuidándonos Paso a Paso –ohjelman kohta Pase movilidad(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi).

Maahantulo sallitaan seuraavilta rajanylityspaikoilta: Arturo Merino Benítezin, Iquiquen, Antofagastan ja Punta Arenasin lentokentät sekä 22 maarajalta. Katso ajankohtaiset tiedot Chilen palvelusivustolta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)

Ulkomaalaisten matkaajien ei tarvitse 14.4.2022 alkaen hyväksyttää todistusta saaduista COVID-rokotteista etukäteen Chilen terveysministeriöllä, mutta heidän tulee 1.9.2022 alkaen esittää ulkomaisen viranomaisen myöntämä rokotustodistus tai negatiivinen tulos PCR-testistä, joka on tehty enintään 48 tuntia ennen matkaa, yhdessä henkilöllisyystodistuksen ja/tai passin kanssa. Kyseinen voimassa oleva rokotustodistus kelpaa jatkossa myös liikkumisluvaksi/koronapassiksi (pase de movilidad) tilanteissa, joissa sellaista vaaditaan esimerkiksi sisätiloissa sijaitseviin tiettyihin paikkoihin pääsemiseen ja suuriin yleisötapahtumiin osallistumiseen. Tartuntatilanteen muuttuessa liikkumislupaa/koronapassia voidaan matkaajilta vaatia maahan pääsemiseksi. Katso lisää alta kohdassa Pase de movilidad -liikkumislupa/koronapassi ja esimerkiksi Chilen hallituksen koronasivuston seguimos cuidándonos Paso a Paso –ohjelman kohta Pase movilidad(Linkki toiselle verkkosivustolle)  (espanjaksi) 

Maahan saapuvilta rokotustodistuksen omaavilta ei vaadita ennen matkaa tehtyä PCR-testiä, mutta sen tekemistä suositellaan. Rokottamattomien matkaajien on esitettävä negatiivinen tulos PCR-testistä, joka on tehty enintään 48 tuntia ennen matkaa. Tartuntatilanteesta riippuen voidaan kuitenkin vaatia negatiivinen tulos SARS-CoV-2 PCR -testistä. Testin tulee olla tehty testimaan terveysviranomaisten hyväksymässä laboratoriossa. Tarkasta ajantasaiset tiedot vaatimuksista paikallisviranomaisilta, esimerkiksi esimerkiksi Chilen palvelusivuston tiedot matkustamisesta ja voimassaolevasta rajoitustasosta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)

Maahan saapuville voidaan tehdä SARS-CoV-2 - testi maahan saavuttaessa. Jos tulos on positiivinen, heidän tulee olla eristyksissä yleisten terveysmääräysten mukaisesti. Eristäytymisajan pituus riippuu tartuntatilanteesta.

Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. 

Liikkuminen

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi julkisilla tai kaupallisilla kulkuvälineillä (kuten lentokone, bussi, juna) alueiden välillä liikkuvien tulee esittää Pase de movilidad -liikumislupa/koronapassi tai ulkomaisen viranomaisen myöntämä rokotustodistus, mikäli matkan pituus on yli 200 kilometriä. Ilman Pase de movilidad -lupaa on liikkuminen tällöinkin mahdollista, jos esittää negatiivisen tuloksen Chilessä tehdystä SARS-CoV-2 PCR -testistä, jonka on tehty korkeintaan 48 tuntia ennen matkan alkua. Tarkista ajankohtaiset tiedot Chilen terveysministeriön sivulta, koska vaatimukset voivat vaihdella alueittain.  Tarkista ajankohtaiset tiedot Chilen terveysministeriön sivulta, koska vaatimukset voivat vaihdella alueittain.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)

Kasvomaskin käyttö on pakollista sisätiloissa tai julkisilla paikoilla, joissa ei ole mahdollisuutta pitää vähintään metrin välimatkaa muihin henkilöihin. Rajoituksissa voi kuitenkin olla kuntakohtaista vaihtelua (Bajo Impacto Sanitario/vihreä, Medio Impacto Sanitario/keltainen ja Alto Impacto Sanitario/punainen).  Katso lisää esimerkiksiesimerkiksi Chilen hallituksen koronasivuston seguimos cuidándonos Paso a Paso –ohjelman kohta Paso a Paso sekä kuntakohtaisesta tilanteesta kohta Comunas(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi).

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Koronan vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta voidaan Chilessä määrätä sakko tai jopa vankeutta.

Terveys

Chilen viranomaiset ovat julkaisseet ohjeet, miten toimia koronatartunta- tai altistustapauksessa, katso Chilen hallituksen sivut(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Pase de movilidad -liikkumislupa/koronapassi

Pase de Movilidad –liikkumislupaa/koronapassia, jonka myöntää Chilen terveysministeriö, vaaditaan kaikkiin suljettuihin kohteisiin pääsemiseen ja suuriin tapahtumiin osallistumiseen.

Tällaisiksi kohteiksi ymmärretään paikat, joissa yleensä oleskellaan yli tunnin ajan, kuten ravintolat, kahvilat, urheilukeskukset, tapahtumakeskukset, teatterit ja elokuvateatterit, mutta mm. supermarketteja, toreja/markkinoita ja kauppakeskuksia ei lasketa mukaan.

Pase de movilidad -liikkumisluvan/koronapassin ohella hyväksytään myös ulkomaisen viranomaisen myöntämä rokotustodistus tai korkeintaan 24 tuntia aikaisemmin tehdyn PCR-testin tai antigeenitestin negatiivinen tulos. Testin tulee olla tehty Chilen kansanterveysinstituutin (Instituto de Salud Pública de Chile – ISP) hyväksymässä laboratoriossa voimassa olevien määräysten mukaisesti.

Edustuston asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu: ma, ke, pe klo 9.00–11.00.

Yhteydenotot sähköpostilla: [email protected]

Passi-, henkilökortti-, viisumi- ja oleskelulupahakemukset ajanvarauksella sähköpostitse: [email protected]

Suurlähetystön virka-aika: ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-17.00 ja pe 8.30-13.00 
 

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle). Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Matkustusilmoituksen voi tehdä myös 112 Suomi -sovelluksen kautta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] 

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme (avautuu uuteen ikkunaan).

Linkkejä

Tarkista ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•   Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  
•   Matkustaminen ja koronaviruspandemia(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Katso myös: