Koronavirusuutiset Chilessä

Artikkelia muokattu viimeksi 30.12.2022, alkuperäinen julkaistu 11.3.2020

Chilen viranomaiset ovat asettaneet maahantulorajoituksia, jotka tulevat voimaan 1.1.2023.

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on voimassa edelleen terveydellinen hälytystila (alerta sanitaria).

Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi) ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita(Linkki toiselle verkkosivustolle) löytyy sen verkkosivuilta (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännöksiä ja matkustusrajoituksia

Chilen viranomaiset ovat asettaneet maahantulorajoituksia, jotka tulevat voimaan 1.1.2023.

Rajoitukset koskevat satamien ja lentokenttien kautta maahan saapuvia. Satunnaista koronatestausta lisätään maahan saapuville. Kiinasta saapuvilta vaaditaan PCR-testi ennen koneeseen nousua ja heille tehdään koronatesti maahan saavuttaessa. Jos tulos on positiivinen, heidän tulee olla eristyksissä viiden päivän ajan valtion osoittamissa tiloissa.

Tarkasta ajantasaiset tiedot vaatimuksista paikallisviranomaisilta, esimerkiksi Chilen palvelusivuston tiedot matkustamisesta ja voimassaolevasta rajoitustasosta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)Katso lisätietoa myös  Chilen hallituksen koronasivuston seguimos cuidándonos Paso a Paso –ohjelmasta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi).

Ulkomaalaisten matkaajien tulee esittää ulkomaisen viranomaisen myöntämä rokotustodistus tai negatiivinen tulos PCR-testistä, joka on tehty enintään 48 tuntia ennen matkaa, yhdessä henkilöllisyystodistuksen ja/tai passin kanssa.

Maahan saapuvilta rokotustodistuksen omaavilta ei vaadita ennen matkaa tehtyä PCR-testiä. Rokottamattomien matkaajien on esitettävä negatiivinen tulos PCR-testistä, joka on tehty enintään 48 tuntia ennen matkaa. Testin tulee olla tehty testimaan terveysviranomaisten hyväksymässä laboratoriossa. Tarkasta ajantasaiset tiedot vaatimuksista paikallisviranomaisilta, esimerkiksi esimerkiksi Chilen palvelusivuston tiedot matkustamisesta ja voimassaolevasta rajoitustasosta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi)

Maahan saapuville voidaan tehdä SARS-CoV-2 - testi maahan saavuttaessa. Jos tulos on positiivinen, heidän tulee olla eristyksissä yleisten terveysmääräysten mukaisesti. 

Liikkuminen

Kasvomaskin käyttö on pakollista ainoastaan terveydenhuollon tiloissa, mutta sen käyttöä suositellaan henkilöille, joilla on Covid-19 -oireita, matkustajaliikenteessä ja väkijoukoissa. 

Terveys

Chilen viranomaiset ovat julkaisseet ohjeet, miten toimia koronatartunta- tai altistustapauksessa, katso Chilen hallituksen sivut(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi). Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Edustuston asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu: ma, ke, pe klo 9.00–11.00.

Yhteydenotot sähköpostilla: [email protected]

Passi-, henkilökortti-, viisumi- ja oleskelulupahakemukset ajanvarauksella sähköpostitse: [email protected]

Suurlähetystön virka-aika: ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-17.00 ja pe 8.30-13.00 
 

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle). Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Matkustusilmoituksen voi tehdä myös 112 Suomi -sovelluksen kautta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] 

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme (avautuu uuteen ikkunaan).

Linkkejä

Tarkista ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•   Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  
•   Matkustaminen ja koronaviruspandemia(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Katso myös: