Koronavirusuutiset Chilessä

Koronavirusuutiset Chilessä

Myös Chilessä on todettu koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia. Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen. Katastrofitilaa on pidennetty 90 päivällä 17.6.2020 alkaen. Chilen viranomaiset ovat julkaisseet 19.7.2020 suunnitelman yhteiskunnan asteittaiseksi ja alueittaiseksi avaamiseksi (https://www.gob.cl/coronavirus/pasoapaso/). Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita ja tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta (https://www.gob.cl/coronavirus/) ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita löytyy sen verkkosivuilta: https://www.minsal.cl/nuevo-coronavirus-2019-ncov/ . Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Artikkelia muokattu viimeksi  28.7., alkuperäinen julkaistu 11.3.

Myös Chilessä on todettu koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia.

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta (https://www.gob.cl/coronavirus/)  ja Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita löytyy sen verkkosivuilta: https://www.minsal.cl/nuevo-coronavirus-2019-ncov/. Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Maahantulosäännökset

Chile on ottanut käyttöön terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen, joka kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää. Lisäksi lentokentillä on käytössä terveystarkastuksia. Kaikki maahan saapuvat määrätään automaattisesti 14 päivää kestävään karanteeniin majapaikassaan. Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. Chile on 15.3.2020 lähtien kieltänyt risteilyalusten rantautumisen satamiinsa. Chilen rajat (maitse, vesitse, ilmateitse) suljettiin maahan tulevilta ulkomaalaisilta 18.3.2020. Chilen kansalaiset ja maassa pysyvästi oleskelevat pääsevät lähtökohtaisesti vielä maahan. He kuitenkin joutuvat automaattisesti terveystarkastukseen ja karanteeniin.

Turistiviisumiin voi tietyin edellytyksin hakea pidennystä (90 päivää) verkossa osoitteesta https://tramites.extranjeria.gob.cl/. Lisätietoja osoitteesta https://www.chileatiende.gob.cl/fichas/3823-prorroga-de-turismo

Liikkuminen

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen. Katastrofitilaa on pidennetty 90 päivällä 17.6.2020 alkaen. Katastrofitila antaa valtuuksia armeijan päälliköille alueittain ja siten mahdollisuuden hyödyntää armeijaa koronan leviämisen vastaisissa toimissa ja yleisen järjestyksen ylläpidossa. Koko Chilessä on määrätty ulkonaliikkumiskielto klo 22:00-5:00 väliselle ajalle 22.3. lähtien. Alueellisia eroja katastrofitilan toimeenpanossa Chilessä voi esiintyä. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita sekä seuraa tiedotusvälineitä.

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi on koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi asetettu maan sisäisiä terveystarkastuksia ja rajoitettu maan sisäistä liikkumista. Rajoitetuille alueille matkustaminen on luvanvaraista. Lentokentillä on myös käytössä terveystarkastuksia. Terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen voi täyttää Chilen valtion sivuilla https://www.c19.cl/.

Yksittäisiä alueita on myös asetettu karanteeniin (ks. esim. Cuarentenas y Controles Sanitarios https://www.gob.cl/coronavirus/plandeaccion/. Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai vankeutta. Lupaa liikkumiseen karanteenin aikana (permiso de desplazamiento) tulee pyytää henkilökohtaisesti poliisiasemalta tai verkossa www.comisariavirtual.cl, jossa on myös ulkomaalaisille vaihtoehto. Myös välttämättömään liikkumiseen ulkonaliikkumiskiellon aikana on mahdollista hakea erityislupa (salvoconducto, ks. esim. toque de queda https://www.gob.cl/coronavirus/plandeaccion/). Iäkkäiden suojelemiseksi asetetun karanteenin ikäraja on laskettu koko maassa 75 vuoteen 15.5. alkaen.

Keskiviikosta 8.4. lähtien kaikessa julkisessa ja kaupallisessa liikenteessä Chilessä, kuten metroissa, takseissa ja lentokoneissa, tulee käyttää hengityssuojainta. Lisäksi 17.4. lähtien tulee hengityssuojainta käyttää myös muissa suljetuissa julkisissa tiloissa, joihin voi kokoontua yli 10 ihmistä, kuten ruokakaupoissa, apteekeissa ja lentokentillä, sekä kaikissa hisseissä. Jos niitä ei ole muutoin saatavilla, ovat Chilen viranomaiset antaneet ohjeistusta hengityssuojaimen valmistamiseksi https://www.minsal.cl/minsal-publica-tutorial-para-fabricar-mascarillas-caseras-en-caso-de-no-contar-con-el-insumo/ . Lisäksi yksittäisillä alueilla hengityssuojainta tulee käyttää kaikilla julkisilla paikoilla.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Koronan vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta voidaan Chilessä määrätä sakko tai jopa vankeutta. Lisäksi on käytössä myös kuntakohtaisia sanktioita.

Terveys

Terveydenhuollon kapasiteetin on ilmoitettu olevan äärirajoillaan koronatapausten vuoksi ja varsinkin pääkaupunkiseudulla hoitoon pääseminen voi olla haastavaa. Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

 

Palvelut

Ravintolat, baarikahvilat, yökerhot ja monet julkiset tilat on määrätty väliaikaisesti sulkemaan ovensa. Yli 50 hengen kokoontumiset on kielletty.

Edustuston asiakaspalvelu

Koronaviruksesta johtuen Santiago de Chilen suurlähetystö ei vastaanota viisumi- henkilökortti-, eikä oleskelulupahakemuksia toistaiseksi 19.3.2020 alkaen. Passianomuksia vastaanotetaan vain hätätapauksessa.
Kaikki yhteydenotot vain sähköpostitse:

[email protected]

[email protected] 

Suurlähetystön aukioloajat ma – to 9-14 ja pe 9-13
Vastaanotto väliaikaisesti suljettu

Matkustusilmoitus

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen (https://matkustusilmoitus.fi). Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme.

Linkkejä

Tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta (https://www.gob.cl/coronavirus/). 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•    Ajankohtaista koronaviruksesta  
•    Matkustaminen ja koronaviruspandemia[TK1] 

Katso myös: