Koronavirustilanne Chilessä - viranomaisohjeiden seuraaminen tärkeää

Koronavirustilanne Chilessä - viranomaisohjeiden seuraaminen tärkeää

Artikkelia muokattu viimeksi  14.5., alkuperäinen julkaistu 11.3

Myös Chilessä on todettu koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia.

Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Chilen terveysministeriön koostamaa tietoa koronaviruksesta ja toimintaohjeita löytyy sen verkkosivuilta: https://www.minsal.cl/nuevo-coronavirus-2019-ncov/ . Tietoa koronaviruksesta saa myös Chilen terveysministeriön alaisesta numerosta 600 360 77 77 (Salud Responde, 24/7), johon voi myös soittaa epäillessään tartuntaa.

Chile on ottanut käyttöön terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen, joka kaikkien maahan saapuvien tulee täyttää. Lisäksi lentokentillä on käytössä terveystarkastuksia. Kaikki maahan saapuvat määrätään automaattisesti 14 päivää kestävään karanteeniin majapaikassaan. Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai jopa vankeutta. Chile on 15.3.2020 lähtien kieltänyt risteilyalusten rantautumisen satamiinsa. Chilen rajat (maitse, vesitse, ilmateitse) suljettiin maahan tulevilta ulkomaalaisilta 18.3.2020. Chilen kansalaiset ja maassa pysyvästi oleskelevat pääsevät lähtökohtaisesti vielä maahan. He kuitenkin joutuvat automaattisesti terveystarkastukseen ja karanteeniin.

Koronaviruksesta johtuen Chilessä on julistettu 90 päivän katastrofitila 19.3.2020 alkaen. Katastrofitila antaa valtuuksia armeijan päälliköille alueittain ja siten mahdollisuuden hyödyntää armeijaa koronan leviämisen vastaisissa toimissa ja yleisen järjestyksen ylläpidossa. Koko Chilessä on määrätty ulkonaliikkumiskielto klo 22:00-5:00 väliselle ajalle 22.3. lähtien. Ravintolat, baarikahvilat, yökerhot ja monet julkiset tilat on määrätty väliaikaisesti sulkemaan ovensa. Alueellisia eroja katastrofitilan toimeenpanossa Chilessä voi esiintyä. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita sekä seuraa tiedotusvälineitä.

Chilen ulkorajoilla suoritettavien terveydentilatarkastuksien lisäksi on koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi asetettu maan sisäisiä terveystarkastuksia ja rajoitettu maan sisäistä liikkumista. Rajoitetuille alueille matkustaminen on luvanvaraista. Lentokentillä on myös käytössä terveystarkastuksia. Terveydentilaa ja matkustustietoja koskevan lomakkeen voi täyttää Chilen valtion sivuilla https://www.c19.cl/.

Yksittäisiä alueita on myös asetettu karanteeniin (ks. esim. Cuarentenas y Controles Sanitarios https://www.gob.cl/coronavirus/plandeaccion/).  Karanteenin noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakko tai vankeutta. Lupaa liikkumiseen karanteenin aikana (permiso de desplazamiento) tulee pyytää henkilökohtaisesti poliisiasemalta tai verkossa www.comisariavirtual.cl, jossa on myös ulkomaalaisille vaihtoehto kohdassa Iniciar Permisos temporales SIN ClaveÚnica. Tarkempaa ohjeistusta löytyy esim. https://cdn.digital.gob.cl/public_files/Campa%C3%B1as/Corona-Virus/documentos/Controles_Sanitarios_11042020.pdf. Myös välttämättömään liikkumiseen ulkonaliikkumiskiellon aikana on mahdollista hakea erityislupa (salvoconducto, ks. esim. toque de queda https://www.gob.cl/coronavirus/plandeaccion/). Iäkkäiden suojelemiseksi asetetun karanteenin ikäraja on laskettu koko maassa 75 vuoteen 15.5. alkaen.

Keskiviikosta 8.4. lähtien kaikessa julkisessa ja kaupallisessa liikenteessä Chilessä, kuten metroissa, takseissa ja lentokoneissa, tulee käyttää hengityssuojainta. Lisäksi 17.4. lähtien tulee hengityssuojainta käyttää myös muissa suljetuissa julkisissa tiloissa, joihin voi kokoontua yli 10 ihmistä, kuten ruokakaupoissa, apteekeissa ja lentokentillä, sekä kaikissa hisseissä. Jos niitä ei ole muutoin saatavilla, ovat Chilen viranomaiset antaneet ohjeistusta hengityssuojaimen valmistamiseksi https://www.minsal.cl/minsal-publica-tutorial-para-fabricar-mascarillas-caseras-en-caso-de-no-contar-con-el-insumo/ . Lisäksi yksittäisillä alueilla hengityssuojainta tulee käyttää kaikilla julkisilla paikoilla.

Tarkasta ajantasaiset tiedot paikallisviranomaisilta. Lisätietoa löytyy esim. Chilen hallituksen sivuilta (https://www.gob.cl/coronavirus/). 

Suosittelemme kaikkia Chilessä matkustavia ja Chilessä pysyvämmin oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen (https://matkustusilmoitus.fi). Sen avulla ulkoministeriö voi saada ilmoituksen tehneisiin yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Ulkoministeriö päivittää maakohtaisia matkustustiedotteita aina tarvittaessa. Tarkista ajankohtainen Chileä koskeva matkustustiedote verkkosivuiltamme.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut ohjeita matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä:

•    Ajankohtaista koronaviruksesta  
•    Ohjeita epidemia-alueella matkustaville  
•    Ohjeita Suomeen saapuville matkustajille  

Katso myös: 

koronavirukset