Praktikants intervju


Vem är du?

Mitt namn är Adam och jag är en 25-årig nationalekonomistudent som är inne på sitt fjärde år på Helsingfors universitet. De senaste tre månaderna har jag gjort praktik på den finska ambassaden i Bern och tyvärr är det snart dags att lämna Schweiz och återvända till Finland och påbörja mitt masterarbete i nationalekonomi.

Foto: Ambassad, Bern

Jag älskar sport i allmänhet men i synnerhet mountainbike och utförsäkning. Schweiz är verkligen ett perfekt land för att utöva dessa sporter. Förutom sport gillar jag även att läsa litterära klassiker och får jag möjligheten går jag gärna på rap-konserter. Jag är även intresserad av teater och har haft en roll i en musikal.

Hur hamnade du i Schweiz?

Det för för ungefär ett år sedan som jag såg att finska ambassaden i Bern annonserade en ledig praktikplats och då bestämde jag mig direkt för att söka tjänsten. Praktikplatsen kombinerade många av de ämnen som intresserar: diplomati, övervakning av ekonomiska och politiska nyheter, schweizisk neutralitet samt landets särskilda roll i Europa.

Vad har varit det bästa med ditt arbete?

Det bästa med mitt arbete är det faktum att jag kunnat delta i olika möte och evenemang. Jag har fått en djupare förståelse för hur diplomatiska förbindelser skapas och hur olika länder diskuterar för att komma närmare våra gemensamma mål. Det har även varit kul att jag fått friheten att genomföra undersökningar och skriva rapporter om ämnen som intressear mig. Min handledare har alltid gett mig stöd och konsruktiv feedback på det jag gjort. Jag upplever även att praktiken är allmänbildande eftersom jag varje dag har fått läsa tidningar, rapporter samt expertutlåtanden om diverse olika ämnen.

Vilka utmaningar har du ställt inför?

Schweizertyskan har varit utmanande att förstå. Lyckligtvis är schweizare medvetna om att det kan vara svårt att förstå så de byter mer än gärna till ”högtyska”.

Har något varit förvånansvärt?

Det schweiziska folket är måna om att vara vänliga och artiga. Under min vistelse här har jag besökt många platser och servicenivån har alltid varit hög.

Vad kommer du sakna?

Jag kommer att sakna de schweiziska bergen och ostarna. Efter att ha provat en hel del ostar har jag kommit fram till att mina favoriter är Appenzeller och Tête de Moine. Som en stor ostentusiast kommer jag givetvis även sakna fondue.

Vilket kommer vara ditt roligaste minne?

Jag höll i en presentation om Finlands politiska system för en skolklass och därefter fick de möjligehten att ställa frågor. En elev tyckte att jag såg väldigt ung ut och undrade hur det kom sig att jag redan kunde vara ambassadör. Jag tyckte nästan lite synd om honom när jag var tvungen att berätta att jag endast var en praktikant och inte ambassadör.

Vilka råd skulle du vilja ge den nya praktikanten?

Ta vara på din tid för tre månader går väldigt fort. Umgås med praktikanterna från de andra ambassaderna och om delta i olika evenemang på fritiden. Foraus Bern har till exempel en mängd intressanta seminarium och föreläsningar. Schweiz är även ett fantastiskt land så passa på att res när tågförbindelserna är så bra.

Vad händer härnäst?

Först ska jag fira Finlands 100-års jubileum. Jag ser fram emot det eftersom vi på ambassaden har planerat det här firandet av självständighetsdagen väldigt länge. När jag väl är tillbaka i Finland kommer jag påbörja mitt masterarbete och till våren kommer jag förhoppningsvis ha ett nytt jobb.