Miljöns tillstånd förbättras genom handelspolitik

Sedan sommaren 2014 har det pågått handelsförhandlingar i Genève för att uppnå ett avtal som ska främja global spridning och användning av miljöteknik. Avtalet ska bidra till att skapa en öppen världsmarknad för miljöteknik och öka investeringarna i grön industri och ekonomi.

Förhandlingarna om att sänka tullarna på miljöprodukter (Environmental Goods Agreement, EGA) inleddes 2014 och målet är att förhandlingarna ska avslutas innan utgången av 2016. Förhandlingarna förs multilateralt mellan 17 medlemmar i Världshandelsorganisationen (World Trade Organization, WTO). Förutom EU deltar bland annat USA, Kina, Singapore, Kanada, Japan, Australien och Nya Zeeland.  Avtalet utgår från en förteckning över tullfria varor inom olika sektorer.

Enligt utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen är förhandlingarna ytterst viktiga för Finland.

”Förhandlingarna siktar på att avskaffa onödiga tullar och handelshinder och se till att det är möjligt att producera miljöteknik och att använda den till bästa möjliga pris – också i utvecklingsländer.  Vi vill öppna dörrar för Finlands innovativa cleantechföretag och andra företag i världsklass. De här förhandlingarna är handelspolitikens bidrag till genomförandet av både Paris klimatavtal och Agenda 2030 för hållbar utveckling”, berättar minister Mykkänen.

Finland stöder avtalet

Avtalet skulle medföra nya element i handelspolitiken. En uppdateringsmekanism planeras ingå i avtalet, för att man regelbundet ska kunna lägga till nya innovativa produkter. Finland har drivit på att det ska ingå arbetsprogram i avtalet för att avreglera också handeln med tjänster som har att göra med miljöteknik, och för att undanröja andra handelshinder än tullar.

Finland har under hela förhandlingsprocessen aktivt arbetat för att man ska få till stånd ett ambitiöst och omfattande avtal som täcker hela värdekedjan. Vi har framhållit våra bästa cleantech-lösningar som skulle främja grön tillväxt och sysselsättning också i Finland.

Cleantech och bioekonomi är den finska regeringens spetsprojekt för att främja industriell tillväxt, och centrala Team Finland-sektorer.

”Nu har vi en chans att avsluta förhandlingarna och sätta fart på handeln med miljöteknik. Den här tekniken behövs i hela världen, till allt från rena processer i industrin och förnybar energiproduktion till delningsekonomiska innovationer”, konstarerar minister Mykkänen.

Finland arrangerar ett evenemang i Genève denna vecka för att lyfta fram vikten av att avtalet uppnås. Evenemangets syfte är att framhålla finländska cleantech-företags synpunkter fram och främja dialogen.

bioenergia
kauppa
kestävä kehitys
tuulienergia