Eduskunnan hyväksyttyä senaatin itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917 Suomelle oli tärkeää, että ulkovallat tunnustivat Suomen itsenäisyyden. Sveitsi kuului ensimmäisten (järjestyksessä 8.) Suomen tunnustaneiden maiden joukkoon. Seuraavassa lyhyt yhteenveto Sveitsin tunnustamispäätökseen johtaneesta tapahtumaketjusta:

Sveitsi

17.12.1917

Hallitus lähetti Suomen itsenäisyyden julistamisesta kertovan kirjelmän Sveitsin konsulille: ”Näin ollen on Suomen kansalle elinehto, että se tosiasiallisesti eristetty asema, missä maa nykyään on, lakkaa siten, että Suomen täydellinen riippumattomuus viivyttelemättä toteutetaan ja että sen hallitus pääsee ylläpitämään välittömiä suhteita ulkovaltojen kanssa. Suomen Hallituksen Puheenjohtajana rohkenen kunnioittaen pyytää, että Te, Herra konsuli, antaisitte ylläesitetystä tiedon hallituksellenne sekä vaikuttaisitte siihen, että Teidän Hallituksenne tunnustaisi Suomen itsenäiseksi ja riippumattomaksi maaksi. P.E.Svinhufvud.”

2.1.1918

Sveitsin konsuli Alexander Baltis ilmoitti lähettäneensä kirjelmän Sveitsin hallitukselle.

12.1.1918

Konsuli Baltis Suomen hallitukselle: ”Sveitsin Valaliiton Presidentti on tehnyt Liittoneuvostolle esityksen, että se tunnustaisi Suomen riippumattomuuden ja että tähän tulee annettavaksi viipymättä suotuisa vastaus.”

11.1.1918

Konsuli Baltis 25.1.1918 Suomen hallitukselle: Sveitsin Liittoneuvoston 11.1.

lähetetty sähkösanoma ei tullut perille konsulille ja se toistettiin 22.1. Sanomassa määrättiin, että konsulin pitää ”… viipymättä ilmoittaa Suomen Hallitukselle, että Sveitsin Liittoneuvosto (Conseil Fédéral) tunnustaa Suomen kansan riippumattomuuden ja suvereenisuuden.”

(Tiedot perustuvat pääosin asiakirjajulkaisuun Suomen itsenäisyyden tunnustaminen (1937) ja ulkoministeriön arkiston asiakirjoihin.)