Sveitsin talouskatsaus: Talouskasvu odotettua heikompaa vuonna 2024

Sveitsin talousasiantuntijaryhmä ennustaa vuoden 2024 talouskasvun jäävän selvästi alle keskiarvon, sillä ennuste on vain 1,2 prosenttia. Maailmantalouden asteittainen elpyminen voi silti vauhdittaa ennustettua kasvua 1,6 prosenttiin vuonna 2025.

Bundeshaus

Sveitsin talouskasvu jää alle pitkän aikavälin keskiarvon

Uudesta talousasioista vastaavan valtionsihteeristön (SECO)(Linkki toiselle web-sivustolle.) raportista selviää koko vuoden 2024 talouskasvuun liittyvät uudet ennusteet. Vuoden 2024 toisella neljänneksellä Sveitsin bruttokansantuote (BKT) kasvoi merkittävästi kemian- ja lääketeollisuuden ja tavaravientien ansiosta, kun taas muu teollisuus ja kotimainen kysyntä kehittyivät heikommin. Globaalin kysynnän kasvu tulee todennäköisesti jäämään alhaiselle tasolle, sillä vaikka Yhdysvalloissa talouskasvu on ollut viime aikoina voimakkaampaa kuin Sveitsissä, Euroopassa – erityisesti Saksassa – kasvu on ollut vaimeaa ja jopa supistunut lievästi. Tämän vuoksi asiantuntijaryhmä pitää kiinni aiemmasta ennusteestaan, eli 1,2 prosentin talouskasvusta, joka on merkittävästi alle pitkän aikavälin keskiarvon. Euroopan talouden vaimeus ja Sveitsin frangin reaalinen vahvistuminen rajoittavat erityisesti vientisektoria. Tästä huolimatta koko vuodelle 2024 ennustetaan merkittävää vientikasvua, joka johtuu edellä mainitusta vahvasta toisesta neljänneksestä.

Kotimaisen kysynnän näkökulmasta erityisesti kulutuksen odotetaan tukevan talouskasvua. Uusimpien tietojen mukaan inflaation odotetaan laskevan nopeammin kuin aiemmin ennustettiin: vuonna 2024 inflaation arvioidaan olevan keskimäärin 1,2 prosenttia, kun taas vuonna 2025 sen odotetaan olevan 0,7 prosenttia. Työllisyyden odotetaan kasvavan, vaikka talouskasvu odotetusti heikkenee. Investointien osalta odote on heikko, sillä niiden odotetaan laskevan teollisuuden kapasiteetin ollessa alhaalla ja tilauskannan ollessa heikko.

Vuoden 2025 Sveitsin talousnäkymät vaikuttavat lupaavilta, kun euroalueen talouden odotetaan toipuvan nykyisestä heikosta vaiheestaan, mikä voi elvyttää myös Sveitsin vientiä ja investointeja. Sveitsin talousasiantuntijaryhmä ennustaakin Sveitsin BKT:n kasvavan 1,6 prosenttia, joka on vain hieman alle pitkän aikavälin keskiarvon eli 1,8 prosentin.

Taloudelliset riskit

Ajankohtaiset geopoliittiset riskit, erityisesti Lähi-idän ja Ukrainan konfliktien myötä, voivat johtaa raaka-aine- ja kuljetuskustannusten voimakkaisiin nousuihin, mikä puolestaan vaikuttaa inflaatioon. Tämän lisäksi tärkeimpien valuutta-alueiden rahapoliittinen keventäminen saattaa edistyä odotettua hitaammin, mikä voisi pahentaa globaaleja velka-, rahoitus- ja kiinteistöriskien haasteita. Näin ollen myös rahoitusmarkkinoilla tapahtuvien korjausten todennäköisyys kasvaa.

Muut riskit liittyvät kansainväliseen talouskehitykseen. Esimerkiksi Saksassa teollisuuden merkittävä heikentyminen voi vaikuttaa odotettua negatiivisemmin Sveitsin eri taloussektoreihin. Myös Kiinan talous saattaa hidastua odotettua enemmän, ja Yhdysvalloissa talouskasvun heikentyminen voi johtaa jopa taantumaan. Heikompi kansainvälinen kysyntä vaikuttaa todennäköisesti suoraan Sveitsin ulkomaankauppaan ja talouteen, minkä vuoksi Sveitsin frangille voi olla odotettavissa vahvistumista.

 

Lisätietoja talousennusteesta löytyy Sveitsin talousasiantuntijaryhmän laatimasta syksyn 2024 raportista.

 

Niini Toivola - harjoittelija, Suomen suurlähetystö, Bern

Lisätietoja: Philipp Jordi - neuvonantaja, Suomen suurlähetystö, Bern