Sveitsin talous kasvaa toisella vuosineljänneksellä – kemian- ja lääketeollisuus vetureina

Sveitsin bruttokansantuote kasvoi vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä 0,5 prosenttia, mikä on hieman keskimääräistä enemmän. Kasvu johtui erityisesti kemian- ja lääketeollisuuden vahvasta suoriutumisesta, vaikka kotimainen kysyntä pysyi heikkona ja muilla aloilla nähtiin vaihtelevaa kehitystä.

Sveitsin valuuttaa

Uudet Sveitsin talousluvut julkaistu

Talousasioista vastaava valtionsihteeristö (SECO)(Linkki toiselle web-sivustolle.) raportoi Sveitsin teollisuuden arvonlisäyksen kasvaneen 2,6 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä, mikä ylitti keskimääräisen kasvun. Erityisesti kemian- ja lääketeollisuus kasvatti arvonlisäänsä 8,4 prosentilla vahvan viennin ansiosta. Muissa teollisuudenaloissa arvonlisäys kuitenkin laski, mikä heijastaa myös muiden Euroopan maiden teollisuuden heikkoa kehitystä. Tavaroiden vienti kasvoi merkittävästi, 6,9 prosenttia, ja palveluiden vienti nousi hieman, 1,5 prosenttia. Näin ulkomaankaupasta tuli tärkeä tekijä talouskasvussa.

Sveitsin kotimainen loppukysyntä ei sen sijaan kasvanut ja pysyi ennallaan (−0,0 %), mikä heijastui myös tuonnin pysähtymisenä. Laitteisiin tehdyt investoinnit laskivat hieman (−1,4 %), erityisesti ajoneuvoihin ja koneisiin sekä tutkimukseen ja kehitykseen. Toisaalta rakennusinvestoinnit nousivat maltillisesti 0,5 prosenttia, ja yksityinen kulutus kasvoi 0,3 prosenttia, erityisesti asumiseen ja terveydenhuoltoon kohdistuneiden menojen vetämänä. Myös ravintola- ja hotellipalveluiden kysyntä kasvoi jonkin verran.

Palvelusektorin kokonaiskehitys oli heikkoa, ja alakohtaiset erot olivat suuria. Majoitus- ja ravitsemusalalla arvonlisäys kasvoi 2,7 prosenttia, kiitos lisääntyneen kotimaisen ja ulkomaisen matkailun. Myös terveys- ja sosiaalipalvelut, yrityspalvelut sekä julkinen hallinto kasvoivat maltillisesti. Sen sijaan finanssipalvelut, vähittäiskauppa ja kauppa kokonaisuudessaan supistuivat hieman. Sveitsin talous nojaa edelleen vahvasti vientiin, mutta kotimainen kysyntä tarvitsee piristystä, jotta kasvuvauhti pysyy yllä tulevaisuudessa.

Katsaus työmarkkinatilanteeseen elokuussa 2024

Elokuussa 2024 Sveitsin työttömien määrä kasvoi edelliseen kuukauteen verrattuna 3,4 %, mikä tarkoittaa 3 638 uutta työtöntä ja yhteensä 111 354 työtöntä. Työttömyysaste nousi 0,1 prosenttiyksikköä ja on nyt 2,4 %. Vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna työttömyys on kasvanut merkittävästi, 21 473 henkilöllä eli 23,9 %.

Nuorten työttömien määrä (15–24-vuotiaat) kasvoi 20,2 %:lla eli 2 004 henkilöllä ja nuorisotyöttömyysaste nousi 0,5 prosenttiyksikköä 2,7 prosenttiin. Työttömyys 50–64-vuotiaiden keskuudessa kasvoi 1,6 % edelliskuuhun verrattuna, mutta vuoteen 2023 elokuuhun verrattuna lisäystä on tullut 20,6 %. Ikääntyneiden työttömyysaste oli elokuussa 2,2 %, mikä on 0,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin heinäkuussa.

Elokuussa 2024 rekisteröitiin yhteensä 180 236 työnhakijaa, mikä on 1 097 enemmän kuin edellisessä kuussa (+0,6 %). Työnhakijoiden määrä on kasvanut edellisvuodesta 18,3 %. Avoimia työpaikkoja RAV:ssä oli elokuussa 36 246, mikä on 1,2 % vähemmän kuin heinäkuussa. Avoimien työpaikkojen määrä on laskenut 23,5 % edellisvuoteen verrattuna.

Lyhennetty työaika koski kesäkuussa 3 871 henkilöä, mikä on 39 % vähemmän kuin toukokuussa. Lyhennetystä työajasta kärsi kesäkuussa 235 yritystä, mikä on 22,7 % vähemmän kuin toukokuussa.

 

Niini Toivola - harjoittelija, Suomen suurlähetystö, Bern

Lisätietoja: Philipp Jordi - neuvonantaja, Suomen suurlähetystö, Bern