Sveitsin talous- ja työmarkkinatilanne joulukuussa 2024

Sveitsin talous säilyttää vakautensa joulukuussa 2024, vaikka kasvuvauhti on hidastunut ja ulkomaankaupan heikkous varjostaa näkymiä. Samalla työttömyys on nousussa, mutta kuluttajien luottamus talouteen vahvistuu, mikä antaa toivoa kotimaisen kysynnän elpymisestä tulevina kuukausina.

Bern ja Alpit
Kuva: Venla Salminen

Talouskasvun tukipilarit

Sveitsin talous jatkaa vakaata kehitystään, vaikka kasvuvauhti hidastui vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä. Sveitsin talousasioista vastaavan valtionsihteeristön (SECO) mukaan bruttokansantuote kasvoi 0,2 %, mikä on hieman vähemmän kuin edellisneljänneksen 0,4 %. Tämä asettaa Sveitsin kasvun Ranskan alapuolelle, mutta Saksaa korkeammalle, ja osoittaa sen talouden pysyvän Euroopan mittakaavassa keskitasolla.

Kolmannella vuosineljänneksellä talouskasvua edistivät erityisesti kotimarkkinat. Yksityinen ja julkinen kulutus kasvoivat molemmat, ja inflaation hidastuminen tuki kotimaista kysyntää. Rakentaminen toi myös positiivisen panoksen talouteen (+0,8 %), sillä etenkin maanrakentamisen myynti lisääntyi.

Toisaalta ulkomaankaupalla oli kielteinen vaikutus talouskasvuun. Kemian- ja lääketeollisuuden viennin kasvoi vain hyvin vähän (+0,2 %) edellisen vahvan neljänneksen jälkeen. Vaikka vienti monilla aloilla, kuten metalli- ja koneteollisuudessa, jatkui heikkona, SECO:n mukaan kolmannen neljänneksen luvut viittaavat parempaan suuntaan vuoden lopulla.

Palvelusektorin rooli

Palvelualat tarjosivat vakaamman pohjan talouskasvulle. Kaupan alan arvonlisäys kasvoi huomattavasti (+1,4 %), ja vähittäiskaupassa erityisesti vaatteiden ja polttoaineiden myynti piristyi. Julkinen sektori, terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut kasvoivat tasaisesti (+0,5 %), mutta finanssialalla nähtiin selvä lasku (-2,3 %).

Matkailualalla nähtiin ristiriitaisia kehityssuuntia: ulkomaisten matkailijoiden määrä kasvoi, mutta kotimaisten hotelliyöpyjien ja ravintolakävijöiden määrä laski. Näin ollen kokonaisuudessaan matkailualan arvonlisäys laski (-1,0 %).

Investoinnit ja rakentaminen

Rakennusinvestoinnit lisääntyivät kolmannella vuosineljänneksellä (+0,9 %), ja sekä asuntorakentaminen että muu rakennustoiminta osoittivat elpymisen merkkejä. Myös energiateollisuus hyötyi kesän aikana runsaista sateista, mikä mahdollisti poikkeuksellisen vesivoimatuotannon, ja siten energiasektorin arvonlisäys kasvoi voimakkaasti (+8,2 %).

Investointi-ilmapiiri on kuitenkin edelleen synkkä. Vaikka teollisuuden suhdanneindikaattorit ovat elpyneet jonkin verran viime kuukausina, kapasiteetin käyttöaste on alhaisella tasolla. Tuotantohyödykkeiden valmistajat pitävät kysynnän puutetta suurimpana tuotannon esteenä, koska investoinnit, esimerkiksi autoihin ja tietotekniikkalaitteisiin, vähenivät jälleen.

Inflaatio ja korkopolitiikka

Sveitsin inflaatio on hidastunut merkittävästi, ollen marraskuussa 2024 vain 0,7 %. Tämä on huomattavasti alhaisempi verrattuna kahden vuoden takaiseen, jolloin inflaatio oli huippulukemissaan 3,5 %. Hidastunut inflaatio kuvastaa talouden vakautumista ja antaa kuluttajille paremmat edellytykset säästämiseen ja kulutukseen.

Hidastuneen inflaation myötä Sveitsin keskuspankki (SNB) teki joulukuussa päätöksen laskea ohjauskorkoa puoli prosenttiyksikköä 0,5 prosenttiin. Päätöksen tavoitteena on tukea talouden vakautta ja varmistaa, että inflaatio pysyy hintavakauden kannalta sopivalla tasolla (0–2 %). SNB:n mukaan korkopolitiikkaa voidaan tarvittaessa edelleen keventää, jos taloustilanne sitä vaatii. Tämä luo edellytyksiä matalille koroille myös tulevaisuudessa, mikä voi heijastua positiivisesti esimerkiksi asuntomarkkinoille.

Työttömyysluvut yhä nousussa

Sveitsin työttömyysaste nousi marraskuussa 2024 edellisestä kuukaudesta. SECO:n mukaan työttömien määrä kasvoi 4 667 henkilöllä (+4,0 %), ja yhteensä maassa oli marraskuussa 121 114 työtöntä. Tämä vastasi työttömyysasteen nousua 2,6 %:iin (+0,1 prosenttiyksikköä). Vuoteen 2023 verrattuna työttömien määrä oli noussut merkittävästi – heitä oli 23 103 enemmän kuin vuotta aiemmin, mikä merkitsee 23,6 % kasvua.

Ikäryhmittäiset työttömyystilastot

  • Nuoret (15–24-vuotiaat): Marraskuussa nuorten työttömyys lisääntyi 196 henkilöllä (+1,7 %), mutta heidän työttömyysasteensa pysyi 2,6 %:ssa. Vuositasolla nousu oli huomattavaa, ja nuorten työttömyys kasvoi 23,7 %.
  • Ikääntyneet (50–64-vuotiaat): Myös ikääntyneiden työttömyys kasvoi selvästi, 1 486 henkilöllä (+4,6 %) lokakuuhun verrattuna. Heidän työttömyysasteensa nousi 2,4 %:iin (+0,1 prosenttiyksikköä). Vuoden takaisesta kasvua oli 21,1 %.

Työnhakijoiden määrä ja avoimet työpaikat

  • Työnhakijat: Marraskuussa rekisteröitiin yhteensä 198 793 työnhakijaa, mikä tarkoittaa 7 630 henkilön lisäystä (+4,0 %) edelliseen kuukauteen nähden. Työnhakijoiden määrä oli myös 17,7 % suurempi kuin samaan aikaan vuotta aiemmin. Työnhakijoiden osuus työvoimasta nousi hieman, ollen nyt 4,3 %.
  • Avoimet työpaikat: Työpaikkojen tarjonta sen sijaan heikkeni. Marraskuussa ilmoitettiin 32 908 avointa työpaikkaa, mikä oli 1 563 vähemmän (-4,5 %) kuin lokakuussa. Verrattuna vuoden 2023 marraskuuhun työpaikkojen määrä väheni merkittävästi, 17,7 %.

Kuluttajien luottamus vahvistuu

Vaikka työmarkkinoiden luvut osoittivat heikkenemistä, kuluttajien luottamus talouden tulevaisuuteen jatkoi kohenemistaan. Marraskuussa 2024 kuluttajien luottamusindeksi nousi -37 pisteeseen, mikä oli 11 pistettä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Keskeiset parannukset nähtiin seuraavilla osa-alueilla:

  • Odotukset talouden kehityksestä lähitulevaisuudessa
  • Arviot omasta taloudellisesta tilanteesta
  • Näkemykset suurten hankintojen oikea-aikaisuudesta

Tämä positiivinen kehitys viittaa kuluttajien odotusten paranemiseen, mikä voi vaikuttaa myönteisesti talouden vireeseen tulevina kuukausina.

Katsaus lähitulevaisuuteen

Talouden näkymät ovat maltillisen positiiviset. KOF-indeksin mukaan yritysten odotukset viennistä ja uusista tilauksista ovat pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Tämä heijastaa optimismia loppuvuoden ja vuoden 2025 alun suhteen, vaikka kansainväliset riskit ja vahva frangi asettavat haasteita kilpailukyvylle.

Työttömyyden kasvu ja työpaikkojen tarjonnan heikkeneminen luovat haastavan kuvan Sveitsin työmarkkinoista, mutta kuluttajien luottamuksen säilyminen vahvana antaa toivoa paremmasta taloudellisesta aktiivisuudesta lähitulevaisuudessa. Kaiken kaikkiaan SECO arvioi Sveitsin talouden pysyvän vakaalla pohjalla, vaikka sen kasvuvauhti heijasteleekin maailmantalouden epävarmuutta ja hitaasti toipuvaa kysyntää kansainvälisillä markkinoilla.

 

Venla Salminen - harjoittelija, Suomen suurlähetystö, Bern

Lisätietoja: Philipp Jordi - neuvonantaja, Suomen suurlähetystö, Bern