Sveitsin keskuspankki ryhtyi vastatoimiin yhä vahvistuvan frangin johdosta

Sveitsin keskuspankki (SNB) reagoi kuluneella viikolla yhä vahvistuvaan frangiin. Yhdysvaltain velkamyllerryksen ja euroalueen kriisin johdosta euron ja dollarin arvo laskee koko ajan ja frangi on yhdessä muiden ”safe haven” –valuuttojen kanssa jatkanut vahvistumistaan. Kansa laajemmin sekä yritykset erityisesti kantavat huolta frangin vahvistumisesta maan viennin kannalta. Pariteetti euron kanssa on kaikkien kauhukuvana.

Keskuspankin mukaan frangi on nyt erittäin yliarvostettu ja siten vaikeuttaa jo tuntuvasti maan talouden kehittymistä ja hintojen vakautta. Keskuspankki ilmoitti tavoittelevansa 3kk-Libor-koron vaihteluvälille 0,00-0,25% ja samalla se tulee lisäämään frangin likviditeettiä tuntuvasti ja siten pyrkii heikentämään frangia. Koronlasku on ensimmäinen sitten maaliskuun 2009.

Sveitsin keskuspankki pyrki jo keväällä 2010 hidastamaan frangin vahvistumista kasvattamalla euromääräisiä valuuttavarantojaan. Alkuviikosta pankki ilmoitti joutuneensa tekemään yhä heikkenevän euron johdosta lähes 11 miljardin frangin alaskirjauksen tammi-kesäkuun valuuttamuutoksien johdosta. Kun vielä loppuvuodesta 2009 eurolla sai 1,50 Sveitsin frangia, nyt eurolla saa enää alle 1,08 frangia, ja alaspäin vielä mennään. Vielä huhtikuussa kurssi oli 1,30. Vaikka vahvistuminen on ollut todella reipasta, monet ovat todenneet, että kyseessä on enemmänkin euron ja dollarin yhtäaikainen luisu alaspäin, sillä kultaan nähden frangi on pysynyt paljon vakaampana.

Maan lehdistön reaktiot keskuspankin toimiin ovat olleet vaihtelevia. Vaikka yleisesti toimia pidetään oikeansuuntaisina, ei voida vielä sanoa, onko niillä todellista vaikutusta, vai vain tilapäistä symbolista arvoa. Toisaalta, keskuspankkia myös kiiteltiin vihdoinkin ryhtymisestä toimiin ja siten osoittamaan, ettei keskuspankki aio vain seurata sivusta frangin vahvistumista ja sen myötä negatiivista vaikutusta maan talouteen. Hallituksen jäsenet osallistuivat lomaltaan puhelinkonferenssiin keskuspankin ilmoituksen jälkeen, tyytyen toteamaan että he tervehtivät pankin toimia. Tilanne on kiistatta maalle vaikea ja asettaa talouden kasvunäkymät poikkeuksellisen harmaiden pilvien alle. Konkreettista vaikutusta on jo tapahtunut, siitä esimerkkinä maan talouden kasvuarvioiden tippuminen kuluvalle vuodelle 2,2%:n kasvusta uuteen 1,4%:n arvioon.

Pariteetti euron kanssa on kaikkien kauhukuvana, se johtaisi huomattaviin ongelmiin monissa vientiyrityksissä. Ammattiliittojen keskusjärjestö varoitti jo alkuvuodesta jopa 100 000 työpaikan olevan vaarassa frangin yliarvostuksen johdosta. Uutta arviota ei ole annettu, mutta tilanne on muuttunut vaikeampaan suuntaan. Suurimmat juustonviejät Emmental ja Gruyere ovat jo ilmoittaneet vientinsä supistuneen huomattavasti. Matkailuyrittäjät, hotellit ja majatalot ovat kärsineet tuntuvasti matkailijoiden vähentymisestä. Samanaikaisesti kulutushyödykkeiden ja elintarvikkeiden tuonti euroalueelta on kasvanut, mutta kuluttajajärjestöt ovat kritisoineet tukkuliikkeitä siitä, etteivät alentuneet tuontikulut näy jälleenmyyntihinnoissa. Tennisottelu on valmis tukkuliikkeiden syyttäessä kuluttajia patriotismin puutteesta ostaessaan kotimaisten tuotteiden sijaan tuontitavaraa.

Välitöntä loppua tilanteelle ei ole näköpiirissä, vaan vahvan frangin realiteetteihin on sopeuduttava. Kriittisimmät arvioijat toteavat Sveitsin omien toimien olevan lähes vaikutuksettomia, sillä pikaista päätöstä sen enempää Yhdysvaltain kuin euroalueen tilanteeseen ei ole nähtävillä ja siten perimmäiset syyt frangin vahvistumiselle pysyvät yhä yllä. Tästä huolimatta keskuspankin pääjohtajaan Philipp Hildebrandiin on kohdistunut tuntuvaa kritiikkiä. Keskuspankin toimien lisäksi myös hallituksen toimia odotellaan. Valuuttaspekuloijat etsivät vakaata sijaa rahoilleen, ja halusi Sveitsi sitä tai ei, maan frangi nähdään ulkopuolisten silmin sellaisena.
 

Antti Putkonen, Suomen suurlähetystö, Bern

kauppa