Sveitsin julkisen liikenteen kaluston uusiminen

Sveitsin julkisen liikenteen kaluston uusiminen

Japanin ohella Sveitsi on yksi maista, jossa käytetään eniten julkista liikennettä koko maailmassa. Siihen sisältyy paikallinen julkinen liikenne sekä seutu- ja kaukoliikenne. Viime vuosina julkisen liikenteen infrastruktuuriin, liikennekalustoon ja ajoneuvoihin on investoitu keskimäärin 5,3 miljardia Sveitsin frangia (= 4,9 miljardia euroa) vuodessa.

Sveitsin rautatiet
Sveitsin rautatiet

Liikkuvan kaluston intensiivinen käyttö ja ikääntyminen ovat johtaneet suuriin uudistustarpeisiin julkisen liikenteen yrityksissä. Viime vuosina useat rautatieyritykset ja kunnalliset kuljetusyhtiöt ovat ostaneet uutta kalustoa tai ovat parhaillaan kilpailuttamassa sitä.

Esimerkiksi lähivuosina Zürichiin toimitetaan 70 uutta raitiovaunua ja Bernin julkinen liikenne osti taannoin 27 uutta raitiovaunua 130 miljoonalla Sveitsin frangilla (= 120 miljoonaa euroa). Julkinen tarjouspyyntö on tehty myös esimerkiksi 194 S-Bahn-yksiköstä Itä-Sveitsiin, Lausannen kaupunki hankkii 20 raitiovaunua t1-raitiovaunulinjalleen, ja Baselland Transport AG aikoo kilpailuttaa 25 uuden raitiovaunun hankinnan.

Olemme vakuuttuneita siitä, että suomalaisella osaamisella on hyvät mahdollisuudet menestyä Sveitsin markkinoilla julkisen liikenteen liikkuvan kaluston rakentamisessa sekä sen komponenttien ja järjestelmien (esim. matkustajatietojen (PIS) tai CCTV) kehittämisessä ja valmistuksessa.

Julkiset hankinnat julkaistaan Sveitsissä nettisivulla www.simap.ch. Simap on liittoneuvoston, kantonien ja kuntien yhteinen sähköinen alusta julkisille hankinnoille.

Philipp Jordi/Suomen suurlähetystö Bern