Suomi ensi kertaa Ottawan sopimuksen kokouksessa täysivaltaisena jäsenenä

Suomi ensi kertaa Ottawan sopimuksen kokouksessa täysivaltaisena jäsenenä

Suomi osallistuu ensimmäisen kerran Ottawan jalkaväkimaamiinat kieltävän sopimuksen osapuolikokoukseen täysivaltaisena jäsenenä Genevessä 3.-7.12.Suomen jäsenyys astui voimaan heinäkuun alussa ja miinojen hävitys on aloitettu syksyn kuluessa. Suomen tavoitteena on tuhota jalkaväkimiinavarastonsa vuoden 2015 loppuun mennessä.

Suomi on tähänkin mennessä säilyttänyt jalkaväkimiinansa vastuullisesti, niitä ei ole myyty maan rajojen ulkopuolelle, eikä Suomessa ole ollut jalkaväkimaamiinojen valmistusta. Suomi on osallistunut 1990-luvun alusta lähtien aktiivisesti humanitaariseen miinanraivaukseen, jonka kokonaisrahoitus lähentelee jo 82 milj. euroa. Tarkoitus on jatkaa miinanraivaustukea ja nostaa vuosittainen tukisumma n. 6 milj. euroon vuodesta 2014 lähtien.

Kokouksessa todettiin myös Somalian liittyneen sopimukseen vuonna 2012 ja Puolan liittyvän vuoden loppuun mennessä. Puolan liittymisen jälkeen kaikki EU-maat kuuluvat sopimukseen. Ottawan sopimukseen kuuluu tällä hetkellä kaikkiaan 160 valtiota.

Suomen pysyvä edustaja suurlähettiläs Päivi Kairamo-Hella piti Suomen puheenvuoron 3.12. yleiskeskustelussa.
Statement by Finland (2 s. pdf)