Suomen saksankielisten suurlähetystöjen kulttuuri- ja lehdistövastaavat tapasivat Sveitsissä

Suomen Berliinin, Bernin ja Wienin saksankielisten suurlähetystöjen kulttuuri- ja lehdistövastaavat sekä Suomen ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö tapasivat Sveitsissä järjestetyssä aluekokouksessa viime viikolla. Tapaaminen järjestetään vuosittain yhteisten hankkeiden innovoimiseksi ja koordinoimiseksi. Tapaamiset paikallisten viranomaisten ja organisaatioiden kanssa kulttuuri- ja lehdistötyön edistämiseksi ja kumppaneihin tutustumiseksi ovat myös tärkeä osa aluekokousta.

Suomen delegaatio ja Presence Switzerlandin johtaja
Suomen delegaatio vierailulla Presence Switzerland-organisaatiossa Bernissä

Kuvassa: Alexandre Edelman, Presence Switzerland; Heidi Hurskainen, Bern; Tanja Huutonen, Berliini; Sirpa Rajasärkkä, Bern; Philipp Jordi, Bern; Petra Hedman, Wien; Laura Kamras, Helsinki; Mathias Pablo Bucher, Presence Switzerland ja Mation Holtkamp, Suomen Saksan-instituutti Berliini.

Tämänvuotinen aluekokous alkoi Rorschachissa, Bodensee järven rannalla. Järvi yhdistää Saksan, Itävallan ja Sveitsin, eikä Liechtensteinin ruhtinaskuntakaan ole kaukana. Ensimmäisenä päivänä delegaatio vieraili Rorschachissa sijaitsevassa Würth Haus:issa yhdessä Suomen Liechtensteinin kunniakonsulin Hubert Büchelin kanssa. Kansainvälisen Bodenseekonferenssin (IBK)(Linkki toiselle web-sivustolle.) toimitusjohtaja Klaus-Dieter Schnell esitteli delegaatiolle Bodensee aluetta ja kertoi, miten hyvin yhteistyö toimii neljän valtion, mutta myös kantonien ja osavaltioiden välillä. Philip Guzinski esitteli sen jälkeen Würth Forumia(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Würthin taidekokoelmaa(Linkki toiselle web-sivustolle.), joka on näytteillä yhdeksässä maassa ja avoinna yleisölle. Yksi näistä taidetoimipisteistä on Forum Würth Rorschachissa, jonka uuteen näyttelyyn "Wasser, Wolken, Wind" delegaatio pääsi tutustumaan.


Suomen kunniakonsuli Liechtensteinissa, Forum Würth -tiimi ja Suomen delegaatio Würth-talossa Rorschachissa.

Seuraavat päivät vietettiin Zürichissä ja Bernissä. Zürichissä delegaatio vieraili Zürichin yliopiston saksankielisen seminaarin pohjoismaisen filologian osastolla(Linkki toiselle web-sivustolle.), joka tarjoaa skandinavistiikan opiskelun ohjelmaa. Delegaatio tapasi professorit Lena Rohrbachin(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Klaus Müller-Willen(Linkki toiselle web-sivustolle.) selvittääkseen opiskelumahdollisuuksia Baselissa ja Zürichissä.

Zürichin Monocle Caféssa Monoclen ja Winkreativen(Linkki toiselle web-sivustolle.) toimitusjohtaja Anna Nunziata toivotti suomalaiset vieraat tervetulleiksi. Yhtiön perustajaa Tyler Brûléa pidetään yhtenä tunnetuimmista viestinnän ja brändäyksen asiantuntijoista, ja ryhmä sai vierailulta paljon inspiraatiota maakuvatyöhön.

Bernissä delegaatio tutustui Sveitsin Suomen ystäväyhdistyksen (SVFF) ja Genevessä toimivan ”Les amis du Kalevala” -ryhmän toimintaan. SVFF kulttuuriryhmän(Linkki toiselle web-sivustolle.) uusi puheenjohtaja Anu-Maaria Calamnius-Puhakka esitteli SVFF:n kulttuuritoiminnan monipuolista toimintaa ja tukea suomalaiselle kulttuuritoiminnalle Sveitsissä, ja Tuula Annala kertoi pienestä mutta erittäin aktiivisesta suomalaisen kansalliseepoksen Kalevalan ystävien ryhmästä(Linkki toiselle web-sivustolle.), jonka perusti 10 vuotta sitten sveitsiläinen Kalevala-ystävä Juliette Monnin-Hornung.


Tiedotustilaisuus Suomen suurlähettilään residenssissä

 

Vierailun päätteeksi delegaatio tutustui Presence Switzerland -organisaatioon(Linkki toiselle web-sivustolle.), joka edistää Sveitsin tunnettuutta ulkomailla, ja toteuttaa Sveitsin maakohtaista viestintästrategiaa osana Sveitsin ulkosuhdehallintoa. Presence Switzerlandin johtajan Alexandre Edelmannin ja Matthias Bucherin kanssa keskusteltiin erilaisista teemoista, kuten maakuvatyöstä, viestintäkanaviin ja sosiaaliseen mediaan liittyvistä aiheista.