Suomen kestävät pakkausratkaisut ja –materiaalit kiinnostavat Sveitsissä

Kestävät pakkausratkaisut herättävät kasvavaa kiinnostusta Sveitsissä, ja ensimmäiset konkreettiset ratkaisut ovat jo käytössä elintarviketeollisuudessa.

Kestävät pakkausmateriaalit herättävät tällä hetkellä suurta kiinnostusta, sillä (kuluttaja-)yhteiskunnan maailmanlaajuisena haasteena on vähentää jätteen määrää, kierrättää pakkauksissa käytetyt materiaalit aina kun mahdollista ja hävittää jäljelle jäävä kierrätykseen kelpaamaton jäte ympäristöä säästävällä tavalla. Sveitsissä kertyy vuosittain noin 5,7 miljoonaa tonnia yhdyskuntajätettä, mikä vastaa noin 700 kiloa henkilöä kohden. Luku on yksi maailman suurimmista henkilökohtaisista jätemääristä. Noin puolet yhdyskuntajätteestä kierrätetään Sveitsissä, kun taas toinen puoli poltetaan jätteenpolttolaitoksessa. Tähän sisältyy noin 1,2 miljoonaa tonnia hävitettävää pakkausmateriaalia, josta noin 300 000 tonnia on valmistettu erilaisista muovimateriaaleista.

Vaikka noin 50 prosenttia yhdyskuntajätteestä kierrätetään, kierrätys rajoittuu edelleen pääasiassa suhteellisen yksinkertaisiin materiaaleihin, kuten lasiin, PET:hen tai paperiin. Monimutkaisempia tuotteita, jotka koostuvat eri materiaaleista, erotetaan harvoin tarkasti toisistaan, koska työ ja siten myös kustannukset ovat yleensä liian suuret. Siksi ei ole yllättävää, että kestävyys on tällä hetkellä tärkeä pakkausten suunnitteluun ja kehittämiseen vaikuttava tekijä. Viimeisimmän Euromonitor-julkaisun mukaan useimmat suuret yritykset ovat nyt sitoutuneet edistykselliseen vihreään lähestymistapaan tuotteisiin ja pakkauksiin. Painopiste on jatkuvasti siirtymässä kohti kestävästi hankittuja materiaaleja, jotka voidaan kierrättää, käyttää uudelleen ja kompostoida. Suunta käy yhä enemmän kohti uudelleentäytettäviä ja -käytettäviä astioita, jotka ovat ”zero-waste” filosofian mukaisia.

Environment-Friendly Packaging Solutions from Finland

Business Finland järjesti maaliskuussa 2021 "Environment-Friendly Packaging Solutions from Finland" webinaarin, joka herätti suurta kiinnostusta myös Sveitsin teollisuuden edustajien keskuudessa. Noin tunnin ajan esiteltiin innovatiivisia pakkauskonsepteja ja -materiaaleja Suomesta, muun muassa sitä, miten muovi voidaan korvata paperilla ja paperimassalla elintarvikkeiden ja kasvien pakkausmateriaalina.

Sveitsissä käytetään suomalaisia kestäviä pakkausratkaisuja jo elintarviketeollisuudessa. Esimerkiksi sveitsiläinen pastanvalmistaja Bschüssig on ensimmäisenä sveitsiläisenä yrityksenä muuttamassa pastapakkauksiaan muovista kierrätettävään suomalaiseen paperiin. Frauenfeldissä sijaitsevan Pasta Premiumin omistaja Beat Grüter sanoo: "Meidän on opittava tuottamaan vähemmän jätettä, ja jos jätettä syntyy, käyttämään siihen materiaaleja, jotka eivät ole ongelmallisia ympäristön kannalta. Paperi kierrättää itsensä lyhyessä ajassa, muovilla se kestää muutama sata vuotta". Siirtyminen muovipakkauksista paperipakkauksiin tehtiin yhdessä pakkauskoneen valmistajan kanssa. Paperi valmistetaan Suomessa Pietarsaaren paperitehtaalla, joka on erikoistunut pakkausmateriaaleihin. Sen on oltava tietyssä määrin pehmeää, mutta samalla tarpeeksi vahvaa, jotta se ei repeä, sanoo Grüter, joka investoi noin miljoona Sveitsin frangia (noin 900 000 euroa) materiaalin vaihtoon, joka auttaa vähentämään muovijätettä noin 25 tonnilla vuodessa. Muovin vähentämisen lisäksi hänelle on myös tärkeää, että hänen tuotteensa eivät joudu kosketuksiin muovin kanssa, sillä tämä näkökohta on myös osa nykyistä mikromuovikeskustelua, Grüter sanoo CH Median haastattelussa.

Innovatiivisten ja kestävien pakkausmateriaalien lisäksi Suomi tarjoaa myös puupohjaisia materiaaleja, joilla voidaan korvata muovituotteita. Esimerkiksi eräs suuri sveitsiläinen ruokakauppa alkoi äskettäin myydä kestävää, 100-prosenttisesti puupohjaista "haarukkalusikkaa", joka on pestävä ja jota voidaan käyttää useaan kertaan. Tämä vähentää muovisten kertakäyttöruokailuvälineiden määrää noin 14 tonnia vuodessa.

Sveitsin kiinnostus kestäviin suomalaisiin pakkausmateriaaleihin ei ole uutta: jo syksyllä 2019 sveitsiläisdelegaatio vieraili suomalaisilla pakkausmessuilla "Pakkaus" Lahdessa. Näemme, että Suomen ja Sveitsin tuottajat ja jalostajat ovat molemmat kiinnostuneita kestävistä ja innovatiivisista pakkausratkaisuista.

Philipp Jordi, Suomen suurlähetystö Bern