Suomen ja Norjan suurlähettiläät vierailivat Ticinon kantonissa.

Suomen suurlähettiläs Valtteri Hirvonen ja Norjan suurlähettiläs Kjersti Rødsmoen vierailivat viime viikolla Ticinon kantonissa. Valtioneuvoston puheenjohtaja Claudio Zali ja valtiosihteeri Arnoldo Coduri ottivat heidät ystävällisesti vastaan.

Kuva: Pohjoismaiden suurlähettiläiden vierailu Ticinon kantonin hallituksessa.
Kuva: Pohjoismaiden suurlähettiläiden vierailu Ticinon kantonin hallituksessa.

Pohjoismaiden suurlähettiläät pitävät säännöllisesti yhteyttä Bernin liittovaltion viranomaisiin ja Sveitsin 26 kantonin viranomaisiin. Suomen ja Norjan suurlähettiläät vierailivat tänä vuonna Ticinon kantonissa. Kantonin presidentti Claudio Zali ja valtiosihteeri Arnoldo Coduri toivottivat ystävällisesti tervetulleiksi Ticinon kunniakonsulit Nicola Wullschlegerin (Suomi) ja Diego Glausin (Norja), sekä molempien suurlähetystöjen työntekijät Philipp Jordin (Suomi) ja Stian Arvid Hegelandin (Norja). Keskustelun pääaiheena oli tämänhetkinen maailmanpoliittinen tilanne, johon liittyy Venäjän sota Ukrainaa vastaan sekä sotaan liittyvä energiakriisi. Lisäksi keskustelun aiheena oli vaalit, sillä sekä Ticinon kantonissa, että Suomessa järjestetään lähitulevaisuudessa parlamenttivaalit. Suurlähettiläille kerrottiin, kuinka Gotthardin ja Cenerin tunneleiden rakentaminen on vaikuttanut matkailuun, sekä asunto- ja työmarkkinatilanteeseen Ticinossa.

Ticinon kantoni on Suomen tärkein kauppakumppani Sveitsin sisällä, koska noin kolme neljäsosaa Sveitsiin suuntautuvasta Suomen viennistä tapahtuu kullan muodossa Mendrisiottoon, jossa se jalostetaan kultaharkoiksi. Suurlähettiläs Hirvonen kävi Argor Heraeuksessa(Linkki toiselle web-sivustolle.) tutustumassa suomalaisen kullan eri jalostusvaiheisiin.


 

Kuva: vasemmalta Philipp Jordi, Robin Kolvenbach, toimitusjohtaja Argor Heraeus, suurlähettiläs Hirvonen ja Urs Schneider.

Suurlähettiläs Valtteri Hirvonen tapasi Luganossa myös Ticinon kauppakamarin(Linkki toiselle web-sivustolle.) johtajan Luca Albertonin ja kauppakamarin kansainvälisestä kaupasta vastaavan Monica Zurfluhin. He keskustelivat yhdessä Suomen kunniakonsuli Nicola Wullschlegerin ja suurlähetystön kaupasta ja taloudesta vastaavan edustajan Philipp Jordin kanssa mahdollisuuksista vahvistaa Ticinon ja Suomen välistä kauppaa ja yhteistyötä, sekä edellytyksistä kehittää niitä edelleen innovaatioiden avulla.