Smart Suisse/Sveitsi: Kohti kestävämpiä älykkäitä kaupunkeja

Älykkäät kaupungit: aihe, joka kiinnostaa kaikkia ja joka tekee kaupungeistamme tehokkaampia ja kestävämpiä tulevaisuudessa. Erityisesti digitalisaatio avaa uusia mahdollisuuksia tehdä elämästä kaupungeissa "älykästä", ja Sveitsissä järjestettävä SmartSuisse-foorumi on omistettu tälle aiheelle vuodesta 2017 lähtien.

Smart Suisse (c) MCH Group AG
Smart Suisse (c) MCH Group AG

Vuoden 2023 maaliskuussa Sveitsin Baselissa järjestettävä SmartSuisse-foorumin(Linkki toiselle verkkosivustolle) tavoitteena on yhdistää älykkäiden kaupunkien ajattelutapa ja ympäristöystävällinen liikkuvuus. Kyseessä on Sveitsin johtava älykkään kaupungin-foorumi, joka kokoaa yhteen kaupunkien ja kuntien, liike-elämän, tieteen ja ammattiyhdistysten päättäjät. Keskustelunaiheina on tänä vuonna kestävään liikkuvuuteen liittyvät teemat, kuten esimerkiksi multimodaalinen liikkuvuus, sähköautot ja kaupunkiliikkuvuuden erityiset ominaisuudet ja vaatimukset. Tulevaisuuden liikkuvuudessa on oleellisessa roolissa älykkäiden kaupunkien tarjoamat mahdollisuudet luoda uudenlaisia ajattelutapoja ja täten innovaatioita, jotka konkreettisesti muuttavat kaupunkilaisten elämää. ”Smart up your city” motolla kulkeva tämän vuoden SmartSuisse-foorumi pureutuu laajemmin energian- ja ympäristön sekä liikkuvuuden lisäksi hallinnon, infrastruktuurin ja terveyden teemoihin jotka ovat kaikki laajasti linkittyneitä toisiinsa ja yhdessä mahdollistavat kestävämmän kaupunkiympäristön rakentamisen.

Vihreiden kaupunkien yhteydessä Lahti on saanut viime vuosina paljon julkisuutta, erittäin Euroopan vihreä pääkaupunki 2021 -palkinnon ansiosta. Siksi olemme erittäin mielissämme, että Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen osallistuu SmartSuisse-foorumin keynote-puhujana.

Smartsuisse-foorumissa esillä olevat teemat ovat globaalisti hyvin ajankohtaisia, vaikkakin Sveitsin sijainti Alppien kupeessa tekee maasta ekosysteemisesti ainutlaatuisen ja esimerkiksi Suomesta selvästi poikkeavan. ”Europe of the Cities” toteaa, että kestävyys tulevina vuosina näkyvästi osa älykkäiden kaupunkien suunnittelua ja innovaatioita. Heidän raportin mukaan älykkäillä liikennejärjestelyillä voidaan säästää maailmanlaajuisesti jopa 205 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuoteen 2027 mennessä. Suuri osa tästä saavutettaisiin 5G:n ja tekoälyn integroidusta käytöstä älykkäässä liikenteenhallinnassa sekä älykkäisiin risteyksiin tehtävien investointien kasvusta, jonka odotetaan kaksinkertaistuvan seuraavien viiden vuoden aikana. Lisäksi julkisessa liikenteessä pyritään älykkäissä kaupungeissa ottamaan kasvavissa määrin kiertosuunnittelu huomioon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vähähiilisten materiaalien käyttöä, ajoneuvojen, erityisesti sähköajoneuvojen, käyttöajan suunnitelmallista lisäämistä sekä vanhentuneiden siirtämistä suunnitellusti uudelleenkäsittelyyn ja kierrätykseen. Muun muassa näistä uusista suuntauksista keskustellaan Baselissa maaliskuussa, kun SmartSuisse esittelee innovatiivisia ideoita uusista liiketoimintamalleista- ja prosesseista, joissa yhdistyy sekä strategiataso että konkreettiset ratkaisut.

Smart Suisse -foorumin uusi aihealue on eHealth, josta Sveitsin terveydenhuoltoala on erittäin kiinnostunut. Suomea pidetään esimerkkimaana eHealth-alalla, ja erilaiset sovellukset herättävät suurta kiinnostusta Sveitsissä. Tämä lienee myös syy siihen, miksi Päivi Sillanaukee, Suomen terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs, kutsuttiin foorumiin ”keynote-puhujaksi”.

Näemme SmartSuisse-foorumin hyvänä tilaisuutena luoda uusia kontakteja sveitsiläisiin päättäjiin ja tehdä Suomen digitaalista osaamista tunnetuksi Sveitsissä.

Lisätietoja:

Philipp Jordi, Suomen Suurlähetystö Bern, [email protected]

Sanna Sipilä-Axnix, Business Finland Wien, [email protected]

Smart Suisse foorumi: https://www.smartsuisse.com/en(Linkki toiselle verkkosivustolle)