Schweiz, wie geht’s?

Sveitsin yleisradioyhtiö SRF haastatteli suurlähettiläs Valtteri Hirvosta suomalaisten onnellisuudesta. Suomi on tutkitusti maailman onnellisin maa jo kuudetta kertaa putkeen, mutta miksi? SRF etsii selitystä luonnosta, musiikista, tasa-arvosta sekä suomalaisten huumorintajusta.

Valtteri Hirvonen tervehtii Sveitsin television haastattelijaa.
Valtteri Hirvonen tervehtii Sveitsin television haastattelijaa.

Suurlähettiläs Valtteri Hirvosen mukaan luonto on suuressa arvossa suomalaisille ja pääsy luontoon on erittäin helppoa. Suomalaisia kuvataan hänen mukaansa metsässä viihtyviksi ihmisiksi ja metsät ja järvet ovatkin suomalaisille tärkeää luontoa. Näitä Suomessa riittääkin, pienen asukasmäärän ja suuren pinta-alan maassa etuna on Hirvosen mukaan myös mahdollisuus asua kaukana naapureista –  tämä on positiivista introvertille kansalle.

Suomi on tasa-arvoinen maa – virallisestikin. Hirvonen tuo esiin niin sukupuolten välisen tasa-arvon erityisesti politiikassa, mutta myös yhteiskunnallisen tasa-arvon. Useilla suomalaisilla on eri taustoista huolimatta hyvin samankaltaiset harrastukset, erityisesti mökkeily yhdistää useita. Hirvonen kuvaakin, ettei suomessa tarvitse olla kateellinen – tämä edistää keskeisesti onnellisuutta.

SRF nosti esiin myös suomalaisten erikoisen huumorintajun, sekä musiikkimaun joka keskittyy raskaampiin genreihin. Hirvosen mukaan osa kansallista psyykettä on taito nauraa itselleen. Musiikkimaku on ehkä myös hieman erikoinen, mutta se sopii suomalaisten melankoliseen luonteeseen.

Keskeiseksi nousee kuitenkin se, että vaikka suomalaiset eivät näytä onnellisuuttaan kovin herkästi, olemme tyytyväisiä elämään. Onnellisuutemme on Hirvosen mukaan tyytyväisyyttä. Sveitsiläiset voisivat hänen mielestään oppia suomalaisilta rennompaa asennetta elämään – itseä ei tarvitse usein ottaa kovinkaan vakavasti, kevyempi asenne tekee onnelliseksi. 

Haastattelun voi katsoa tästä linkistä.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jemina Kulju (EDUFI-harjoittelija)