Rikastuttava harjoittelu Sveitsissä ja havaintoja Suomi-kuvasta maailmalla

Kuva: Jessina Nieminen
Päivä Gornergratilla Wallisin Alpeilla, taustalla Matterhorn-vuori ja Gornergletscher-jäätikkö.

”Sveitsissähän on kallista!” kuului monen reaktio, kun ilmoitin päässeeni korkeakouluharjoitteluun Sveitsiin, Suomen suurlähetystöön Berniin. Ja niinhän myös itse ajattelin. Olin siihen aikaan vielä Hongkongissa, missä suoritin syyslukukauden aikana vaihto-opintoni yliopistossa. Hongkongin maukkaiden katuruokien hintatasoon verrattuna, totta tosiaan, mietin Sveitsiin saapuessani, että olisihan tätä hintatasoasiaa voinut pohdiskella vähän aikaisemmin. Mielipiteeni asiasta oli kuitenkin melko vääristynyt Aasiassa oleskelun jälkeen. Ehdin joulun aikana piipahtaa Suomessa ennen Sveitsiin lähtöä, ja jo pian totesinkin hintavertailua tehdessäni, että monet hinnat ovat samaa luokkaa kuin Suomessa.

Sveitsissä olen kuitenkin huomannut, että koska palkat ovat ainakin kaksinkertaiset Suomeen nähden, niin onhan täällä monesti ihmisillä myös varaa maksaa laadukkaista tuotteista ja elämyksistä. Tunnetut brändit ovat vahvasti esillä. Kaikenlaiset luksustuotteet, kuten erinomainen suklaa ja laatukellot, sekä Alpit ja ensiluokkaisuus monissa asioissa tuodaan rohkeasti esiin. Hyvä esimerkki tämänkaltaisesta kainostelemattomuudesta tuli vastaan erään viraston sisäänkäynnillä, missä jo lasiovien läpi loisti koko seinän korkuinen digitaalinen taulu. Taulussa Sveitsin talous- ja kauppaluvut olivat komeasti esitettyinä. Kun pääsimme viraston aulaan, oli pöydän kanteen painatettu monenlaista muuta lukijansa vakuuttavaa Sveitsi-faktaa, ja olipa vielä seinällekin ripustettu interaktiivinen taulu samasta aihepiiristä. Seuraavaksi jatkoimmekin matkaamme neuvottelutilaan. Matka ovelta itse tapaamiseen oli oikein hienosti viimeistelty kokonaisuus. Eikö tässä ollutkin taitava keino varustaa vierailijat hyödyllisellä tietämyksellä tapaamista varten?

Kaiken kaikkiaan, Sveitsissä olen saanut oppia paljon siitä, mihin maan menestys useissa eri asioissa saattaisi perustua. Olen myös kuullut monia selityksiä sille, miten ihmeessä maa pystyy viemään tavaroitaan ja palveluitaan tällä hintatasolla. Muu asia, jota olen pohtinut, on Sveitsin keino säilyttää paikkansa niin houkuttelevana turistikohteena, kun ottaa matkailun ja elämysten hintatason huomioon. Alpeilla käyneenä, hiihtohissit, raclettet ja juustofonduet kokeneena, näen kuitenkin täkäläiset matkakohteet ja elämykset jo itsessään melkoisen upeina.

Ilmeisesti sveitsiläiset arvostavat monia asioita Suomessa – kuten luonnon rauhallisuutta, tilaa ja revontulia.

Sveitsi on ainutlaatuinen matkakohde, mutta mediassa on alituiseen tuotu esille myös Suomen Lappi, saaristo, Järvi-Suomi ja pääkaupunkiseutu houkuttelevina kohteina. Ilmeisesti sveitsiläiset arvostavat monia asioita Suomessa – kuten luonnon rauhallisuutta, tilaa ja revontulia. Myös muut Suomen asiat, kuten ympäristönsuojelu ja innovatiivisuus, ovat saaneet palstatilaa, viimeisimpänä menestys YK:n onnellisuusraportissa. Olen ollut niin ilahtunut Suomi-maininnoista lehdissä, että mediakatsausten ja -seurantojen kirjoittaminen on ollut yleensä todella mielenkiintoista. Toivottavasti saan töissäni keskittyä samankaltaisiin aiheisiin myös tulevaisuudessa!

Vastoin kuin tekstin otsikosta voisi päätellä, en erityisemmin sanoisi rikastuneeni Sveitsissä harjoittelijan palkalla. Rikastuttavalla tässä tarkoitan kaikkia niitä upeita asioita, joita harjoitteluni aikana sain oppia töissä ja vapaa-ajalla, vastuun kautta opittua osaamista, sekä entistä parempaa saksan kielitaitoa niin työtehtävissä kuin arkielämässä. Kotiin viemisiksi Suomeen minulla on rutkasti uutta kokemusta ja näkökulmia, sekä uutta intoa ja uteliaisuutta asua Helsingissä ulkomailla oleskelun jälkeen. Harjoitteluni Sveitsissä päättyy muutaman päivän päästä, mutta en aio sanoa hyvästejä paikoille ja ihmisille, sillä uskon palaavani tänne vielä jonain päivänä.

Bis dann!

Jessina Nieminen

Kauppatieteiden kandidaatiksi keväällä valmistuva kirjoittaja on kiinnostunut diplomatiasta, Suomi-kuvan parantamisesta ja viennin edistämisestä. Harjoittelu suurlähetystössä on ollut erittäin antoisa kokemus ja mahdollisuus tutustua mm. Suomen kauppasuhteisiin EU-maiden ja Sveitsin kanssa sekä maakuvan edistämiseen ja suurlähetystön arkeen. 

Kuva: Jessina Nieminen
Bern: auringonlasku ja Bundeshaus.
kulttuuri