Kuva: Roche

Ministeri Annika Saarikon Sveitsin-vierailulla vahva Team Finland -painotus

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon johdolla toteutettiin 17.-19. syyskuuta 2018 Sveitsissä tähän mennessä kautta aikojen suurin terveysalan yritysten ja osaajien Team Finland –vierailu ulkomaille. Ministerin valtuuskunnassa oli mukana yhteensä 22 yritystä ja 45 jäsentä ministeriöistä, liike-elämästä, tutkimussektorilta ja suurlähetystöstä.

Vierailun kohteeksi oli valittu Sveitsi, joka tunnetaan yhtenä maailman johtavista innovaatiokeskuksista etenkin lääketieteellisen tutkimuksen ja kehityksen alalla. Tavoitteena oli tehdä tunnetuksi Suomen voimakasta panostusta terveysalan tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan alan sveitsiläisille toimijoille ja investoijille.

Kuva: Roche

Vierailun kaksi ensimmäistä päivää vietettiin Baselissa, jossa sijaitsee kahden maailman suurimpiin kuuluvan lääkealan yrityksen – Rochen ja Novartiksen – pääkonttorit. Kummassakin yrityksessä ministerillä oli tilaisuus esitellä niiden korkeimmalle johdolle Suomen hallituksen määrätietoisia toimia alan yritysten tutkimus- ja innovaatiotoimintaa sekä kasvua tukevan  ekosysteemin rakentamiseksi. Yritysten asiantuntijoille pidetyissä seminaareissa ja  pitching-tilaisuuksissa keskityttiin lisäksi esittelemään terveysalan tutkimuksen kärkihankkeita ja start-up yrityksiä.

Vierailun kolmas päivä suuntautui Berniin, jossa ministeri Saarikolla oli tilaisuus käydä keskustelut  tänä vuonna Sveitsin liittopresidentin tehtävää hoitavan liittohallituksen jäsenen Alain Berset'n, terveysviraston johtajan Pascal Struplerin ja terveysteknologiayritysten keskusjärjestön edustajien kanssa. Ministeri tutustui Bernissä myös sveitsiläiseen vanhustenhuoltoon vierailemalla GenerationenHausissa.

Baselin ja Bernin ohjelmien välissä ministeri Saarikko teki lisäksi pikavierailun Geneveen tavaten siellä mm. Maailman terveysjärjestön WHO:n ja YK:n AIDS-ohjelman UNAIDSin edustajia.

Team Finlandiin kuuluva Business Finland oli vastuussa kahden ensimmäisen päivän ohjelmasta.