Suomeen ja Suomesta matkustamista koskevat terveysturvallisuustoimet

Suomeen ja Suomesta matkustamista koskevat terveysturvallisuustoimet

Valtioneuvoston päättämät maahantuloa koskevat terveysturvallisuustoimet tiivistetysti.

Terveysturvallisuustoimet riskimaasta Suomeen saapuvalle
Terveysturvallisuustoimet riskimaasta Suomeen saapuvalle

Ohjeet tiivistetysti

  1. Saat tulla kaikista maista Suomeen, jos olet saanut täyden hyväksytyn rokotussarjan. Sinulla ei ole muita tartuntatautilain mukaisia velvoitteita.
  2. Saat matkustaa EU- ja Schengen maista Suomeen, mutta silloin sinun tulee tarkastaa tartuntatautilain(Linkki toiselle verkkosivustolle) mukaiset velvoitteet (kaavio) esimerkiksi koronatestauksen suhteen.
  3. Jos et ole saanut hyväksyttyä rokotussarjaa ja tulet EU- tai Schengen-alueen ulkopuolelta, tarkista Rajavartiolaitoksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) kyseistä maata koskevat matkustusrajoitukset. Jos matkustaminen on mahdollista, eli tulet joko EU:n vihreän listan maasta(Linkki toiselle verkkosivustolle), josta maahantulo on sallittu Suomeen tai sinulla on välttämätön syy matkustamiselle, tarkista tartuntatautilain(Linkki toiselle verkkosivustolle) mukaiset velvoitteet (kaavio). Osa EU:n vihreän listan maista on vapautettuja näistä velvoitteista.

Vaikka maasta saisi matkustaa Suomeen, se ei tarkoita suoraan vapautumista esimerkiksi koronatesteistä.

Jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Suomen kansalaisilla ja Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata Suomeen.

Rajavartiolaitoksen ja THL:n tarkemmat koronaohjeet

Rajavalvonta

Rajavartiolaitos tekee rajatarkastuksia ja päättää rajatarkastuksen yhteydessä matkustajan maahanpääsystä. Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen.

Muiden kuin suomalaisten ja Suomessa vakituisesti asuvien ulkomaalaisten kohdalla rajatarkastusviranomaiset voivat arvioida, täyttyvätkö maahantulon edellytykset, jos matkustajalta puuttuu koronavirukseen liittyvä todistus.

Tarkemmat ohjeet Rajavartiolaitoksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Sisärajavalvonta on päättynyt 26.7.2021. Tämä tarkoittaa, että liikenne EU- ja Schengen-maista Suomeen on rajoituksitta sallittua.

EU:n ulkorajaliikenteen rajoitukset jatkuvat yhä useiden maiden osalta 22.8.2021 saakka. Maahantulo sallitaan seuraavissa tapauksissa:

Terveysturvallisuus

Maahantulon ja mahdollisen rajatarkastuksen jälkeen terveysviranomaiset vastaavat terveysturvallisuustoimista ja ohjeistavat maahan saapuvia.

Kun saavut Suomeen matalan koronariskin maasta, sinun ei tarvitse osallistua maahantulon yhteydessä järjestettyihin terveysturvallisuustoimiin.

Suomen ja seuraavien maiden, alueiden ja kuntien välisessä suorassa liikenteessä Suomeen saapuessa ei edellytetä todistusta tai covid-19-testiä: Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Puola, San Marino, Singapore, Slovakia, Taiwan, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat.

Kun saavut Suomeen mistä tahansa muusta kuin yllä listatusta maasta, sinua koskevat riskimaista saapuvien terveysturvallisuustoimet, jotka selviävät tällä sivulla ylempänä olevasta olevasta kaaviosta.

Katso tarkemmat tiedot maahantulosta THL:n sivuilta kohdasta ”Terveysturvallisuustoimet maahantulon yhteydessä”(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Voit tarkistaa terveysturvallisuustoimet myös FinentryAvautuu uudessa välilehdessä(Linkki toiselle verkkosivustolle)- tai Laplandentry(Linkki toiselle verkkosivustolle)-palveluiden kautta.

Matkustus Suomesta ulkomaille ja koronatodistus

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan ja Venäjälle. 

Noudata erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen alueelle. Ministeriö suosittelee myös välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. 

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että kaikki maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan eikä matkailu kaikkiin maihin välttämättä ole mahdollista. 

Jos olet lähdössä matkalle,

  • tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia. 
  • tarkista, mitä vaatimuksia lentokentillä ja lentoyhtiöillä on esimerkiksi kasvomaskin käytöstä tai negatiivisesta koronavirustestistä. 
  • tarkista myös muiden liikennöitsijöiden ohjeet. 

Matkustustiedotteet – ulkoministeriö(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Koronatodistus 

EU:n koronatodistus sisältää tiedot koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja/tai sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta-palvelusta. 

EU:n koronatodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa. Kunkin maan käytännöt tulee tarkistaa kohdemaan viranomaisilta.

Koronatodistus – sosiaali- ja terveysministeriö(Linkki toiselle verkkosivustolle)