Kuka olet?

Olen Adam 25-vuotias ja opiskelen Helsingin valtiotieteellisessä taloustieteitä nyt neljättä vuotta. valmistun ensi vuoden alussa Valtiotieteiden maisteriksi. Olen ollut Sveitsissä kohta kolme kuukautta korkeakouluharjoittelijana ja harmikseni tämä urakka on kohta ohi.

Kuva: Suurlähetystö, Bern

Harrastan laajasti eri urheilulajeja kuten maastopyöräilyä ja laskettelua, johon Sveitsi tarjoaa mahtavat puitteet. Tykkään lukea kirjallisuusklassikoita, mutta tykkään myös käydä klubikeikoilla. Pidän teatterista ja musikaaleista, ja olenkin ollut yhdessä musikaalissa mukana näyttelemässä ja laulamassa.

Miten päädyit Sveitsiin?

Näin noin tasan vuosi sitten avoimen harjoittelupaikan Sveitsin suurlähetystössä ja päätin heti hakea sitä. Suurlähetystöharjoittelussa yhdistyi moni minua kiinnostava aihealue: diplomaattisen uran ymmärtäminen, taloudellisten ja poliittisten uutisten seuraaminen sekä Sveitsin puolueettomuus ja erityinen rooli keskellä Eurooppaa. Valtiotieteellinen tiedekunta tarjoaa loistavat eväät tällaisten kysymysten ratkaisemiselle.

Mikä on ollut työssäsi parasta?

Parasta on ollut varmaankin se, että olen päässyt osallistumaan kokouksiin sekä tapahtumiin. Olen päässyt näkemään kuinka diplomaattisia suhteita luodaan sekä kuinka eri valtiot keskenään pohtivat miten päästä lähemmäs yhteisiä tavoitteita. Hienoa on ollut myös vapaus tehdä ja oppia uusia asioita. Olen päässyt tekemään selvityksiä sekä raportteja aiheista, jotka minua kiinnostavat. Olen saanut rakentavaa palautetta sekä tukea. Harjoittelu on myös yleissivistänyt minua myös suuresti, sillä joka päivä olen päässyt lukemaan sanomalehtiä, raportteja sekä asiantuntijakommentteja mielenkiintoisista aiheista.

Mitä haasteita olet kohdannut?

Sveitsinsaksa on ollut haastavaa ymmärtää. Onneksi ihmiset ovat ymmärtäneet vaihtaa "yläsaksaan", jotta myös minä tajuan mistä puhutaan.

Mikä on yllättänyt?

Sveitsiläisten ystävällisyys ja kohteliaisuus on ollut mieleenpainuvaa. Joka paikassa olen saanut erittäin ystävällistä palvelua ja minua jopa herroitellaan monessa paikkaa.

Mitä jäät kaipaamaan?

Jään kaipaamaan Sveitsin vuoria sekä juustoja. Lempijuustoikseni nousivat Appenzeller sekä Tête de Moine. Tietenkin suurena juuston ystävänä jään kaipaamaan myös fondueta.

Hauskin yksittäinen sattuma?

Pidin yhdelle kouluryhmälle esitystä Suomen poliittisesta järjestelmästä ja esityksen päätyttyä minulle sai esittää kysymyksiä. Yksi koululainen kysyi minulta miten voin olla jo suurlähettiläs, kun olen näin nuoren näköinen. Jouduin harmikseni vastaamaan hänelle, etten ole suurlähettiläs vaan vasta harjoittelija.

Mitä neuvoja haluaisit antaa uudelle harjoittelijalle, joka aloittaa tammikuussa?

Suosittelen tutustumaan muiden maiden suurlähetystöharjoittelijoihin sekä käymään vapaa-ajalla useasti eri tapahtumissa. Esimerkiksi Foraus Bern on järjestänyt hyviä keskustelutilaisuuksia. Sveitsi on myös erittäin monimuotoinen maa ja junalla pääsee todella helposti paikasta toiseen, joten matkusta!

Mitä tämän jälkeen?

Ensimmäiseksi vietän Suomen 100-vuotisjuhlia, sillä itsenäisyyspäiväjuhlien suunnittelu on ollut täällä ajankohtaista ja odotan niitä innolla. Juhlimisen jälkeen kirjoitan pro graduni valmiiksi alkukeväällä ja sitten uusia työmahdollisuuksia etsimään. Sveitsi voisi olla myös tulevaisuudessa potentiaalinen maa työskentelylle.