Exchange for Change - suomalainen muotoilu inspiroi Bernin Design Festivaalin kävijöitä

Bern Design Festivalin kävijät saivat kolmipäiväisen festivaalin aikana monipuolisen esittelyn suomalaisesta muotoilusta sen monissa muodoissa: alkaen kokeellisista puuhuonekaluista, innovatiivisista materiaaleista ja väriläiskistä ”villiin” ruokaan asti. ”Exchange for Change” -nimellä kulkevan vierailevan näyttelyn, keskustelujen ja työpajojen tavoitteena oli avata vaihtoa maiden muotoilu- ja kulttuurikentän välillä. Lisäksi niissä voitiin luoda uusia yhteistyömahdollisuuksia ja antaa laaja-alaisia, mutta tuoreita ja innovatiivisia näkökulmia ja kokemuksia suomalaisesta muotoilusta. Suomi on ensimmäinen Bernin Design Festivaalilla esillä ollut vierasmaa - ja se oli menestys.

Design Festival Bern (c) Claudio Ratti
Design Festival Bern (c) Claudio Ratti

Kolmipäiväinen festivaali alkoi vauhdikkaalla avajaisillalla, jossa oli esillä Koskenkorva-baari sekä Ville Kokkosen(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Harri Koskisen(Linkki toiselle verkkosivustolle) suunnittelemat lasiesineet. Ihmisiä kuhiseva baari oli inspiroiva portti Gastland Finnland -näyttelyyn, joka toi yhteen nuoria suunnittelijoita ja tekijöitä teemalla "Uudet perinteet". 

 

Hemmo Honkosen(Linkki toiselle verkkosivustolle) Audible Cabinets tarjosi festivaalikävijöille mieleenpainuvan, iloisen yllätyksen, kun kaappeja avattaessa ja suljettaessa kuului odottamaton äänimaisema. Sienet nähtiin uudessa valossa Mari Koppanen(Linkki toiselle verkkosivustolle) sieni-nahkatuotteiden, tekstiilien ja tuntonäytteiden avulla.


Finnish Designers (c) Claudio Ratti

Kestävät materiaalit ovat monen muutokseen pyrkivän suomalaisen muotoilijan fokus: Bonden by Kati Hienonen(Linkki toiselle verkkosivustolle) kehittää luonnollisesti värjättyjä villatuotteita suomalaisesta lampaanvillasta, jota usein pidetään jätteenä sivutuotteena. Aivan Collectiven(Linkki toiselle verkkosivustolle) Korvaa-kuulokkeissa on kyse tavallisten tuotteiden prototyyppien valmistamisesta täysin uudenlaisella lähestymistavalla materiaaleihin. ChemArts CookBookin(Linkki toiselle verkkosivustolle) ainesnäytteet ja Ines Jakolevin vetämät työpajat tarjosivat festivaalikävijöille todellisen käytännön kokemuksen kokeellisista materiaaleista ja siitä jännittävästä maailmasta, jonka ne avaavat niin suunnittelijoille, tekijöille kuin taiteilijoillekin.


Workshop (c) Claudio Ratti

"Future is Here" -puheet ja työpajat kokosivat yhteen aiheita design-lähtöisistä kaupungeista luonnonvaraisen ruoan keräilyyn. Helsingin kaupungin muotoilupäällikkö Hanna Harris(Linkki toiselle verkkosivustolle) antoi katsauksen kaupungin muotoiluun - ja siihen, mitä kaikkea on tapahtunut sen jälkeen, kun Helsingistä tuli World Design Capital vuonna 2012. Kasper Strömman(Linkki toiselle verkkosivustolle) esitteli humoristisen kokoelman muotoilun epätäydellisyyksistä Suomessa ja siitä, miten hakkeroida muotoilun klassikoita, mikä on raikas ja hauska näkökulma esittää suhteemme muotoilukulttuuriin. Ville Kokkonen(Linkki toiselle verkkosivustolle) esitteli työtään eläväisellä kuvastolla lasinpuhalluksesta korostaen muotoilijoiden ja lasin käsityöläismestareiden välistä erityistä suhdetta. Keittiömestari ja villiruoka-asiantuntija Sami Tallberg(Linkki toiselle verkkosivustolle) innoitti yleisöä keräilyn ja villiruoan maailmaan. Hänen Rewild yourself -työpajansa oli mieleenpainuva makuelämys. Paikallinen villiyrttisalaatti sekä tieto kasveista takaa, että Bernissä on nyt uusia innokkaita yrttien ja kasvien keräilijöitä.


Wild Food (c) Claudio Ratti

Gastland Finnland -näyttelyn ja ohjelman kuratoivat ja tuottivat Daniel Bumann(Linkki toiselle verkkosivustolle) & Päivi Raivio(Linkki toiselle verkkosivustolle) (RaivioBumann(Linkki toiselle verkkosivustolle)).