EKMI Alexander Stubb WTO:n Public Forumissa: "Tuleva sukupolvi haluaa tehdä kauppaa rajattomassa maailmassa"

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb osallistui 1.10. Genevessä Maailmankauppajärjestö WTO:n Public Forumin avajaistilaisuuteen panelistina. Public Forum on WTO:n vuosittainen outreach-tapahtuma, jonka tarkoituksena on avata järjestön toimintaa ja kauppapolitiikkaa suurelle yleisölle. Tämän vuoden teemana oli innovaatioiden ja digitaalitalouden vaikutus kauppaan.

"Elämme digitaalisen talouden ajassa. Kaupan vapauttaminen ja valtiorajojen merkityksen vähentäminen ovat entistä tärkeämpiä", totesi ministeri Stubb ja esitteli yleisölle Lumia-älypuhelintaan, joka on tuotettu yhteensä 20 eri maassa. Ministeri piti tavaran ja tiedon vapaata kulkua ehdottoman tärkeänä etenkin nyt, kun tuotantoketjut on hajautettu ympäri maailmaa.

"Tuleva sukupolvi tulee olemaan vaativa, eikä kansainvälisillä suuryrityksillä tai organisaatiolla tule olemaan nykyistä valtaansa", valisti ministeri Stubb. "Katsokaa lapsianne – mitkä ovat heidän tarpeensa nyt ja 20 vuoden päästä?" Digiaikaan syntyneet kuluttajat eivät vieroksu tuotteita tai palveluita, jotka tuotetaan toisella puolella maailmaa. WTO:n haasteena on pysyä mukana nopeasti muuttuvassa kaupan maailmassa ja varmistaa, etteivät liiat rajoitukset hankaloita kauppavirtoja.

Vaikka keskustelu painottui siihen, miten kansalliset rajoitukset saataisiin poistettua varsinkin digitaalisten tuotteiden osalta, jonkinlaiset yhteiset sopimukset tai lait todettiin silti tarpeellisiksi. Ministeri Stubb kertoi kokemuksesta, että esimerkiksi EU:n sisällä tietynlainen lakien harmonisointi on edistänyt ja helpottanut kaupantekoa.

Paneelissa vallitsi yksimielisyys siitä, että innovaatiot ovat kilpailun ja kaupan keskiössä, ja niistä lähes kaikki käyttävät digitaalitalouden työvälineitä. Digitaalinen talous asettaa haasteita niin valtioille, yrityksille kuin monenkeskiselle kauppajärjestelmälle – kuinka esimerkiksi varmistaa tiedon ja tavaran vapaa kulku vaarantamatta tieto- ja muuta turvallisuutta?

Vierailullaan ministeri tapasi henkilökohtaisesti myös WTO:n pääjohtaja Roberto Azevedon ja YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD:n pääjohtaja Mukhisa Kituyin.

Lisätietoa WTO:n Public Forumista: http://www.wto.org/english/forums_e/public_forum13_e/public_forum13_e.htm(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

WTO Public Forum