BASEL VEGAN MESSE – Suomalaiset yritykset tekivät vaikutuksen
Baselissa 21.–22. syyskuuta järjestettävään BASEL VEGAN MESSE -tapahtumaan osallistui useita suomalaisia yrityksiä. Kyseinen tapahtuma keskittyy vegaanisiin vaihtoehtoihin, elämäntapaan sekä eläinten ja luonnon suojeluun. Messuilla oli noin 70–100 näytteilleasettajaa eri puolilta Eurooppaa, ja esillä oli laaja valikoima vegaanisia ruokia, kosmetiikkaa ja uutuustuotteita.
Messuhumua ja Suomi-tuotteita
Myös Suomi, tuhansien järvien maa, oli vahvasti edustettuna tapahtumassa. Suomi-nurkkauksessa pääsi tutustumaan moniin suomalaisiin vegaaniystävällisiin tuotteisiin, jotka tarjoavat raikkaita ja innovatiivisia vaihtoehtoja ruokavalintoihin. Suomesta mukana olivat Beanit(Linkki toiselle web-sivustolle.), Kalevala Distillery(Linkki toiselle web-sivustolle.), Harctic(Linkki toiselle web-sivustolle.), Nordic Whispers(Linkki toiselle web-sivustolle.), Suomikauppa(Linkki toiselle web-sivustolle.), Lolipop(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Namitupa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suomi-nurkkaus keräsi paljon uteliaita kävijöitä maistamaan ja kokemaan erilaisia suomalaisia tuotteita, mikä osoitti sen, että suomalaisille tuotteille on kysyntää myös Sveitsin markkinoilla. Kyseinen tapahtuma toimi näille suomalaisille yrityksille ponnahduslautana, joka toivon mukaan johtaa asiakaskunnan laajenemiseen Sveitsissä.
Ohjelmassa oli myös puheenvuoroja muun muassa Jean-Marie Ghislainilta, joka tunnetaan "haikuiskaajana". Ghislain kertoi sukellusseikkailuistaan lauantaina ja sunnuntaina, minkä lisäksi lauantaina Melina Munz puhui aiheesta "Lajisyrjinnän nujertaminen: Yhdessä oikeudenmukaisemman maailman puolesta ihmisille ja eläimille.". Messut tarjosivat kävijöilleen myös ruokarekkoja, juomabaareja ja mahdollisuuden tutustua kansainvälisiin eläinsuojelujärjestöihin.
Beanitin piste herätti messukävijöissä todella paljon kiinnostusta, sillä suurimmalle osalle kyseinen konsepti oli täysin uusi tuttavuus. Kuvassa näkyvä Beanitin kaksikko levitti suomalaisten yritysten ja kasvipohjaisen ruokavalion ilosanomaa ja heidän tuotteidensa perään kyseltiinkin moneen otteeseen. Vaikuttaa siis siltä, että Beanit on saanut jalkansa oven väliin Sveitsin markkinoille.
Iloinen ilmapiiri ja suomalaisten yritysten välinen hyvä yhteishenki välittyivät messuvierailijoille, mikä nostatti messutunnelmaa. Tapahtuma oli hieno tilaisuus suomalaisille yrityksille näyttää osaamistaan ja tuoda esiin tuotteidensa vahvuudet kansainväliselle yleisölle. Toivottavasti tämä tapahtuma on vasta alkua pitkäjänteiselle yhteistyölle ja uusille mahdollisuuksille.
Lisää tunnelmia messuilta löytyy myös Instagram-sivuiltamme @finlandinswitzerland(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Kestävä elintarvikejärjestelmä
Miksi meidän tulisi tarkastella elintarvikejärjestelmäämme?
Nykyiset elintarvikejärjestelmät ja ruokatottumukset ovat kasvattaneet maailman ruokatuotantoa merkittävästi toisen maailmansodan jälkeen. Tämä kehitys on kuitenkin aiheuttanut myös ympäristöongelmia, kuten ilmastonmuutosta ja biodiversiteetin köyhtymistä. Lisäksi kolmasosa kaikesta tuotetusta ruoasta menee hukkaan, ja epäterveelliset ruokavaliot aiheuttavat vakavia terveysongelmia. Nämä haasteet korostavat tarvetta siirtyä kestävämpiin elintarvikejärjestelmiin.
Mikä on kestävä elintarvikejärjestelmä?
Kestävä elintarvikejärjestelmä varmistaa ruokaturvan kaikille vaarantamatta taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöllisiä perusteita nykyisille ja tuleville sukupolville. Tämä tarkoittaa muun muassa kestävää maanviljelyä, vastuullista sijoittamista sekä ruokavalioita, jotka ovat terveellisiä, ympäristöystävällisiä ja taloudellisesti saavutettavia.
Kestävä kehitys - Agenda 2030
Agenda 2030(Linkki toiselle web-sivustolle.) on YK:n vuonna 2015 hyväksymä globaali toimintasuunnitelma kestävän kehityksen edistämiseksi. Se sisältää 17 kestävän kehityksen tavoitetta, jotka kaikkien maiden tulee saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Agenda korostaa tavoitteiden yhteisvaikutuksia sekä taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristöllisen kestävyyden tasapainoa. Vastuussa tavoitteiden toteuttamisesta ovat kansalliset hallitukset, jotka laativat toimintasuunnitelmat ja raportoivat edistymisestään YK:lle.
Lisätietoja: Philipp Jordi - neuvonantaja, Suomen suurlähetystö, Bern