LUMI, yksi maailman nopeimmista tietokoneista, otettiin käyttöön Kajaanissa

Viime maanantaina Itä-Suomessa Kajaanissa otettiin käyttöön juhlallisesti yksi maailman nopeimmista tietokoneista: LUMI. Korkean suorituskyvyn tietokonetta käyttää yhdeksän EU- ja ETA-maan sekä Sveitsin muodostama yhteenliittymä. LUMI on noin 20 kertaa nopeampi kuin Sveitsin nopein tietokone, joka sijaitsee Luganon lähellä kansallisessa supertietokonekeskuksessa (CSCS). CSCS edustaa Sveitsiä EuroHPC-operaattorikonsortiossa, jonka avajaisseremoniaan 13. kesäkuuta 2022 osallistuivat Sveitsin suurlähettiläs Anja Zobrist Rentenaar, professori Thomas Schulthess CSCS:stä ja Peter Brönnimann opetus-, tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta vastaavasta valtiosihteeristöstä (SBFI).

LUMI Supercomputer (c) CSC
LUMI Supercomputer (c) CSC

LUMI-suorituskykyinen tietokone rakennettiin Kajaanin entiseen paperitehtaaseen. LUMI on lähes kahden tenniskentän kokoinen ja sen laskentateho on yli 550 petaflopsia, mikä vastaa 550 kvintiljoonaa sekunnissa (1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 sekuntia). Tätä suurta laskentatehoa tarvitaan monimutkaisiin kysymyksiin ja laskelmiin, kuten ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. LUMI toimii myös foorumina kansainväliselle tutkimusyhteistyölle sekä tekoälyn ja kvanttiteknologian kehittämiselle. Osa tietokoneen resursseista kohdennetaan myös teolliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan. Tutkijat kaikkialta Euroopasta (myös Sveitsistä) voivat hakea pääsyä LUMIn resursseihin, jotta koko Eurooppa voi hyötyä tästä uudesta tutkimusvälineestä Suomessa.


Lumi datacenter (C) CSC

LUMI on perustettu yhteen maailman ympäristöystävällisimmistä tietokeskuksista, ja se eroaa muista supertietokoneista, jotka ovat tunnettuja suuresta energiankulutuksestaan. LUMIn tuottamalla hukkalämmöllä tuotetaan 20% Kajaanin alueen vuosittaisesta kaukolämpötarpeesta. Lisäksi LUMIn tarvitsema energia on täysin tuotettu vesivoimalla.