Värien ja muotojen maailmassa – Maija Isola Nordic Nights –elokuvasarjassa

Dokumenttielokuvan valokeilassa taiteilija ja taidemaalari Maija Isola.

25.10.2022

7 pm

verkossa

Toronton kunniakonsulaatti, Islanti-Kanada kerho, Suomen kielen ohjelma Toronton yliopistola

Elokuva ,

Marimekon(Linkki toiselle web-sivustolle.) ehkä tunnetuin kuosi, Unikko, on taiteilija Maija Isola(Linkki toiselle web-sivustolle.)n (1927 - 2001) käsialaa.  Hän suunnitteli sen työskennellessään Marimekolle vuosina 1949 - 1987.  Tekstiilitailteilijan uran lisäksi Maija Isola oli myös lahjakas taidemaalari.

Värien ja muotojen maailmassa – Maija Isola dokumentin ohjaajalla Leena Kilpeläisellä oli taustamateriaalin suhteen runsauden pulaa.  Hänellä oli käytössään Maija Isolan päiväkirjat, kirjeet ja postikortit, joiden kautta rakentui muotokuva taiteilijasta ja hänen persoonastaan.  Kilpeläinen tutustui paljon matkustaneen avomieliseen henkilöön, itsenäiseen sieluun, joka oli valmis etsimään uusia maisemia ja kokemuksia.    

Maija Isola loi uransa aikana noin 500 kuosia, joista vain murto-osa on mukana dokumentissa.  Niihin on lisätty animaatioita nostamaan esille luomisprosessin osia.  Myös hänen maalauksiensa kautta avataan hänen suhdettaan taiteeseen ja inspiraation lähteisiin.  

Elokuvan musiikin on säveltänyt monesti palkittu elokuvasäveltäjä Sanna Salmenkallio.

Elokuvaesitystä seuraa välittömästä juttutuokio Toronton Yliopiston Suomen kielen laitoksen professorin Anu Muhosen kanssa.

Esitys verkossa, vapaa pääsy, edellyttää rekisteröintiä (Linkki toiselle web-sivustolle.)(ohjeet englanniksi)

Traileri(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Leena Kilpeläinen Savon Sanomien(Linkki toiselle web-sivustolle.) haastattelussa