Ministeri Ville Skinnari vieraili Business Finlandin toimiston avajaisissa Torontossa

Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari avasi Business Finlandin (BF) uuden toimiston Torontossa 2.12.2019. Samassa yhteydessä BF ja Kanadan TF-verkosto järjestivät seminaarin, joka keskittyi bio- ja kiertotaloussektoreihin. Business Finlandin uusi toimisto sijaitsee Torontossa yhdessä muiden pohjoismaiden kaupallisten toimistojen kanssa. BF-toimiston yhteistyö on tiivistä Ottawassa sijaitsevan suurlähetystön ja muiden Kanadan Team Finland -verkoston kumppaneiden kanssa.

 Neljä ihmistä lavalla keskustelemassa yleisön edessä.
Ministeri osallistui kiertotaloutta käsittelevään paneelikeskusteluun.

Business Finlandin toimiston avajaiset olivat osa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin Torontoon tekemää vienninedistämismatkaa.  Ministerin mukana matkusti Team Finland -yritysvaltuuskunta, jonka osallistujat edustivat suomalaista osaamista bio- ja kiertotaloussektoreilla. 

Kanada isännöi Sitran perustamaa Maailman kiertotalousfoorumia 2020

Kanadaa ja Suomea yhdistää sitoutuminen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin. Suomen kunnianhimoinen päämäärä saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä edellyttää rohkeita uudistuksia, joista yksi merkittävimmistä on siirtyminen perinteisestä, lineaarisesta taloudesta vähähiiliseen kiertotalouteen. Suomalaisyritykset ovat edelläkävijöitä kiertotalousosaamisessa, ja Kanadassa on kiinnostusta erityisesti metsäteollisuuden ja kaivostoiminnan sekä jätteiden ja sivuvirtojen hyödyntämiseen liittyviin ratkaisuihin. 

Neljä miestä seisoo huoneen etuosassa, yksi heistä pitää puhetta
Ministeri Wilkinson osallistui seminaariin.

Kanada seuraa Suomea Sitran perustaman maailman kiertotalousfoorumia (WCEF) isäntänä vuonna 2020.  Kanadan ympäristö- ja ilmastonmuutosministeri Johathan Wilkinson ilmoitti BF-toimiston avajaisten yhteydessä pitämässään puheessa, että WCEF järjestetään Torontossa 29.9.-1.10.2020. 

Ministeri Skinnarin johtaman Team Finland -vierailun tavoitteena oli suomalaisen kiertotalousosaamisen ja suomalaisyritysten tunnettuuden lisääminen Kanadassa. Yritysohjelma oli osa Business Finlandin Smart Energy Finland -ohjelman sekä Circular Bioeconomy -ekosysteemin toimintaa. Ohjelmassa on tehty ekosysteemien kehittämistyötä Kanadassa jo pidempään. Keskeinen tavoite oli syventää Suomen ja Kanadan kaupallistaloudellisia suhteita sekä esitellä suomalaista kiertotalousosaamista. 

CBC:n toimittaja haastattelee ministeri Skinnaria televisioon hotellissa.
Ministeri Skinnari antoi haastattelun CBC Torontolle Suomen ilmastotavoitteista.

Vierailun aikana ministeriä haastateltiin myös CBC:n uutisiin. Skinnari keskusteli toimittajan kanssa Suomen 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta ja kuinka siihen päästään. Haastattelun voi katsoa CBC:n sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), kohdassa 13:17-16:43 tai lukea sen kirjallisen version(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Torontossa pidetyn yritysseminaarin jälkeen yritysvaltuuskunnan ohjelma jatkui vielä yhden päivän sekä Torontossa että Montrealissa. Molemmissa kaupungeissa järjestettiin seminaarit metsä-, bio- ja kiertotaloudesta, ja niihin osallistui paikallisia sidosryhmiä. 

Kanadassa Business Finland ja Team Finland kytkeytyvät saumattomasti toisiinsa

Business Finlandin verkoston laajentaminen Torontoon vahvistaa merkittävästi Suomen Team Finland -työtä Kanadassa ja on osoitus Kanadan kasvavasta merkityksestä Suomelle. Fyysinen läsnäolo Torontossa mahdollistaa pysyvien verkostojen luomisen ja tarttumisen tehokkaasti paikallisiin liiketoimintamahdollisuuksiin.

Ministeri Ville Skinnari ja Peter Auvinen seisovat vierekkäin ja keskustelevat.
Seminaari järjestettiin Suomen 
kunniakonsulin Peter Auvisen (oik.)
asiananajotoimiston tiloissa. 

Toronton BF-toimistoa pitävät pystyssä Seppo Tossavainen ja Jonas Granqvist. Se on osa BF:n Pohjois-Amerikka –kokonaisuutta, jota johtaa Mailiina Turanlahti. 

Toiminnan tavoitteet Kanadassa, kuten muissakin maissa, pohjaavat suurimmalta osin Business Finlandin sektorikohtaisten ohjelmien lyhyen ja pitkän tähtäimen strategisiin tavoitteisiin. Maakohtaiset Team Finland -vuosisuunnitelmat laaditaan yhteisvoimin kaikkien verkoston toimijoiden kesken.

Team Finland on julkisten toimijoiden verkosto, jonka tarkoituksena on auttaa suomalaisia yrityksiä laajentamaan toimintaansa ulkomaille. Verkosto tarjoaa monipuolisia kansainvälistymispalveluita. Kanadassa Team Finland -verkoston muodostavat Kanadan pääkaupungissa Ottawassa sijaitseva Suomen suurlähetystö ja Business Finlandin toimisto Torontossa. Lisäksi tukena on osaava kunniakonsuliverkosto, johon kuuluu 14 kunniakonsulia.

 

Artikkelin on kirjoittanut Toronton vierailulle osallistunut ministerineuvos ja edustuston päällikön sijainen Jyrki Nissilä.