Kunniakonsuli Shirley Mantyla vaalii suomalaisia perinteitä Sault Ste. Mariessa

“On mukava tavata ihmisiä ja auttaa heitä”, kertoo Shirley Mantyla, Suomen kunniakonsuli Sault Ste. Mariessa. Mantylasta tuli kunniakonsuli vasta viime vuonna, mutta Pohjois-Ontarion kanadansuomalaisille hän on vanha tuttu.

Shirley Mantyla ja puoliso Jerry Kroetsch Suomi100-juhlassa 2017.
Shirley Mantyla ja puoliso Jerry Kroetsch Suomi100-juhlassa 2017.

Sudbury ja Sault Ste. Marie: kumpikin kaupunki Pohjois-Ontariossa on tunnettu suuresta suomalaisväestöstään. Kummatkin ovat myös tärkeitä paikkoja Shirley Mantylalle, josta tuli Suomen kunniakonsuli Sault Ste. Marieen vuonna 2019.

 

Mantylan verenperintö on 100% suomalainen. Vanhemmat menivät Tampereella naimisiin ennen muuttoaan Kanadaan vuonna 1956. Molemmat perheen lapsista, Shirley ja isoveli Allan, syntyivät Sudburyssä.

 

Uudessa maassa kun asuttiin, vanhemmat päättivät antaa jälkikasvulleen englanninkieliset etunimet, vaikka muuten elämä monella tapaa muistuttikin elämää vanhassa kotimaassa. Luonto oli samantyyppinen, mutta vielä tärkeämpää oli se, että 60-luvulla Sudburyssä moni puhui suomea. Perinteitä pidettiin yllä suomalaisten monilla haaleilla ja kirkoissa, ja tarjolla oli monenlaista toimintaa kaikenikäisille. Mantylan perheessä siteet vanhempien synnyinmaahan olivat muutenkin kiinteät, kiitos monien Suomen-matkojen ja ahkeran yhteydenpidon.

 

Vuonna 1988 Shirley Mantyla muutti miehensä Jerry Kroetschin kanssa Torontosta takaisin pohjoiseen, Sault Ste. Mariehin. Heti ensimmäisenä talvenaan uudella paikkakunnalla he liittyivät hiihtoseuraan, jonka nimi oli sattuvasti Soo Finnish – Sault Ste. Marietahan sanotaan Sooksi. Koko perhe on innokkaita hiihtäjiä.

 

Shirley Mantyla on halunnut vaalia suomalaista kulttuuritaustaansa ja vuosien mittaan hänestä on tullut tuttu kasvo Soon suomalais-kanadalaisessa yhteisössä. Mantyla on ollut järjestämässä ja juontamassa lukemattomia tapahtumia, kuten tuhannen kävijän Finnish Grand Festivalia vuonna 2010 ja jokavuotista itsenäisyyspäivän juhlaa.

 

Suomen 100-vuotisjuhlien aikaan Mantyla esitteli kaupungintalolla suomalaisyhteisön panosta Sault Ste. Marielle ja vastaanotti samalla pormestari Provenzanon julistuksen: joulukuun 6. päivänä 2017 kaupungissa vietettiin Finland Daytä, Suomi-päivää. Jokaisena itsenäisyyspäivänä aamuvarhaisella Shirley nostaa yhdessä muiden sitkeiden suomalaisten kanssa siniristilipun kaupungintalon salkoon liehumaan koko päiväksi.

 

 ”Minunikäisilleni ihmisille suomalaiset juuret näkyvät perinteiden vaalimisessa. Kulttuuritapahtumat, kuten itsenäisyyspäivä ja juhannusjuhlat, ovat tärkeitä,” kertoo viisikymppinen Mantyla. Hän tekee aktiivisesti vapaaehtoistyötä myös OFRAn eli Ontario Finnish Resthome Associationin hallituksessa. ”Se on toinen hyvä paikka tavata tämänikäisiä suomalaisia, kun niin monen vanhemmat asuvat Kodissa”, nauraa Shirley.

 

Kunniakonsulin oma äiti asuu edelleen Sudbyryssä, nykyisin Finlandia Villagessa. Mantylan äidillä oli aikoinaan suomalaisia tuotteita myyvä kauppa, House of Finland. Sen vuoksi hänellä on paljon suomalaisia astioita, kuten Iittalan laseja sekä muita suomalaisia design-esineitä. Mantyla pitää pohjoismaisen yksinkertaisesta tyylistä, räsymatoista ja poppanaliinoista.

 

Varsinaisena päivätyönään Shirley Mantyla työskentelee julkisella sektorilla, Ontarion provinssin IT-tehtävissä. Nyt korona-aikaan Mantyla ja eläkkeellä oleva metsänhoitajamiehensä ovat viettäneet paljon aikaa mökillä tehden vaelluksia ja nauttien alueen monista järvistä. Pariskunnalle luonto on tärkeä osa elämää. ”Suomalaiselle on aika helppoa pitää sosiaalista etäisyyttä”, pohtii Mantyla.

 

Suurten järvien alueella monella suomalaisella on kesämökki, ja siellä tietysti sauna. Shirley Mantyla ystävineen nauttii kauniista maisemista viettämällä paljon aikaa ulkosalla ja kokkaamalla. Mökkivierailleen Shirley tarjoaa lettuja ja tietysti kahvia ja pullaa. ”Kanadalaiset ystäväni haluavat myös oppia leipomaan pullaa, joten täytyy opettaa!”  

 

Kunniakonsuli Mantylalla on Suomen ja Kanadan kaksoiskansalaisuus. Hän kannustaa muitakin kanadansuomalaisia anomaan Suomen kansalaisuutta, jos vain mahdollista. ”EU-maan kansalaisuus tuo paljon mahdollisuuksia.” Hänen mielestään kaksoiskansalaisuus voi olla erityisen tärkeää nuorille, joille avautuu paljon koulutusmahdollisuuksia Suomessa ja muissa EU-maissa.

 

Toisin kuin monet muut suomensukuiset kanadalaisnuoret, Mantylan oma tytär ja poika ovat olleet kiinnostuneita oppimaan isovanhempiensa äidinkieltä. Poika jopa opiskeli vuoden suomalaisessa kielikoulussa. Sovellukset - kuten Duolingo, joka juuri lisäsi suomen kielivalikoimaansa - tekevät haastavan kielen opiskelusta entistä helpompaa.

 

”Kieltenopiskelu todella laajentaa ajatteluasi. Mitä enemmän ymmärrät muista kulttuureista, sen parempi”, Shirley Mantyla uskoo. ”Loppujen lopuksi olemme kaikki samaa maailmanlaajuista perhettä.”