Esittelyssä Chad Eggerman, Suomen kunniakonsuli Saskatoonissa

Kolmantena vuorossa Suomen kunniakonsuleita esittelevässä artikkelisarjassamme on Chad Eggerman Saskatoonista. Eggerman on toiminut Suomen kunniakonsulina vuodesta 2013 lähtien. Vuonna 2015 Eggermanin toimialueeseen lisättiin Luoteisterritoriot, yksi Kanadan kolmesta territoriosta. Suomessa lähes seitsemän vuotta asuneelle ja suomalaisnaisen kanssa naimisissa olevalle Eggermanille Suomi on melkein kuin toinen kotimaa.

Mies ja kolme lasta istuvat piknik-pöydän ympärillä.
Kunniakonsuli Chad Eggerman nauttii ulkoilusta kolmen lapsensa kanssa.

Chad Eggerman työskentelee kanadalaisessa lakitoimistossa MLT Aikinsissa Saskatoonissa Saskatchewanin provinssissa. Asianajaja Eggerman on erikoistunut kiinteistöihin, rakentamiseen, ympäristöasioihin, rahoitukseen ja alkuperäisväestöä koskeviin kysymyksiin. 2000-luvun alussa Eggerman asui Suomessa lähes seitsemän vuotta ja työskenteli Helsingissä eräässä Pohjois-Euroopan johtavista asianajotoimistoista. Lisäksi Eggermanilla on oikeustieteiden maisterin tutkinto Helsingin ylipistosta. 

1. Kuinka päädyit Suomen kunniakonsuliksi?

Asuin Suomessa lähes seitsemän vuotta. Helsingissä asuessani perustin kaverini kanssa yrityksen, joka tarjosi asianajajille englanninopetusta sekä työskentelin yhdessä Suomen suurimmista asianajatoimistoista. Palasin takaisin Kanadaan, koska halusin työskennellä enemmän suoraan asiakkaiden kanssa. Saavuttuani takaisin Saskatchewaniin suomalaisen vaimoni kanssa, halusin antaa jotain takaisin Suomelle. Olen erittäin kiitollinen Suomessa saamistani mahdollisuuksista ja kokemuksista. 


Palattuani Kanadaan olinkin aktiivisesti yhteydessä Suomen Ottawan suurlähetystöön ja Kanadassa palvelleisiin Suomen suurlähettiläisiin. Toin esille osaamistani ja haluani antaa takaisin maalle, joka oli kohdellut minua hyvin siellä asuessani. Olen erityisen kiitollinen suurlähettiläs Charles Murtolle ja hänen vaimolleen Ritvalle, jotka ottivat minut ja perheeni vastaan Ottawassa useita kertoja. He myös vierailivat Saskatchewanissa useita kertoja. Charles ja Ritva ovat jääneet mieleeni esimerkillisenä diplomaattipariskuntana. Oli iloa oppia tuntemaan heidät.

2. Mistä pidät eniten kunniakonsulin tehtävässä? 

Järjestän vuosittain itsenäisyyspäivän vastaanoton, jonne kutsun myös Saskatchewanin yliopistossa vaihdossa olevia suomalaisia. Suomalaisten opiskelijoiden kanssa keskustelu on aina mielenkiintoista ja hauskaa. Monille heistä vaihto-opiskelujakso Kanadassa on ensimmäinen kerta Euroopan ulkopuolella.

3. Mistä Suomi tunnetaan alueellasi?

Ehdottomasti parhaiten tunnettu suomalainen Saskatchewanissa on Tom Sukanen, syntyessään Tomi Jaanus Alankola. Sukanen oli vuonna 1878 Suomessa syntynyt ja Saskatchewaniin muuttanut merimies ja maanviljelijä. Sukanen rakensi merikelpoisen veneen, jolla hän suunnitteli purjehtivansa Saskatchewanista Hudson Bayn kautta Suomeen. Jotkut pitävät tarinaa traagisena, mutta minä näen sen kuvaavan Tomin ja suomalaisten parhaita puolia; peräänantamattomuutta ja määrätietoisuutta.

Tom Sukasen tarina on toiminut inspiraationa useille näytelmille ja taideteoksille, jotka ovat tutustumisen arvoisia. Ken Mitchellin näytelmä The Shipbuilder ja Andreas Schroederin kirja Dustship Glory perustuvat molemmat Sukasen tarinaan. Chrystene R. Ellsin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Sisu vuodelta 2009 ja Stephen Surjikin lyhyt elokuva Shipbuilder vuodelta 1985 kertovat myös Sukasen tarinan. Tomi Jaanus Alankolan nimeä kantava kylä ja museo, Sukanen Ship Pioneer Villaged and Museum, sijaitsee Moose Jaw’n  lähellä Saskatchewanissa. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde suomalaisille ja Suomen ystäville läntisessä Kanadassa. Kylän nettisivuilta (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)löytyy lisätietoja.

4. Mitä haluaisit, että lähialueesi asukkaat tietäisivät enemmän Suomesta?

Haluaisin nähdä enemmän dialogia Suomen ja Saskatchewanin välillä suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja ylipäätään koulutuksen tärkeydestä talouden kehitykselle. Suomessa koulutuksen merkitys on ymmärretty jo vuosikymmeniä sitten. Koulutus on keskeinen tekijä Suomen menestyksen taustalla, mistä Saskatchewanilaiset voisivat oppia paljon.

Nainen, mies ja kolme lasta lasketteluvarusteissa.
Kunniakonsuli Eggerman vaimonsa Minna-Riitan ja heidän kolmen lapsensa kanssa.

5. Mitä alueesi voi tarjota suomalaisille tai suomalaisille yrityksille?

Saskatchewanin maantiede tarjoaa paljon tilaa ja yksityisyyttä. Niin asunnot, tontit kuin muu maa ovat kaupungeissa ja maaseudulla suurempia, halvempia ja paremmin varusteltuja kuin monilla muilla alueilla. Provinssi on toipunut vuoden 2014 raaka-ainehintojen laskusta hyvin. Sekä talous että väkiluku ovat kasvussa ja uusia työpaikkoja syntyy tasaisesti. 

Saskatchewan  yksi Kanadan vauraimmista provinsseista, kun tarkastellaan bruttokansantuotetta asukasta kohden. Kaiken kaikkiaan provinssinen suhteellisen edulliset asumiskustannukset, hyvä asuntotilanne ja varallisuus tarjoavat paljon kaupallisia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Saskatchewanista tulee myös paljon uskomattoman hyviä projektijohtajia, jotka työskentelevät ympäri maailmaa johtaen isoja ja monimutkaisia hankkeita. Luulen, että hyväntahtoisuus, hyvä koulutus ja ahkeruus tekevät saskatchewanilaisista erityisen yhteistyökykyisiä johtajia. Tämä selittänee provinssisista tulevien erinomaisten projektijohtajien suurta määrää suhteessa väkilukuun.

6. Mikä on suosikkisanasi tai -ilmaisusi suomen kielessä ja miksi?

Viipurinkatu - se oli kotikatuni Helsingissä ja sijaitsee lähellä Linnanmäen huvipuistoa. Asuessani Viipurinkadulla minulla ei ollut aavistustakaan, että kolme lastani tulisivat jonain päivänä käymään Linnanmäellä suomalaisten serkkujensa ja muun perheen kanssa. Meidän koko perheemme odottaa jo innolla seuraavaa tilaisuutta käydä Linnanmäellä, joka toivottavasti osuu samaan aikaan ensi keväänä Helsingissä järjestettävän Pohjois-Amerikan kunniakonsulikokouksen kanssa.

 

Suomella on ympäri maailmaa noin 400 kunniakonsulia, joista nykyään 14 Kanadassa. Kunniakonsuli valvoo toimipiirissään suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten oikeuksia. Kunniakonsulit edistävät osaltaan Suomen ja Kanadan kaupallistaloudellisia- ja kulttuurisuhteita yhteistyössä edustustojen kanssa ja osallistuvat Suomen maakuvan vahvistamiseen. Kunniakonsuli voi neuvoa suomalaisyrityksiä esim. paikallista yrityskulttuuria koskevan tiedon saannissa sekä yhteistyökumppanien etsimisessä. 

Kunniakonsulaatin kautta voi hakea joitain notaarintodistuksia. Kunniakonsulit eivät ota vastaan passihakemuksia eivätkä hoida viisumi- ja oleskelulupa-asioita. Kunniakonsuli ei myöskään voi toimia oikeudenkäyntiavustajana tai oikeudellisena neuvonantajana.

Kunniakonsulit ovat yksityishenkilöitä, jotka hoitavat tehtävää sivutoimisesti palkkiotta.