Suurlähettiläs Roy Erikssonin tervehdys,

Tervehdys kaikille lukijoille. Nimeni on Roy Eriksson ja olen Suomen uusi Kanadan suurlähettiläs. Oikein mukavaa palata Ottawaan 20 vuoden tauon jälkeen! Olen aikaisemmin palvellut Suomen Ottawan suurlähetystössä vuosina 1995-1998 edustuston päällikön sijaisena. Nykyinen pestini alkoi kesäkuun puolivälissä, jolloin saavuin maahan vaimoni Victorian kanssa suoraan Meksikosta. Palvelin siellä Suomen suurlähettiläänä lähes neljä vuotta. Lisäksi minut oli akkreditoitu suurlähettilääksi yhdeksään muuhun Väli-Amerikan ja Karibian alueen maahan.

Vuonna 1990 ulkoministeriössä alkanut urani on sisältänyt useita ulkomaankomennuksia. Kanadan ja Meksikon lisäksi olen työskennellyt suurlähetystössä Berliinissä ja Brysselissä Suomen pysyvässä edustustossa Euroopan unionissa. Koulutukseltani on valtiotieteen maisteri Helsingin yliopistosta.

Nykyisen tehtäväni aloitus osuu samoihin aikoihin Kanadan reilun kuukauden päästä järjestettäviin parlamenttivaaleihin. Gallupien mukaan tilanne on hyvin tiukka, mutta jätän spekulaatiot vaalivoittajasta muille. Seuraan kuitenkin mielenkiinnolla vaalikampanjointia ja -väittelyitä. On hyvin mielenkiintoista nähdä, mitkä teemat ovat tärkeitä kanadalaisille äänestäjille. Toistaiseksi on liian aikaista sanoa, miten vaalitulos tulee vaikuttamaan Kanadan ulkopolitiikkaan. Kävi miten kävi, olen varma, että maittemme väliset suhteet säilyvät jatkossakin hyvinä. Suomella ja Kanadalla on paljon yhteistä. Meillä on paljon yhteisiä arvoja ja tavoitteita esimerkiksi arktisissa asioissa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Molemmat maat tukevat sääntöperustaista globaalia järjestelmää, edistävät ihmisoikeuksia ja demokratiaa sekä pitävät sukupuolten välistä tasa-arvoa tärkeänä asiana.

On hienoa, että Business Finland (BF) on avaamassa toimistoa Torontoon vielä tänä syksynä. Haluan varmistaa, että uuden toimiston ja suurlähetystön välinen yhteistyö tulee olemaan mutkatonta ja hedelmällistä. Yksi keskeisistä tehtävistäni suurlähettiläänä on edistää suomalaista vientiä Kanadaan. BF-toimisto parantaa näitä toimintaedellytyksiä merkittävästi. Lisäksi toimiston avaaminen Torontoon osuu otolliseen ajankohtaan, kun Euroopan Unionin ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus CETA helpottaa kaupankäyntiä Atlantin yli.

Olen kuullut, että viimeisimmän väestönlaskennan mukaan noin 140 000 kanadalaisella on suomalaisia sukujuuria. Se on merkittävä luku! Odotan innolla yhteistyötä kanadansuomalaisen yhteisön kanssa. Saimme vaimoni kanssa jo pienet maistiaiset paikallisen yhteisön toiminnasta vieraillessamme juhannuksena Thunder Bayssa järjestetyssä suomalaisten suurjuhlassa. Olen kuullut, että nuorempien sukupolvien saaminen mukaan yhteisön toimintaan on usein haastavaa. Jos lukijoilla on hyviä ideoita siitä, miten nuoret saataisiin innostumaan toiminnasta, kuulen niistä mielelläni lisää. Levitän mielelläni tietoa nyky-Suomesta osallistuen paikallisiin tapahtumiin aikatauluni sen salliessa.

Seuraavat neljä vuotta Ottawassa tulevat varmasti olemaan mielenkiintoiset!  Kanada on hieno maa ja teen parhaani vaaliakseni ja vahvistaakseni maidemme välisiä erinomaisia suhteita. 

 

Parhain terveisin,

Roy Eriksson
Suurlähettiläs