Esittelyssä Jacques Darche, Suomen kunniakonsuli Montrealissa

Artikkelisarjamme ”Suomen kunniakonsulit Kanadassa” alkaa kunniakonsuli Jacques S. Darche’n esittelyllä. Hänet nimitettiin Suomen kunniakonsuliksi Montrealin metropolialueelle vuonna 2018. Darche on aktiivinen Suomen ulkoasiainverkoston jäsen. Hän auttaa suomalaisia yrityksiä pääsemään markkinoille Quebecin provinssissa, etenkin Montrealin alueella.

Kunniakonsuli Jacques S. Darche
Kunniakonsuli Jacques S. Darche

Jacques S. Darche on lakimies, valtuutettu sovittelija ja yhtiökumppani Borden Ladner Gervaisissa (BLG), Kanadan suurimmassa asianajotoimistossa.

Jacques keskittyy työssään seuraaviin sektoreihin: kaupalliset riita-asiat, kansainvälinen kaupallinen välimiesmenettely, kiinteistöjen oikeudenkäynnit ja pakkolunastukset, franchising-oikeus, kansainväliset petokset, kiinteistökiista-asiat, osakkeenomistajariidat, maksukyvyttömyys ja taloudelliset rakenneuudistukset.

Jacques on monitahoinen asianajaja, joka pyrkii parhaisiin mahdollisiin tuloksiin edustamilleen osapuolille. Kirjava asiakaskunta, joka kohtaa monimutkaisia ja vaativia ​​ongelmia, käyttää hänen palveluitaan säännöllisesti. Kattavan tietämyksensä ja kokemuksensa hän on oppinut vuosien saatossa työssään Quebecin siviilioikeudessa, sekä työskennellessään useiden kansainvälisen kaupan alalla toimivien välimieslaitosten parissa.

1. Kuinka päädyit Suomen kunniakonsuliksi?

Minulla on ollut asiakkaita Suomessa vuodesta 2002. Viimeisen vuosikymmenen ajan olen käynyt Suomessa noin kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Kun entinen kunniakonsuli Montrealissa jäi eläkkeelle, suurlähettiläs Vesa Lehtonen pyysi minua asettumaan ehdolle hänen seuraajakseen. Hyväksyin ehdotuksen ja minut valittiin virkaan.

2. Mistä pidät eniten kunniakonsulin työssä? 

Pidän suomalaisten ja kanadalaisten toimijoiden auttamisesta heidän kaupallisessa ja sosiaalisessa kanssakäymisessään. Luovassa ympäristössä uusien verkostojen, yhteyksien ja ratkaisujen rakentaminen on ollut mielestäni erityisen palkitsevaa. Yritysten ja yksityishenkilöiden hyvä palaute on myös antanut minulle motivaatiota kehittää kahdenvälistä yhteistyötä.

3. Mistä Suomi tunnetaan alueellasi?

Ehdottomasti ammattilaisjääkiekosta, suurelta osin kiitos tästä kuuluu suomalaiselle NHL-pelaajalle Saku Koivulle, joka jätti jälkensä kaupunkiin määrätietoisuudellaan, johtamistaitoillaan ja yhteisöllisellä osallistumisellaan. Koivu pelasi Montreal Canadiensissa vuosina 1995-2009, joista kymmenen vuotta hän oli joukkueen kapteeni. Canadienssin vuonna 2018 hankkima nuori lupaus Jesperi Kotkaniemi auttaa nykyisin pitämään tätä mainetta hengissä. Jääkiekkokaukalon ulkopuolella sanoisin, että Suomi tunnetaan erinomaisesta koulutusjärjestelmästään, maailman parhaista talvirenkaistaan ja erinomaisista heavy metallibändeistään.

4. Mitä haluaisit, että lähialueesi asukkaat tietäisivät enemmän Suomesta?

Valitettavasti kanadalaiset eivät usein tiedä juurikaan Suomen historiasta tai Suomen tarjoamista turistimahdollisuuksista. Myös kattavampi ymmärrys suomalaisista innovaatioista, kuten kiertotaloudesta ja IT-ratkaisuista, voisivat olla hyödyllinen lisä molemmille valtioille.

5. Mitä alueesi voi tarjota suomalaisille tai suomalaisille yrityksille?

Montrealin metropolialue nähdään usein porttina Pohjois-Amerikan markkinoille. Montreal tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia lukuisten kansainvälisten organisaatioiden, kaksikielisen työvoiman ja yliopistojen, elinvoimaisen animaatioteollisuuden, nuoren ja energisen yrittäjähengen sekä erinomaisen lento-, meri-, rautatie- ja maantielogistiikan parissa.

6. Mikä on suosikkisanasi tai -ilmaisusi suomen kielessä ja miksi?

”Sisu.” Se on yksinkertainen sana muistaa ja lausua. ”Sisulla” ei ole tarkkaa vastinetta ranskan tai englannin kielessä. Se kuvastaa suomalaisten ainutlaatuista, rikasta ja ylpeää historiaa, kulttuuria ja henkeä. ”Sisu” pitää sisällään muiston suomalaisesta hengestä, joka on mahdollistanut suomalaisen itsenäisen valtion muodostumisen ja sen ylläpitämisen vuodesta 1917.

 

 

Suomella on ympäri maailmaa noin 400 kunniakonsulia, joista nykyään 14 Kanadassa. Kunniakonsuli valvoo toimipiirissään suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten oikeuksia. Kunniakonsulit edistävät osaltaan Suomen ja Kanadan kaupallistaloudellisia- ja kulttuurisuhteita yhteistyössä edustustojen kanssa ja osallistuvat Suomen maakuvan vahvistamiseen. Kunniakonsuli voi neuvoa suomalaisyrityksiä esim. paikallista yrityskulttuuria koskevan tiedon saannissa sekä yhteistyökumppanien etsimisessä. 

Kunniakonsulaatin kautta voi hakea joitain notaarintodistuksia. Kunniakonsulit eivät ota vastaan passihakemuksia eivätkä hoida viisumi- ja oleskelulupa-asioita. Kunniakonsuli ei myöskään voi toimia oikeudenkäyntiavustajana tai oikeudellisena neuvonantajana.

Kunniakonsulit ovat yksityishenkilöitä, jotka hoitavat tehtävää sivutoimisesti palkkiotta.