En hälsning från ambassadör Jouko Leinonen till finländarna i Brasilien

Ambassadör Jouko Leinonen
Ambassadör Jouko Leinonen

Bästa finländare bosatta i Brasilien,

I denna exceptionella tid i vilken vi och hela världen lever och med den växande oron kring Coronavirus panepidemin, skickar jag mina bästa hälsningar till den finländska gemenskapen i Brasilien i hopp om att denna epidemi må orsaka möjligaste litet besvär i ditt och dina närmastes liv. Vi alla hoppas att denna krissituation går förbi möjligaste fort.  

Vi på ambassaden gör vårt bästa och jobbar hårt för att hålla resande och personer bosatta i Brasilien väl informerade och trygga. För er som bor här vill vi understryka Finlands regerings rekommendationer att stanna i Brasilien. Vi kan ta hänsyn till andra medborgares hälsa genom att undvika långa och onödiga resor. Tidpunkten är inte lämplig för att resa nu.  Därtill  känner ni bättre till förhållandena där ni bor och kan troligtvis där räkna med ett större nätverk av hjälp. Man bör hålla i sinnet att tillgången till medicinsk hjälp i Finland kan vara svårare att få p.g.a. att finländare bosatta i Brasilien inte nödvändigtvis har samma rätt till sjukvård som personer bosatta i Finland.

De brasilienska myndigheterna har förordnat  olika åtgärder för att skydda befolkningen mot Coronaviruset och vi rekommenderar starkt att finländarna bosatta i Brasilien följer dessa åtgärder punktligt. Händelserna framskrider snabbt och sålunda är det viktigt att alla håller sig informerade från pålitliga källor. På detta sätt kan vi gå igenom krisen på möjligaste säkert sätt. Låt oss hjälpa även våra medmänniskor oberoende av nationalitet att klara sig över denna helt nya krissituation.  

Våra team vid Finlandsambassaden i Brasília, vid konsulatet i São Paulo och vid de honorära konsulaten i Rio de Janeiro och andra städer gör sitt bästa för att hjälpa finländska resenärer i Brasilien, i synnerhet med att återvända möjligaste fort tillbaka till Finland såsom Finlands regering uttryckligen har uppmanat till. För detta uppdaterar vi dagligen våra hemsidor om flyg till Europa och ni kan nå oss via e-mail och per telefon. Besök till konsulatet i São Paulo bör bokas på förhand. Främst brådskande fall handläggs för att säkerställa allas hälsa. 

Under dessa exceptionella tider är solidaritet och respekt för våra medmänniskor viktiga för att bevara vår egen hälsa, det värdefullaste som vi har. Vi hoppas att den finländska gemenskapen i Brasilien hålls lugn, enig och solidarisk och att vi alla kan inom en snar framtid resa i Brasilien, till Finland och till andra delar av världen.

Med mina varmaste hälsningar,

Jouko Leinonen

Finlands ambassadör i Brasilien

För att nå vara kontakter, klicka här .