Rio 2016: I Finlandshuset förs finländskt kunnande fram

Under sommar-OS i Rio satsar Finland förutom på idrottsliga framgångar också på att sprida kunskap om finländsk cleantech-expertis och utbildning. Samtidigt passar man på att polera Finlandsbilden och främja exporten.

Sommar OS 2016 ordnas i Rio de Janeiro i Brasilien.

I samband med OS öppnas ett Finlandshus i Rio (Finland House(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)), som fungerar som mötesplats och skyltfönster för finländskt kunnande den 12–21 augusti. Under veckosluten (13–14.8 och 20–21.8) håller huset dörrarna öppna för allmänheten men också under veckorna ordnas det några tillställningar som är öppna för alla.

I Finlandshuset, som är inrymt i Casa Franca Brasils utrymmen, ordnas utöver eventuella medaljfester också presidentens och ambassadörens mottagningar, kundmöten för företag och möten för experter inom utbildningssektorn.

Cleantech och utbildning i centrum

Finlands PopUp School under VM i basket i Spanien. I Rio ordnas ett liknande projekt. Klicka för större bild.

De olympiska sporterna ska förnyas genom Agenda 2020, och frågor som gäller hållbar utveckling får nu mer uppmärksamhet än någonsin tidigare.

Det är en naturlig kontext för finländska cleantech-företag att skapa nya affärsmöjligheter.

Förutom cleantech ska också den internationellt erkända finländska expertisen inom utbildningssektorn lyftas fram i Finlandshuset. I huset ordnas bland annat en PopUp School där både Rios barn och barn som är på besök i staden är välkomna att delta. Flera lärare från Finland reser med till Rio.

Mitt i OS-yran ska Finland också marknadsföras som resmål. Bland annat jultomten får hjälpa till.

Ett omfattande samarbete

Finland House Rion olympialaiset

Finlandshuset genomförs av Finlands olympiska kommitté tillsammans med många olika samarbetsparter. Också utrikesministeriet är med och bygger upp Finlandshuset som nu ordnas för första gången. Någon liknande gemensam insats för att främja export och Finlandsbilden har aldrig tidigare gjorts.

Övriga centrala samarbetsparter är arbets- och näringsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, Finpro, Visit Finland och Finlands ambassad i Brasilien. De största företagspartnerna är Danfoss och Wärtsilä. Ett stort antal andra företag och organisationer är med och ordnar verksamheten.

Vi ses i Finlandshuset!

Finlandshusets tidtabell. Klicka för större bild.

Finlandshuset är öppet för allmänheten följande dagar:

  • Lördagen 13.8. kl. 10–18

  • Söndagen 14.8. kl. 10–18

  • Lördagen 20.8. kl. 10–17

  • Söndagen 21.8. kl. 10–16

Adress: Rua Visonce De Itaboraí, 78 e - Centro, Rio de Janeiro - RJ, 20010-060, Brasilia.

#FinlandHouseInRio

Facebook: FinlandHouseinRio(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Kontakt: Ari Honkanen, ari.honkanen(at)formin.fi

handel
utbildning