Regeringen med republikens president: "För finländska turister rekommenderas omedelbar återresa till Finland" – Undantagsförhållanden råder i landet på grund av coronavirusutbrottet

Den 16 mars 2020 fastställde regeringen riktlinjer för ytterligare åtgärder för att bekämpa det nya coronaviruset i Finland. Syftet med åtgärderna är att skydda befolkningen och trygga samhällets och näringslivets funktion. Riktlinjerna gäller till och med den 13 april 2020.

Uppdatering på 18/3

Finlands gränstrafik begränsas från och med den 19 mars 2020.
Läs men här: Gränsbevakningsväsendets(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

 

Uppdatering på 17/3

Den 16 mars 2020 fastställde regeringen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) riktlinjer för ytterligare åtgärder för att bekämpa det nya coronaviruset i Finland. Syftet med åtgärderna är att skydda befolkningen och trygga samhällets och näringslivets funktion. Riktlinjerna gäller till och med den 13 april 2020. Regeringen har i samverkan med republikens president konstaterat att undantagsförhållanden råder i landet på grund av coronavirusutbrottet.

 

Med tanke på folkhälsan och hälsosäkerheten inleds förberedelser för att stänga Finlands gränser med en snabb tidtabell med iakttagande av internationella förpliktelser.

  • Passagerar- och persontrafiken till Finland avbryts så snart som möjligt, med undantag av finska medborgares och i Finland bosatta personers återresa.
  • Finska medborgare och personer bosatta i Finland ska inte resa utomlands.
  • För finländska turister rekommenderas omedelbar återresa till Finland.
  • Över nord- och västgränsen tillåts nödvändig pendling och annat nödvändigt uträttande av ärenden. Gods- och frakttrafiken fortsätter normalt.
  • Finländare och de i Finland permanent bosatta personer som återvänder från utlandet  hänvisas till förhållanden som motsvarar två veckors karantän.
  • De som återvänder från utlandet ska med sin arbetsgivare avtala om tidpunkten för återgång till arbetet och om två veckors frånvaro.

Läs mer här:

Pressmeddelande (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)