Ulkoministeri Erkki Tuomiojan joulutervehdys

Hyvät ystävät,

Haluan tässä perinteisessä ulkoministerin joulutervehdyksessä nostaa esiin muutaman asian vuoden varrelta ja hieman luodata tulevaa. 

Tänä vuonna erilaiset vaikeat, kysymyksiä ja huolta herättävät kriisit kuten ebola, ISILin nousu ja Ukraina ovat olleet esillä. Onneksi samanaikaisesti maailmassa on saatu monia hyviä asioita edistettyä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kuva: Olli Urpela

Asekauppasopimus, jonka eteen Suomi on tehnyt paljon työtä, astuu voimaan jouluaattona.

Myös kotimaassa on otettu merkittäviä askelia vammaisyleissopimuksen ja ILO 169 -sopimuksen ratifioimiseksi. 

Ulkopolitiikkamme tärkein tehtävä on suomalaisten turvallisuudesta huolehtiminen. Tämän tavoitteen takaamiseksi täytyy huolehtia myös siitä, että koko maailman kehitys on kestävällä uralla.

Kulunut vuosi on valitettavasti osoittanut, että voimapolitiikka ei ole jäänyt historiaan Euroopassa.

Toivottavasti ensi vuoden aikana kehitys kulkee parempaan suuntaan. Tämä on myös meidän pyrkimyksemme.

Voimapolitiikan maailma ei kuitenkaan ole syrjäyttänyt keskinäisen riippuvuuden maailmaa saati poistanut välttämättömyyttä vastata aikamme megahaasteeseen, kestävän kehityksen puutteeseen.

Meillä on parhaassakin tapauksessa maailmanlaajuisesti enintään muutama vuosikymmen aikaa siirtyä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen. Tuleva vuosi onkin tämän tavoitteen saavuttamisen näkökulmasta merkittävä, sillä edessä ovat neuvottelut Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2015 jälkeisistä kehitystavoitteista ja globaalista ilmastosopimuksesta.

Haluan toivottaa kaikille rauhaisaa joulua. Toivon samalla kaikille menestystä ensi vuonna haasteissa, jotka meillä ovat edessä.