Tour of Brazil ja suomalaisen meriosaamisen viikko Brasiliassa

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti yhdessä Pernambucon osavaltion tiede- ja teknologiaministeriön kanssa Tour of Brazil on Blue Growth - päivän Recifessä Brasiliassa 11.11.2014. Tapahtumaan osallistui runsas joukko brasilialaisia tutkijoita, yrityksiä, tutkimuksen rahoittajia sekä paikallishallinnon edustajia. Tour of Brazil on yhteiseurooppalainen konsepti, jonka tavoitteena on vahvistaa Brasilian ja Euroopan tutkimus- ja innovaatioyhteistyötä. Kiertueella on esitelty erilaisia teemoja huhtikuusta 2014 alkaen ympäri Brasiliaa eri jäsenmaiden vetovastuulla.

Tour of Brazil-päivä toi yhteen eurooppalaisia ja brasilialaisia toimijoita ja sen yhteydessä suomalaiset järjestivät useita muita yhteistyötapahtumia. Suomen lounaisrannikon Loura-verkosto järjesti Pernambucon osavaltion tiede- ja teknologiaministeriön ja elinkeinoministeriön kanssa kaksi seminaaria meriteknologiasta.

Lisäksi järjestettiin Turun ammattikorkeakoulun ja Pernambucon yliopiston UFPEn yhteisen FinBraTech -hankkeen kick off -tilaisuus 12.11.2014. Turun yliopisto ja Satakunnan ammattikorkeakoulu allekirjoittivat samassa yhteydessä omat sopimuksensa. UFPE, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Tokion yliopisto järjestivät Suapen telakalla brasilialais-japanilais-suomalaisen työpajan 13.-14.11. Teemana oli Development of Ocean Structure for Energy and Water production and Productivity in shipbuilding/Shipyards.

Tour of Brazil ja Team Finland voimavaroja yhdistämässä

Tour of Brazil -konseptiin kuuluu vetovastuullisen maan lisäksi halukkaiden muiden eurooppalaisten maiden esityksiä. Recifen tapahtumaan osallistui Suomen ja Euroopan komission lisäksi edustajat Belgiasta, Norjasta, Portugalista, Ranskasta, Saksasta ja Sloveniasta. Yleisö sai erinomaisen kuvan erilaisesta eurooppalaisesta osaamisesta ja yhteistyömahdollisuuksista. Pääosassa oli kuitenkin Pernambucon ja Loura-alueen yhteistyö meriteknologian koulutus-, tutkimus ja yritystoiminnassa.

Suomalaisille toimijoille - korkeakouluille ja yrityksille - Tour of Brazil tarjosi näkyvyyttä ja vaikuttavuutta, jota ei yhden maan esiintymisellä olisi voitu saavuttaa. Suomalaisten vetovastuu näkyi paikallisessa mediassa hyvin. Tour of Brazil -tapahtuman ja muiden seminaarien yhteenlaskettu osallistujamäärä läheni kahta sataa. Suurin osa oli tutkijoita, mutta myös päättävissä asemissa työskenteleviä virkamiehiä ja yritysjohtajia sekä Brasilian kehityspankin johtajistoa.

Tapahtuma toteutettiin puhtaasti Team Finland -hengessä. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja ulkoasiainministeriön lisäksi toimijoita oli Loura -kaupungeista (Turku, Rauma, Pori ja Uusikaupunki), meriteollisuudesta ja korkeakouluista. Suomalaisten ministeriöiden osallistuminen aktiivisesti tapahtumien järjestämiseen takasi Brasiliassa korkean tason edustuksen. Tämä houkutteli paikalle merkittäviä paikallisia ja kansallisia toimijoita. Samalla vahvistettiin hyvän kierrettä: EU-suurlähettiläs takasi pääsyn Pernambucon osavaltion kuvernöörin tapaamiseen. Tiede- ja teknologiaministeriön valtiosihteerin sekä elinkeinoministeriön päällikön osallistumiset lähes kaikkiin tapahtumiin ja illanistujaisiin loivat mahdollisuuksia yrityksille viedä eteenpäin omia viestejään. Korkeakoulujen edustajat vahvistivat omia kontaktejaan ja verkostojaan.

Suomalaisen delegaation ja Pernambucon toimijoiden yhdessä räätälöimä viikko-ohjelma

Pernambucon elinkeinoministeriön järjestämässä tilaisuudessa suomalaiset ja brasilialaiset yritysedustajat kuulivat osavaltion kehittämissuunnitelmista ja investointikohteista. Lisäksi suomalaiset yritysedustajat esittelivät omaa osaamistaan. He tapasivat myös Suomen uuden Recifen kunniakonsulin Gilberto Liman.

Vierailuohjelmaan kuului niin ikään tutustuminen Suapen yrityspuistoon. Noin 140 neliökilometrin alueella toimii tällä hetkellä 150 yritystä, mukaan lukien Brasilian kaksi uusinta telakkaa, Estalleiro Atlantico de Sul ja Vard Promar.

Turun ammattikorkeakoulu ja Pernambucon valtiollinen yliopisto UFPE allekirjoittivat sopimuksen FinBraTech -hankkeen konkreettisesta aloittamisesta. Hankkeessa edistetään meri- ja teknologiateollisuuteen liittyvää kauppaa, koulutusta ja kehittämistoimintaa Brasiliassa. Siinä käynnistetään teknologiateollisuutta ja erityisesti merialaa palveleva kehittämisyksikkö Brasiliaan. Yksikkö pohjautuu noin kymmenen suomalaisen oppilaitoksen, brasilialaisten kumppanioppilaitosten (Pernambucon ja Parán yliopistot) sekä suomalaisten tai brasilialaisten yritysten yhteistoimintaan.

FinBra Tech -hanke toimii väylänä suomalaisten oppilaitosten koulutusviennille, suomalaisten ja brasilialaisten yritysten vientipyrkimyksille. Lisäksi se tukee oppilaitosten opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden henkilövaihtoa Suomesta Brasiliaan ja Brasiliasta Suomeen. Hankkeen kautta kehitetään myös meriteollisuuden koulutusta ja tutkimusta harjoittavien oppilaitosten keskinäistä yhteistyötä sekä yhteistyötä teknologiateollisuusyritysten kanssa.

Mukana olevat oppilaitokset Suomesta ja Brasiliasta ovat Pernambucon ja Parán osavaltioiden valtiolliset yliopistot UFPE ja UFPA, Pernambucon osavaltion teknologiainstituutti ITEP, TuAMK, TAMK, SAMK, Novia/Aboa Mare, LUT, TTY, Hyria, Turun ammatillinen oppilaitos Turun ammatti-instituutti, Turun aikuiskoulutuskeskus sekä Koneteknologiakeskus Turku Oy. Myös Turun yliopiston ja Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteistyö Pernambucon yliopiston kanssa vahvistui.

Lisätietoja:

Opetusneuvos Tiina Vihma-Purovaara, opetus- ja kulttuuriministeriö [email protected]

Lounaisrannikkoyhteistyön asiamies Pipa Turvanen, Loura, [email protected]

Lähetystösihteeri Marja Suhonen, Suomen suurlähetystö Brasiilia, [email protected]

Suomalaisdelegaation kokoonpano http://loura.fi/files/documents/loura_delegation.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.)